Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси относно лек ремонт на китара


Recommended Posts

Здравейте !

 

Вероятно тази тема ще бъде затворена , но аз съм длъжен да се опитам да получа нормален отговор !

 

Започвам от по-далеч .

 

От скоро се занимавам с една китара Bucklay by Washburn BA10:

http://www.svezakucu.rs/www/pics/items/portal/big/4736.

Това е нормална китара от нисък ценови клас , която е напълно достатъчна за мен .

Взех я нова със струни 0.10-0.50 и всичко беше наред и свиреше нормално .

Един ден тези струни остаряха и аз ги смених с една идея по-тънки (0.10 - 0.47 ) , в последствие те се указаха по-удобни за мен , но китарата ми вседно не беше същата - звучеше като кофа съструни (чуваше се едно отвраително браждене).

Мисля си , че това се дължи на по-тънките струни , от който грифа се е отпуснал и височината на струните е намаляла . Звука стана нещо отвратително , което не искам да чувам докато свиря .

Се си мисля , че трябва да се увеличи екшъна на струните , но не знам как става и дали проблема е от грифа или от струните .

Та въпросите ми към вас са:

1.На какво според вас се дължи проблемът (струни,гриф или друго)

2.Ако проблемът е в грифа , или по - точно във височината на струните може ли някой да ми даде конкретен отговор как да дигна екшъна.

 

Имам и един второстепенен проблем , свързан с долното мостче.

 

Долното мостче на китарата ми се беше изтъркало доста и аз го свалих и го сложих на обратно .

Това безобидно ли е или трябва да взема мерки .

 

Вероятно тази тема ще бъде затворена , но аз съм длъжен да се опитам да получа нормален отговор !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата е без тръсрод доколкото виждам и малко се притеснявам, но като се сетя как звучаха новите метални струни на първата ми акустична китара, просто мисля, че знам как се чувстваш. Фабричния сетъп на китарата е направен така, че да е с ОК екшън спрямо струните, които се слагат. Преди да сменяш струни е добре да знаеш една китара какви струни може да "поеме", за да няма изненади. Пак казвам, че по мой спомен новите струни на класическа китара звънтят супер много като резонират. Редно е и някой лютиер да опровергае или покрепи басистките ми мисли, все пак, за да знам дали да ти трия темата или да получиш нормален отговор. :crying: Мисли позитивно, бре! :(

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да изглежда по-тънките струни имат по големи колебания и опират позициите.Най-лесния начин да разбереш е да ги смениш с по-дебели и да видиш какъв ще е ефекта.Все пак нека каже някой по светнат.

 

Успехи!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми какъв да е ефекта , почти същият .

Нещо и стана на тая китарка , но какво и защо ...

 

IgniteAll

 

Мисля , че китара си има тръсърод , но не съм сигурен , защото грам не разбирам .

Като погледна през резонаторната дупка в ляво има едно такова за шестограм , което спред мен е единият край на тръста .

 

Давайте съвети , какво да правя , дали да не дигна малко екшъна

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Епа на тебе како ти се чини- струните се сега пониско или повисоко отколку што беа? Ако ти се пониско, подигни ги малку повисоко. Во принцип со подебели струни можеш да ги наместиш струните пониско со минимални опирања во праговите, или пак истите и воопшто нема. Го знам тоа од опит. Со потенки струни изборот беше или непријатно ѕвонење или високо кренати струни. Но како и да е, 10-46 и не се баш најтенките струни. Во принцип сите нови струни ѕвонат. На некои тоа им се допаѓа, на мене лично не.

 

Исто така, можеби и ќе треба да си го наместиш трас родот лево или десно, ама ако не се разбираш, можеби би било подобро да го однесеш на некој кој што се разбира, да не се случипосле да го исправаш вратот од колено, како што правев јас со една гитара. :crying:

 

Инаку според описот гледам дека потенки ти се само басовите, т.е. подебелите струни. А зошто не пробаш со еден комплет Д’Адарио 11-49? Mоже ќе биде подобро taka.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отпусни тръсрода,струната има нужда от място за да трепти все пак.Може би от прехода към по-тънки струни тръса е огънал малко грифа назад и сега струните ти нямат място да вибрират и опират в праговете,от което се получава и неприятното бръждене.Върни си мостчето в първоначалното положение.Пиши дали има резултат.В тубата се подмята един клип fretbuzz,там с една уестърн китара правят тази интеревенция ...ето го

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря !

 

Ясно проблема е от тръсрода или по-точно от ниския екшън .

Някой може ли да ми обясни като на малоумен как да повдигна височината и да отпусна тръсрода

 

Извинете ме , знам че ви е много досадно и скучно да гледаде такива като мен , но не искам да си съсипя китарата .

Редактирано от balombi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръсродът е едно нещо като винт горе на главата на китарата, което се пада под струните. С него, чрез шиш през грифа, можеш да контролираш напрежението на грифа на китарата. Рядко съм виждал такъв сложен на бюджетни акустични китарки и доколкото пак виждам тази няма капаче или прорез, който да показва наличието на тръсрод. Най-вероятно си сложил номерация струни, които не отговарят на текущия сетъп на тази китара и опъват или отпускат грифа твърде много и това води до гадния звук, който те влудява. Да пипаш по сетъпа на акустична китара е доста пипкаво и понякога те боли глава ако изпилиш магарето или го направиш прекалено високо и не можеш да върнеш нещата назад. Я направи един тест и ми кажи какво виждаш като резултат.

 

Хвани китарата и я сложи на краката си с корема надолу и резонанс отвора нагоре. Натисни 1-ва позиция на грифа при нъта. С дясната си ръка с малък пръст натисни на 17-та. След това разкрачи показалеца на дясната си ръка, без да пускаш лявата от 1-ва позиция, към 12-то прагче и с лек натиск определи на око колко е луфта до прага точно. След това сподели резултата тук, за да знаем накъде е "избягал" грифа.

 

Предполагам това е китарката:

4736.jpg

 

 

Поздрави,

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има и кухарки, на които гайката на тръса е изведена не отгоре на главата, а в другия край на грифа и се пада вътре в резонансната кутия. съветът ми е да направиш четвърт оборот с шестограма на тва, дето си го видял (обратно на часовника за отпускане, все пак по-тънки струни) и след 1 ден кажи има ли промяна...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Наскоро видях един Stagg, на който тръсрода се регулираше през резонаторния отвор. Ако твоята има - със сигурност той трябва да се поохлаби мъничко. Все пак трябва да се внимава - не повече от четвърт оборот, след което се изчаква около един ден и се пробва пак, ако има нужда се регулира още.

Иначе понеже сега се сетих, на ТАЗИ фирма на всичките и продукти родовете се регулират откъм нек адаптера. Тъй че има го и това животно де. :)

:)

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Май моята китара е с такъв вид тръстрод .

 

Не разбрах този тест , затискам струната при първо прагче и после с десен малък пръст при 17то , след това с десен показалец на 12 , но какво трябва да се гледа ...

Какво искате да ви кажа

Редактирано от balombi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте , извинете за зъкъснението.

 

Направих този тест и няма никакъв луфт между струната и прагчетро.

Нормално ли е това

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не е нормално.Това означава че тръсрода е прекалено натегнат и ти трябва да го отпуснеш.Между праговете и струната трябва да има разстояние колкото да мине лист дебела хартия или нещо от сорта.Сега прегледай малко клипове в тубата и виж как става регулирането на тръса.Разбра се вече че гайката на тръсрода при твоята китара е в резонаторната кутия.Най-важното е да запомниш че се действа бавно и внимателно.Въртеното на гайката да е най-много 1/4 от пълен оборот.Изчакваш няколко часа , най-добре ден и повтаряш процедурата.Както вече е коментирано изчакването се налага поради простата причина че нека не е гума да се нагоди веднага.Дървото иска време за да заеме определена позиция.После прилагаш пак теста с натиснатите прагове и гледаш разстоянието между всяка струна и праговете.После пишеш тука какво си направил и какъв е ефекта :offtopic-001: Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.