Jump to content
Българският форум за музиканти

Някоя питания относно изборът на кубе/процесор


Recommended Posts

Та... реших, че компютърът не задоволява меломанските ми нужди вече и ми трябва нещо по-солидно. Ще говоря направо с конкретни модели, искам да чуя някои експертни мнения :punk_guitar: .

 

Основното, на което се спрях и най-дълго време свирих на него, е Behringer LX 112 V-ampire . В линка пише основните характеристики, това което ме блазни е, че е с вграден процесор на ефекти, с 99 запаметени позиции. Има всичко необходимо на един запален любител - китарист, звукът е доста мощен, има симулации на Ампове (32 общо) и симулация на ефекти (май 16, не помня). В комплекта има футсуич, което е голямо предимство. Има MIDI изходи отзад и ... тука малко ми бяка терминологията ... може да се включи кабинет към него :? Та... цената на това нещо е 580 лв. Разполагам с тези пари.

Всъщност разполагам с около 700 лева и мъъъничко отгоре, не ми се и дават толкова много, защото скоро може да предстои смяна на китарата.

 

 

Следващото нещо, което пробвах, беше - Marshall MG15DFX . 15 вата, 4 ефекта (дилей, фланджър, хорус и реверб + гейн). Самото кубе вади страхотен тон, но е много специфичен. Аз лично останах очарован от чистия му канал, който звучеше звънливо, точно както го искам, но пък няма симулации и много ефекти. Не е за мен, аз свиря различни стилове. Цената му е 400лв.

 

Пробвах и Behringer GTX60 . Има същите ефекти и възможности като Маршала, но звукът на Маршала е много по-добър според мен. Цената му е 325 лв.

 

 

И тук вече излиза възможността да си купя обикновено кубе без много ефекти + китарен процесор. Само че ще ми излезе малко по-скъпо. Маршала + един процесор от 250 лв, да речем, излиза 650 лв, при което леко ме стяга джобът...

 

Чувам, че Беринджър не е особено добра марка, за разлика от Маршал, която си има своите традиции и се колебая какво точно да направя. LX112 изглежда добре, дава добър звук, има си необходимата мощност (даже и отгоре), но пък Маршалът е по-компактен и по-звънлив на звук. Дали вграденият процесор е добър избор?

 

Другата ми опция беше Line6. В магазина казаха, че могат да поръчат от Динакорд (понеже са магазин на Динакорд) някакво кубе Line6, което мога да пробвам, но не съм задължен да купя и ще си остане в магазина. Само че моделът, който ме интересуваше - Spider III 75 го имат в наличност само 1 бройка и не могат да го поръчат просто да пробвам, трябва да си го купя. А чувам много добри неща за Line 6, пък и има много вградени пресети с ефекти, имитиращи тона на известни музиканти.

 

 

В Сливен това е единственият музикален магазин, а път към други градове скоро нямам, така че на това разчитам, не бих си поръчал кубе, което да не съм пробвал и чул с ушите си, вързано с моята китара.

 

 

Колебая се коя е най-добрата опция и има ли въобще шанс да сбъркам, затова ще съм благодарен на няколко съвета. (:

 

 

Едит: Забравих да кажа, че Маршалът, споменат по-горе, може да ми бъде доставен в 30 -ватовата си версия за 475 лв.

Редактирано от muzicantini
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 49
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Маршал имат традиции, но във високо-бюджетните си серии. MG серията сериозно отстъпва на другите си конкуренти, въпреки че бях притежател на 10 ватовия модел и доста ми харесваше. Но му плащаш много пари за името.

 

Берингер наистина не са за препоръчване от към кубета, освен ако наистина си доста ниско-бюджетен.

 

Възможности :

 

1. Line 6 Spider IV 30/Peavey Vypyr 30/Roland Cube 30

2. Това.

 

Имам Лайн 6 IV 30 и съм страшно доволен, от всеки моделинг амп можеш да извлечеш по поне 3 различни бленди. Но бих избрал Фендера, защото е лампов, има си ефектите, има си симулациите и е със сменен хубав говорител.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hillbilly продава в момента fender superchamp за 400 камъка, виж обявата му в раздела. Има там ревюта глупости и дрън-дрън. Издухва отвсякъде беринджъри и евтини маршали. Все пак е с лампово крайно стъпало.

 

А, той горния го е предложил. И аз съм за.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този Фендер изглежда интересен, но ... все пак е в София, няма как да го пробвам, иначе като цена ме устройва горе-долу, ама не мога да поръчам нещо, което не знам какво е. :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм фен на варианта "Процесор + кубе", защото е много лесно да уцелищ грешната комбинация м/у съответните процесор и кубе. Поне на мен никога не ми се получава - просто амп-ът оцветява звука на процесора по неприятен за мен начин.

 

За сметка на това - един моделиращ амп, като Behringer Vampire, Line6 Spider, Peavey Vypyr, все пак винаги ще е подходящо осъвместен още във фабриката - все пак това им е идеята.

 

От друга страна - да си имаш процесор е свобода на движение. Има места, където просто няма време/място/възможности за озвучаване на кубе. Може да помислиш за вариант Процесор + монитори за вкъщи, а за репетиции и лайв - само процесорът, директно в пулта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Репетиции и лайв... такова засега не се прогнозира да се случва. Монитори... честно казано не знам това какво представлява и колко струва и от къде се намира :punk_guitar: .

 

 

Относно Фендера - чух ревюто в Youtube - невероятно мек тон за джаз, но сякаш за хард рок тонът може да е малко по-остър... нещо не ме грабна, вероятно не разбирам толкова.

 

 

Утре мисля пак да ида в магазина и да пробвам различните кубета с различните процесори, да видя как се комбинира звукът.

 

Това Line6 много ме влече, обаче няма как да ми го докарат до тука :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти.

 

Горе колегата е написал, но и аз бих ти препоръчал поне да чуеш Peavey Vypyr, пък ако ти хареса може и да си го купиш. В София го има, в Сливен - не знам, но поне виж някое видео ревю. Цената на 30 ватовата версия е около 450 лева. По-натам си взимаш и педалчето Peavey Sanpera и за домашни условия си супер.

 

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за суперчампа,един приятел има такова и е много добро.Не знам кое ревю си гледал в тубата,но можеш да видиш това на koliok

.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Peavey Vypyr няма от къде да видя, макар че ревюто ме впечатли (30 вата). Ъм.. Беринджъра хич ли не става? :/ Не че съм влюбен в тая марка, ама това ми е лесно да го взема, ще съжалявам ли после?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Спри с тия категорични мнения.

 

Дали ще съжалява или не, има само един начин да се провери. Каквото и да вземе, ще го смени така или иначе. Човек винаги греши, не е кой знае каква драма. Взимай смело и безотговорно каквото ти е на сърцето, и което ти харесва в момента. Половината раздел е тип 'какво да си взема, че хем да е за никви пари, хем да е на световно ниво'. Стига! Купувайте, продавайте, пробвайте, свирете, слушайте, мъчете се, ядосвайте се и псувайте, другото само ще си дойде. Няма друг път за мен. Нали знаете клишето, че човек се учи от грешките си. Има си причина да е клише, и да е използвано от целия народ по тая планета по амнайсе милиона пъти на ден, някак си.

 

Всички не искаме да се преебем, ама се случва. На някои по-често, на други - не. Разликата между първите и вторите е, че последните не ги интересува особено тоя факт, и си ма'ат напред както си знаят. Затова след години можеш да кажеш "Ей на, аз направих еди-какво-си, и стигнах до еди-какъв-си-извод, щото ето-това-дето-го-направих ми излезе през гъза", и ще можеш да си спиш спокойно и да си живееш живота и да си пиеш бирата, без да се притесняваш, че много ще ти се потят ръцете през лятото от това, и ще пишеш неадекватни мнения из някакво съмнително интернет пространство.

 

Тъй че - ръй, и рокендрол!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз ли нещо чета както трябва.. последно кубе или процесор или и двете?

Имаше една хубава тема по въпроса евтини кубета и кои има смисъл да използват с ефекти/процесори и там общо взето се разясни, че към моделиращ амп няма много сми да се използват външни ефекти и аз съм на това мнение :pray:

 

Пак мое мнение за тия пари като процесор можеш да си вземеш процесор на Boss. Tука във форума го продаваше един колега на доста прилична цена и според е мен доста класи като звук и функционалност над другите процесори в този ценови клас, но това си е моето мнение :cheers2: Разрови се из форума ако не си го направил вече :) и се доверявай на слуха си, не на мнения ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е дали моделиращо кубе, или кубе без ефекти + процесор. Днес пак бях в магазина.

Категирочно - Behringer LX112 е най-доброто нещо в тоя магазин (освен един Машршал, дето е глава + колона за 1400 лв, ама него....). Сега се чудя дали да си организирам някакво пътуване до някой по-голям град да ида в някой магазин, да пробвам други марки и модели от този клас, че да сравня или просто да взема тоя Беринджър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре се разходи из магазините и виж. И да не харесаш нищо, ще си вземеш Behringer-a :)

Винаги е хубаво да се види/чуе колкото може повече, за да имаме по-голяма база за сравнение.

УСпех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.