Jump to content
Българският форум за музиканти

проект бас усилвател


Recommended Posts

Само да вметна, като технически лаик, но все пак басист:

 

На места говорите за бюджет и екстри... Според мен още на тая фаза - проектиране, трябва да мислите за поне два варианта на изделието - един по-евтин, и един с достатъчно качество за по- сериозни клиенти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

pantajali, добре дошъл в клуба!

 

Мисля, че хубавия звук на бас идва най-вече от музиканта и инструмента. Ясно е, че и апратурата е много важна. От многогодишното ми ровене и гледане на схеми в интернет, до сега не съм видял нещо кой знае колко по-различни или интересно от типичните схемни решения от преди повече от 30 години.

 

ЕДИТ: Няма да има евтини и скъпи серии. Времето за изработка на едно евтино и скъпо нещо е почти еднакво. Това което ще се опитам да направя е компромис от много неща, но по-добро от голяма част от ширпотребите.

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали един оптичен компресор не би свършил по-добра работа, що се касае до бас. Работил съм с THAT и стари модули на dbx,и субективно ми изглеждаха "по-безвкусни". Правих комбо ( преди 5-6 г.) с оптокомпресор и 2 JFET каскода след него и се представи доста добре. Оптокомпресора може да е с лампата за гейнстейдж. Мислил ли си за говорители? Един широколентов драйвер ( до 10-13 kHz), двулентова система, трилентова? "Acoustic Image" (модел Coda+) имат много добър пример за последното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Правил съм компресор по схеми на SSL с that2180 и звучеше добре. За компресор си мислих с all in one чипа на that - 4301. Eden го ползват от известно време в техните апаратури. Виждал съм го и в други техники средно висок клас. Смятам, че компресорите, особено предвидени за тясно специализирани нужди са леко деликатна тема. Може би това е и причината да оставя (за момента) апаратурката без компресор. За компресор с едно копче, трябва останалите параметри да са така нагласени, че да са добре. В този случай добре за бас китара. Там според мен е тънката работа. Естествено на система която ще бъде лесна за работа не върви да се изпраска един компресор с копчета атак, релииз, трешолд и рейшио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампата в предусилвателя не създава ли доста главоболия? Вярно, че е гъдел, но не е ли по-добре предусилвателя да го направиш с полеваци като лампова симулация (примерно), а лампата да я оставиш за следващия проект, който да е само лампов, да не те притесняват габарити, за да няма нужда от вентилатори и т.п.? Вярно, че това ще промени и дизайна и схемата, но все пак дали неламповата част няма да промени ламповия звук и да останат само ламповите главоболия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не виждам какви главоболия може да носи една лампа. Тя ще се охлажда фронтално през логото и от отвори в горния капак. Единственото което беше нужно е трафът да има още 2 намотки за отопление и захранване. Габаритите не ме притесняват. Така съм подредил всичко, че за всеки един компонент си има своето място. Живот и здраве към края на седмицата ще е готова кутията и ще покажа идеята ми за подредбата на отделните компоненти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От седмица, някъде, ми се върти из главата да си направя басс усилвател. Много ме засърбя след като попаднах на това:

 

http://www.tcelectronic.com/staccato51.asp

 

Та днес прегледах форума и попаднах на тази тема.

Стискам яко палци за успех на Nikifena.

 

Ще преглеждам редовно и когато е готово ще искам да го чуя. Пък може и да си поръчам и за мен един.

 

Преди това ако нужна помощ с реализирането съм насреща.

 

Успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Дора идея, ще следя развитието на темата. Искам само да попитам защо си се спрял на такава голяма мощност? Повечето басисти ще ги ползват за репетиции и свирене в сравнително малки помещения. За тези цели 150 Вата е напълно достатъчно.

Относно компресора, поне аз никога не ползвам вградените такива. Според мен, би било излишно усложняване и оскъпяване на усилвателя. Ако ще го има, добре ще е да може да се изключва изцяло.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.