Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Само да вметна, като технически лаик, но все пак басист:

На места говорите за бюджет и екстри... Според мен още на тая фаза - проектиране, трябва да мислите за поне два варианта на изделието - един по-евтин, и един с достатъчно качество за по- сериозни клиенти.

Отговорено (Редактирано)

pantajali, добре дошъл в клуба!

Мисля, че хубавия звук на бас идва най-вече от музиканта и инструмента. Ясно е, че и апратурата е много важна. От многогодишното ми ровене и гледане на схеми в интернет, до сега не съм видял нещо кой знае колко по-различни или интересно от типичните схемни решения от преди повече от 30 години.

ЕДИТ: Няма да има евтини и скъпи серии. Времето за изработка на едно евтино и скъпо нещо е почти еднакво. Това което ще се опитам да направя е компромис от много неща, но по-добро от голяма част от ширпотребите.

Редактирано от Nikifena
Отговорено

Дали един оптичен компресор не би свършил по-добра работа, що се касае до бас. Работил съм с THAT и стари модули на dbx,и субективно ми изглеждаха "по-безвкусни". Правих комбо ( преди 5-6 г.) с оптокомпресор и 2 JFET каскода след него и се представи доста добре. Оптокомпресора може да е с лампата за гейнстейдж. Мислил ли си за говорители? Един широколентов драйвер ( до 10-13 kHz), двулентова система, трилентова? "Acoustic Image" (модел Coda+) имат много добър пример за последното.

Отговорено

^ Правил съм компресор по схеми на SSL с that2180 и звучеше добре. За компресор си мислих с all in one чипа на that - 4301. Eden го ползват от известно време в техните апаратури. Виждал съм го и в други техники средно висок клас. Смятам, че компресорите, особено предвидени за тясно специализирани нужди са леко деликатна тема. Може би това е и причината да оставя (за момента) апаратурката без компресор. За компресор с едно копче, трябва останалите параметри да са така нагласени, че да са добре. В този случай добре за бас китара. Там според мен е тънката работа. Естествено на система която ще бъде лесна за работа не върви да се изпраска един компресор с копчета атак, релииз, трешолд и рейшио.

Отговорено

Лампата в предусилвателя не създава ли доста главоболия? Вярно, че е гъдел, но не е ли по-добре предусилвателя да го направиш с полеваци като лампова симулация (примерно), а лампата да я оставиш за следващия проект, който да е само лампов, да не те притесняват габарити, за да няма нужда от вентилатори и т.п.? Вярно, че това ще промени и дизайна и схемата, но все пак дали неламповата част няма да промени ламповия звук и да останат само ламповите главоболия?

Отговорено

^ Не виждам какви главоболия може да носи една лампа. Тя ще се охлажда фронтално през логото и от отвори в горния капак. Единственото което беше нужно е трафът да има още 2 намотки за отопление и захранване. Габаритите не ме притесняват. Така съм подредил всичко, че за всеки един компонент си има своето място. Живот и здраве към края на седмицата ще е готова кутията и ще покажа идеята ми за подредбата на отделните компоненти.

Отговорено

От седмица, някъде, ми се върти из главата да си направя басс усилвател. Много ме засърбя след като попаднах на това:

http://www.tcelectronic.com/staccato51.asp

Та днес прегледах форума и попаднах на тази тема.

Стискам яко палци за успех на Nikifena.

Ще преглеждам редовно и когато е готово ще искам да го чуя. Пък може и да си поръчам и за мен един.

Преди това ако нужна помощ с реализирането съм насреща.

Успех!!!

Отговорено (Редактирано)

Дора идея, ще следя развитието на темата. Искам само да попитам защо си се спрял на такава голяма мощност? Повечето басисти ще ги ползват за репетиции и свирене в сравнително малки помещения. За тези цели 150 Вата е напълно достатъчно.

Относно компресора, поне аз никога не ползвам вградените такива. Според мен, би било излишно усложняване и оскъпяване на усилвателя. Ако ще го има, добре ще е да може да се изключва изцяло.

Редактирано от blr