Jump to content
Българският форум за музиканти

Mалък пръст - упражнения


katev

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

;)

 

Колеги, имам един въпрос, за който е безсмислено да пускам нова тема.

 

Става въпрос за следното:

Не бях хващал китарата от примерно два месеца, след което един ден свирих няколко часа по-сложни упражнения без предварителна загрявка, и усетих някаква умора в показалеца на лявата ръка .От тогава (вече десетина дни) усещам една тъпа болка във въпросния пръст, като ужилване от пчела.При плътно сгъване на пръста, направо си боли.

1. Чудя се, ако се "пазя" да не свиря, дали болката ще отшуми с времето или не?

2. Дали да не пийна някакви витамини с калций?

 

Ползвам правилна постановка и на двете ръце, въпреки че имам дълги пръсти и обикновено палеца ми не стои зад грифа, както е по правило, а го "обгръща".

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

@katev стига си задавал тъпи въпроси ами сядай да свириш. Като усетиш напрежение - почиваш и после пак. Лека-полека и ще стане. ВИНАГИ ЗАГРЯВАЙ!

 

@Slacoth никакви хапчета. ВИНАГИ ЗАГРЯВАЙ!

Почини си известно време от свирене - всичко ще се оправи. После почваш със загряване и разсвирване - леко и така докато влезеш във форма.

Редактирано от Tozi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. НЕ! Не е нормално да те боли - тя болката е за това точно, да ти каже, че нещо не е в ред. Като почнеш да се чувстваш некомфортно, спираш и почиваш. Има няколко вида болка:

- Мускулна - болят те самите мускули като при мускулна треска. Това е що годе ОК, но казва, че вече си се уморил и трябва да почиваш.

- Ставна - болят те ставите на фалангите на пръстите или китката - това е вече сигурен знак, че трябва да спреш!

- На сухожилията - болят те пръстите по дължина, особено като ги движиш, най-често отгоре(защото пръстите НЕ са пригодени за бързо изпъване, а за хващане) - тая болка като се появи, оттам нататък влизаш във филм, в който не искаш да си.

2. Тъпата болка, изтръпването и ужилването са от притискане то на една двойка нерви, която минава точно там, където повечето хора правят баре с показалеца. Пробвай да промениш малко постановката. Много помага между другото да свириш пред огледало - гледай си ръцете - виж как на добрите китаристи ръцете им изглеждат нормално, спокойни, отпуснати. Ако твоята изглежда изкилеферчена, изкривена, неестествена, оправяй постановката (преди да си изградил кофти навик).

3. Разгрявките са важен елемент - може да е пак свирене, но бавно и спокойно - хубаво е да имаш на ум няколко прости песнички/мелодийки, които да са ти за разгрявка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега 7thString, благодаря ти за подробния отговор.

 

По принцип свиря от много години на китара, но явно досега не съм прекъсвал за такъв период и после да се хвърлям директно без загрявка.Това ме и притесни, че досега нямам спомен, за толкова продължителна травма.

 

В случая позна, че става въпрос за "травма от баре", въпреки че в действителност, тренирах изпълнение на акорд за баре (в/у 1 и 2 струна), като въпросното заменя с показалец и среден за по лесно преминаване м/у използваните в случая акорди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих добавил и да си дадеш известно време дни, за да влезеш във форма. Не се напъвай да става бързо, макар и да ти се свири. И аз така наскоро бях излезнал от форма, след което започнах да усещам леко парене по продължението на сухожилията на ръката. Което е много коварно, защото можеш да свикнеш с паренето и тендото да те направи на нинтендо. Дадох си почивка от няколко дни - никакъв ефект. Дадох си почивка седмица (със съвсем малко и ненатоварващо свирене, понеже ми се налагаше) - пак същото положение. И реших малко по малко да се пробвам да навлеза във форма в продължение на известно време и ако паренето продължи, да бягам на чичо доктор. Избрах леки упражнения, спокойно и целенасочено свирене. Много е важно при такива ситуации да се самонаблюдаваш и да знаеш кога да спреш! Усетих подобрение от ден на ден. Забелязах, че бендовете натоварват ръката ми и допринасят за бързото изтощаване, затова ги ограничих. След около седмица вече си свирех съвсем спокойно.

 

Миналото лято пак бях излезнал от форма и имах подобни случки. Много е неприятно! Но трябва да излезем по най-разумния начин от тези положения, за да не бъдат последствията трайни.

 

П.П. Все повече се убеждавам, че писането на клавиатура допринася за цялата работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel:

 

п.с. - това за клавиатурата може би е вярно и в буквалния смисъл (такава ми е работата и оттам имам и лични наблюдения);

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О.о Направо ми е непонятно как свириш без да си ползваш кутрето :X

Да бе,и аз се чуда как некви като Клептън,Гари Мур аре да не ги изреждам всичките свирят с 3 пръста и са известни отгоре на това :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Я пробвай да движиш кутрето заедно с безименния на първо време. Все едно са залепени. Като посвикне да се движи пробвай да ги разделиш. Предполагам, че той сам ще си тръгне където трябва.

За Малин - то и с две пръста може - като Джанго Райнхардт, ама не е лесно!

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе,и аз се чуда как некви като Клептън,Гари Мур аре да не ги изреждам всичките свирят с 3 пръста и са известни отгоре на това :thumbs_up:

 

Верно? Не го знаех това? И все пак Ерик не свири някакви супер сложни неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак Ерик не свири някакви супер сложни неща.

 

:nono:

Гледната точка е определящата величина.

Щом е създал такива композиции, няма как да не притежава много повече познания от директно представените.

"Бавната ръка" е доста подвеждащо наименование.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е вярно. Клептън си е бавен. Сравни го с Ингви Малмстийн и ще видиш. Което няма нищо общо с това кой какво и колко знае. Въпрос на тренинг - мускулен тонус и нервна система. Клептън свири прости за изпълнение неща както и Би Би Кинг (да не изреждам другите). Сложни (технически) неща свири Пол Гилбърт.

Пак казвам (щото зная накъде ще отиде разговора) говоря за обективно техническо изпълнение - нещо като : по-трудно е да вдигнеш 100 кг щанга отколкото 10 кг. НЕ ГОВОРЯ ЗА МУЗИКАЛЕН ВКУС!Нито ги сравнявам по други признаци просто защото те са различен вид музиканти и музиката която правят изисква различни техники и умения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото бях писал преди доста време в една тема упражнения за стречинг:

- Пъхаш си юмрука на едната ръка между два пръста на другата и разтягаш, на границата на болката

- Ръката перпендикулярно на масата, пръстите изпънати - почваш по двойки - единия напред, другия назад, все едно имитираш ходещо човече, и натискаш надолу - докато можеш - в идеалния случай ще можеш да допреш сгъвката в масата - 180 градуса. После разменяш пръстите и така с всяка двойка

- За координация има едно от пиЯнистите - ръката отпусната все едно пишеш на клавиатура, или свириш на пиано. Чукваш масата с 1 и 3 пръст, после вдигаш, после с 2 и 4.

- Като горното упражнение, обаче последователно, а не едновременно - чукваш 1 3 2 4. Като ти писне обръщаш реда на нещата. На мен така ми се "счупи" зависимостта между кутре и безимен пръст.

- Мноооого полезна е разгрявката на китките и лактите преди свирене. За такива разгрявки има инфо колкото искаш. Специфичното е - изправена, отпусната ръка, с другата сгъваш китката, като я държиш изпъната докато усетиш, че се разтягаш - усещането за парене е добре, болката - не.

 

Между другото, загрявката е 5 минути, ако някой ще каже, че е губене на време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

на Грег Ъруин (всички клипчета от поредицата ги има в Твойта Туба).

Аз правя само по-елементарните, преди свирене ми помагат да загрея, някой път като ми е скучно ги правя. Самият той е музициращ, започнал е да се занимава с това за да подобри междумускулната си координация. Не е рокет сайънс да се измислят, може и други хора да са се сещали подобни неща, просто тоя фен го е систематизирал и заснел (още през 80-те години). По-късно "преподава" на музиканти, хирурзи и всякакви други, които използват презицно пръстите си. Интересно е и има фън ако не друго. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.