Jump to content
Българският форум за музиканти

Странен въпрос относно високите честоти


Recommended Posts

Здравейте, не знаех към кого да се обърна и форум за музиканти беше сякаш добра идея, може някой да е чувал нещичко.

 

От два дена общо взето фиксиран интервал от време и почти фискирано продължение чувам звук с много висока честота някъде отвън, родителското тяло вкъщи не го чува, може би заради възрастта. Сигурен, съм че е от вън тъй като го чувам само в стаите с изглед зад блока ми, но не в другите. И честно казано, просто ми бърка в мозъка.

 

Някой има ли идея, дали е насескомо (което не млъква два дена) или може би някакво устройство да гони насекоми от някое заведение наоколо?

 

Благодаря Ви предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е нищо вкъщи, във всеки случай. В това съм сигурен, идва отвън. А колкото до това, което спомена, честотите им са в доста по осезаемия диапазон. Тук говоря за наистина много високи херци звук, нашите не го чуват, само аз и студентите съседи. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"честотите им са в доста по осезаемия диапазон", "наистина много високи херци звук" - това не е основа за сериозен разговор.

За справка - хоризонталната развивка на телевизор с кинескоп е около 16,25 килохерца. Импулсно захранване - 20-40-50 килохерца.

Аз чувам до 14 килохерца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувам много над 14 килохерца. Здрав и млад човек с добър слух може и да чува до 22 килохерца. Колкото до високия звук от телевизорите или по скоро от някои, понякога и него го чувам, но се опитвам да обясня, че това е далеч по силно и съм наясно от къде идва. И това къде не е от вкъщи.

 

Дори го засичах 10тина пъти, продължава средно 10.5 секунди, всеки път. Явно нямаш отговор, това не прави темата по-малко сериозна за хората, които ги боли главата като мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, значи записах с тъпите си слушалки горе долу какво се чува вън. След това с Audacity пуснах High Pass Filter на 25 Khz, не съм сигурен дали изобщо това е правилната стъпка, тъй като това не са моите среди, но изглежда имаше ефект защото останаха само нормалните смущения от микрофона и разбира се въпросния звук.

 

Прикачам WAV тук: Annoying.rar

 

Разяснения:

 

[00 до 03 sec] - Нормалните смущения от калпавия ми микрофон, за да ги ползвате за ориентир какво представлява "мълчанието".

[03 до 14 sec] - Въпросният дразнещ звук, с много висока честота на фона на нормалните смущения разбира се.

[14 до 25 sec] - Отново само нормални смущения.

[25 до 36 sec] - Въпросният дразнещ звук.

 

Ще съм благодарен ако някой ми даде по подробна информация за въпросния range от секунди, дори да не може да чуе пискливия звук. Дали вижда разликамежду фазите на "тишина" и фазите на дразнещия звук с някоя по професионална програма. Просто информация, от любопитство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чух звука и наблюдавах как се държи на FFT анализ - "пързаля" се в диапазона приблизително 14 - 17 kHz. Поради неперфектната спектрална закономерност обаче не мога да заключа, че е някакво специално устройство за гонене на насекоми, както се предположи по-горе. Звучи ми като от телевизор. Ако от насекомо, какво ли би било то, че да произвежда звук в толкова тесен честотен диапазон във високите честоти и да няма енергия под 14 kHz?! Но и надали идва от нечий телевизор, понеже телевизорите са вътре и прозорците са затворени (провери това). Иначе, high-pass филтърът пропуска над зададена честота (в случая 25k) и атенюира честотите под нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, доста е силно за да е телевизор, а и идва от далечината в която няма нищо освен задни дворове на блока, офиси и заведения. Интересното е, че е монотонно, всеки път едно и също. Говорих с един приятел, каза че имат устройство на вилата против комари и против къртици, работели по сходен начин (на импулси) и хората, които ги чували ги дразнело.

 

Няма как да Ви опиша колко е силно, но щом го чуете ще ви стане ясно, че не е от телевизор. Твъде ясно е, а и щом дори с глупав компютърен микрофон го хванах. Да не говорим, че ето буден съм цяла нощ и не е спряло, продължава и в момента. Както и предната нощ и ден всъщност. Ще се разкарам утре да попитам заведенията дали ползват нещо подобно.

 

Поне се радвам, че и някой друг го чува. Не съм луд, явно! Или поне не в тази категория. :')

 

Благодаря за коментара.

 

Между другото, някой да е запознат повече дали мога да пускам жалби и пр. относно проблема с този шум? В случай, че намеря от къде е и че заведението откаже да прояви разбиране. Все пак не е шум от дискотека, но дразнещият фактор е в пъти по-голям.

 

Дали ще ми обърнат внимание или ще ми бият шута.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има вероятност този звук да се причинява от трафопост или от стълбове за високо напрежение - резонанс на керамичните чашки(изолатори), защото са с голяма твърдост и резонират на много високи честоти в звуковия диапазон. Възможно е да идва и от радиорелейна станция за мобилна комуникация.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Има ли наблизо жици за тролей или средно напрежение?

Колегата правилно е посочил не добре закрепени порцеланови изолаторни чашки.

http://www.slavina.com/shum.html

Хора занимаващи се с измервания: http://www.bg.sgs.com/bg/noise_and_vibrati...amp;lobId=81676

Редактирано от DJack
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жици има, тролеи няма. Един познат на нашите беше на гости днес и каза, че почти няма заведение без подобни устройства, които ме съмняват. Колкото до тези чашки, при тях не би ли следвало звука да играе малко повече? И да не е толкова фиксиран и повтарящ се.

 

И все пак това е 'умален' вариант на звука. Чува се много по силно, мен питате ли ме какво ми е. : ))

 

Утре съм на оглед, ще говоря и с ХЕИ и със съседите от целия блок да видя има ли чудене и от тяхна страна и да организираме нещо. Благодаря за информацията и линковете!

 

Ще пиша пак. : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Момчета, има ли фирма или начин, по който да установя източника на звука, освен тази посочена ми по-горе.

 

Мога да изолирам периметър от 40 на 20 метра в който го чувам, но тъй като са сгради, дворове и прочие не е много лесно да обикалям.

 

От ХЕИ ми препоръчаха да говоря с Физика им, който е в отпуска, но дори да подам жалба трябва да им посоча източник.

Редактирано от Pete
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.