Jump to content
Българският форум за музиканти

Удобен гриф


Nixon

Recommended Posts

Здравейте!

Имам си една акустична китара Fender cd-110CE (черна). Когато си я купувах я сравних с още няколко, вадеше най-дълбок звук и т.н.

Намалиха ми 3 %, защото грифа беше изкривен надолу, което се оправи с 1 оборот по-късно. Проблемът ми е, че чувствам струните много затегнати. Няма ли как да се насотри моста(нулевото прагче) или магаренцето или нещо такова. Освен това дървото на грифа ми се струва не достатъчно плътно и някак не е най-удобното решение, въпреки че съм виждал грифове от същото дърво и са доста по-удобни.

Та да си дойдем на думата: Как да си направя грифа по-удобен?

Ако трябват снимки мога да направя и да кача.

Благодаря предварително.

Редактирано от Nixon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dесятки, ernie ball extra light

Купих я с 11 дадарио и като минах на десятки малко олекнаха, но в сравнение с други китара пак са затегнати..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два варианта:

1) занеси я на лютиер (вж. подфорум "Изработка и ремонт" за координати на лютиери). Ако каже - нищо повече не може да се направи вж. точка 2

2) свири повече :) С малко повече тренировки ще ти "олекнат" струните след някой друг месец/година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали наистина са стегнати или имаш нужда малко да ти свикнат пръстите е въпроса. Посвири още известно време и ако няма никава разлика отиди да я види разбирач, а той @synchu го написал бе :) нищо и аз така мисля, та да си го кажа.

Изказвам се защото и аз имах такъв "проблем" и се оказа, че са ми много чувствителни пръстенцата, но мина и сега го няма този проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами във Варна съм ходил при Боян Матев, каза ми, че китарата ми е в нормите и е добре - останалото е глезотия и няма смисъл.

Свиря от 9 месеца всеки ден на тази китара специално, иначе общо почти от 2 години свиря. Искам да кажа, че с времето намирам повече недостатъци и неудобства от колкото в началото. Та затова питах за някой "бабешки номер" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами честно казано, няма по-къс път, ако на китарата всичко и е наред :) Свирене му е намярата ...

Аз свиря най-често с 12-54 стандартен строй на акустична, просто защото любимите ми акустични - едната не е проектирана за 13-ки (кедров топ), а другата, бидейки OM тип не звучи много добре, честно казано с 13.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не разбрах как така дървото ти се струва "недостатъчно плътно"? Тоест в какво се изразява неудобството, че за 9 месеца да не си му свикнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дървото е палисандър и не, че не съм му свикнал, но приятелката ми свири с розов Squier hello kitty и пак е палисандър, но при нея е по-меко и лесно натискането, на моята китара сякаш не е толкова гладък грифа, дори релефен - усещам шарките на дървото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не знам на колко години си, въпреки че май се досещам, щом приятелката ти свири на Hello Kitty, но сигурно пръстите ти са твърде слаби. Това, че ще заякнат със свиренето е вярно... ако ти се чака толкова. Ще ти кажа как да промениш това по здравословен и бърз начин - намери около твоето място удобен лост и се набирай (chin-ups и pull-ups) на него два-три пъти седмично. След месец-два ще имаш чувството, че си сложил не струни, а ластици и ще пуснеш тема "Струните ми са твърде меки. Какво да правя?!". Повярвай ми, аз го правя редовно (разбира се, не за да са ми удобни струните). Виж Дик Дейл - на 70 и кусур години, но със струни 16ки и ги огъва както му е кеф. Сигурно това, че 30 години е тренирал бойни изкуства и води здравословен живот има нещо общо?

 

И не сравнявай Фендера с детска китара.

Редактирано от Twang Zombie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ходя на лостове от няколко години, не съм най-редовният, но се набирам достатъчно.. Относно "детсата китара", си е напълно приличен Squier(подарък за рожденния и ден), просто е розов и пише Hello Kitty - "Не съди за книгата по корицата".

Не ме мисли за разглезено момченце, свикнал съм на мазоли и какво ли не. Още преди година и няколко месеца, когато сложих метални струни на класическа китара с огънат гриф разбрах какво е болка. Просто факта, че един розов Squier е по-удобен от Fender-a ми(който много си харесвам, винаги съм искал черна китара), ме накара да си помисля, че има какво още да се желае от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да ти стане по мека китарата трябва да свалиш малко струните,което май не става при теб (акустична ли беше това?),или да отпуснеш леко тръсрода.С твърди струни звучи по-добре - свиквай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Просто факта, че един розов Squier е по-удобен от Fender-a ми(който много си харесвам, винаги съм искал черна китара), ме накара да си помисля, че има какво още да се желае от него.

 

Тук си стискаме ръцете. За това писах в друга тема (макар че в конкретния случай би било твърде фрапиращо за да е истина), обаче много хора отказват да възприемат фактите от живота (не говоря само за китари).

Редактирано от Twang Zombie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

приятелю, и аз бях като теб в самото начало - изобщо не ми беше приятен този инструмент. знаеш ли как се оправи всичко? купих си електрическа китара и се оказа, че ми е с 30 пъти по-удобна за свирене и за учене и просто събуди китариста в мен. и до ден днешен като хвана акустична китара се чувствам неудобно, некомфортно и въобще все едно нямам китара в ръцете, ами друг инструмент.

само че писах за да вметна друго, а не да те отказвам от акустичната китара - електричките обикновено имат по-тънък гриф, както и по-голяма достъпност при високите тонове, особено пък ако е сет нек или нещо подобно. може затова да ти се струва по-удобен грифа на squier-а.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

електричките обикновено имат по-тънък гриф, както и по-голяма достъпност при високите тонове, особено пък ако е сет нек или нещо подобно. може затова да ти се струва по-удобен грифа на squier-а.

 

И не само заради това. Основните причини за по-трудното натискане/бендване на струните при акустичната са сравнително по-високия им акшън и по-голямата сила на опън от тези на електрическата. Ето в тази тема има малко данни за сравнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.