Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със струните


Recommended Posts

Здравейте! До преди няколко месеца свирех на обикновен Bullet Strat и изведнъж се появи този необичаен по мое мнение проблем - 1, 2 и 3 струна особено във високите позиции като задържа на някой тон и го оставя да отзвучи звука не е чист, ами някакъв по-скоро пулсиращ или с ехо (аз така си го обяснявам) и освен това е доста развален. Отначало беше добре като ги сменях, но после 3 струна си остана "развалена" дори да е нова. В общи линии не е чист звука. Интересното е, че проблема се появи година след като съм взел китарата (забравих да отбележа, че адаптерите са сменени). Адаптерите бяха първото, което ми дойде на ум като проблем, но ми се стори твърде абсурдно, защото не си ровичкам по електрониката всеки ден...другият вариант е да е от струните.

Прекарвам доста време в свирене и колкото да бърша струните внимателно и старателно те пак отиват на кино за няма и месец (въобще си я гледам като бебе, но пак си създава този ужасен звук).

Така, преди около месец си взех нова китара - Jackson JS32RR - прекрасен инструмент по мое мнение. Нямам оплаквания към него, но и при него същия проблем се появи преди 3-4 дена. Добре че при него е само при първа струна този проблем. И за тази китара се грижа както и за Squier-a, но ето на...

Възможно ли е да е от самото слагане на струните? Или от марката струни? (най-често взимам Фендер или Ърни Бол)

Ако някой е срещал такъв проблем и знае как да се оправи ще бъда безкрайно благодарен ако ми каже!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

според мен (поне при squier-a) проблема е в нъта. каналите са се издълбали и струните когато вибрират имат място да вибрират в съответния канал и така струната фалшивее. какъв е нъта на Jackson-a? в смисъл като тип - пластмасов, графитен ...?

 

EDIT: сега се поразвових из гугъл и честно едва успях да намеря малко инфо за твоята китара. по това което разбрах това е също entry level guitar - демек нисък клас за начинаещи, както е положението с bullet-a. не казвам, че китарата е зле, а по-скоро, че не ми се вярва да е с кой-знае колко качествен нът. огледай го и виж когато китарата е настроена колко точно потъват в него съответните фалшивеещи струни. ако повече от половината струна е вътре в канала, най-вероятно точно това е проблема.

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сори , обаче това няма нищо общо с интонирането. Работата си е за лютиер, който трябва да ти възстанови профила на прагчетата.

За да стане ясно какво имам предвид, прилагам и скицата по-долу :

STRING.JPG

От там нататък интонации, дебелини на струни, строве са тема на друг разговор.

Надявам се, че съм бил полезен.

С други думи, не се шашкай , лекува се.

Едно уточнение, говорим само за оправяне на профила на праговете, в никакъв случай re-fret.

Също така е хубаво да кажеш откъде си, за да бъдеш насочен към правилния човек ( имам редвид ти си от сф да кажем, а те пращат във Варна :whistle: )

Редактирано от Sad But True
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sad But True, твоят отговор като, че ли най-много ме удовлетвори! Искам да те питам още нещо - това профилиране на праговете както е показано на схемата, видимо ли е с просто око (надявам се да не сметнеш въпросът за някакъв изключително глупав). Мисълта ми е, че аз ги гледах и на двете китари прагчетата и нищо подобно не видях, но гадния звук си е там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Това, което е на скицата е силно преувеличено, как да ти кажа, по-лесно се чува, отколкото вижда.

Сега се сещам и още нещо. Това което описваш се получава и при незаглушени струни. Т.е. възбуждат се трептения и в другите струни. Като се появи това нещо почни да заглушаваш последователно струните, по които не свириш в момента. Дано да съм бил ясен, обясненията не са силната ми страна :)

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Айде да изкажа и аз едно предположение...

Този проблем се получава, когато свириш и с 2-та адаптера едновременно.

Ако свирнеш само на единия (на бридж-адаптера да кажем), тоя "пулсиращ" тон изчезва.

Прав ли съм?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sad But True, разбирам обясненията ти напълно, но за жалост не е в незаглушените струни проблема. Този треперещ звук (изпуснах да кажа) намалява когато превключа на нек-адаптера и намаля до край потенциометъра за тон (това е и за двете китари. Squier-a е с Dimarzio HS-3 нек-адаптер, а за Jackson-а не съм много сигурен..в описанието пише "Jackson�® CVR2 Humbucking Bridge Pickup" - и то само това за адаптерите.)

 

S-cape - това, което се получава, когато свиря и на двата едновременно не е този шум за който иде реч. Не от него е разваления тон, който получавам докато свиря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този треперещ звук (изпуснах да кажа) намалява когато превключа на нек-адаптера
я свали малко адаптерите и виж как е,на Страта са ми около 3 мм от магнита до струната,но според мен е механичен проблем.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичко казано до моемнта, мога да обобщя следното: закарай си китарата на лютиер да я прегледа и да ти каже какво точно и е.

:greenangel:

В момента всички гадаем за какво иде реч. Щото може да се окаже и нещо незатегнато по bridge-овете и не знам си още какво :greenball:

И те така.

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.