Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработване на китара


Recommended Posts

Здравейте . Доста обмислям да си направя сам китара . Да е по мой проект с уникално тяло рогач . Но не знам от какво дърво да е тялото и от какво да е грифа . Също не знам и трябва ли да има някакви задължителни параметри на тялото . За техническата част ще се справя . И как да я проектирам ? Моля помогнете .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Искам да си направя китара с уникално тяло рогач . Не знам как да го проектирам и има ли някакви задължителни параметри на тялото . Не знам и от какво дърво да е тялото и от какво да е грифа . Казано на кратко , искам китара шедьовър , но не знам от какво и как да го направя . Моля за помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност мястото на тази тема си е в "Изработка и ремонт" и май това е единственото ясно нещо. За всичко останало бих искал да ти кажа, че е работа отвъд твоите представи. За да започнеш да си правиш китара първо трябва да си напълно наясно с куп други неща по нея - каква мензура (дължина на струната) ще има, какъв бридж ще ползваш, каква конструкция ще бъде (болт он, сет нек, нек тру)... След това трябва да си набавиш всички необходими части - бридж, адаптри, ключове... Следва правилното проектиране на китарата - ъгъл между тялото (ако ще има такъв), оразмеряване на тялото, грифа, фретборда...

Тук, из форума има предостатъчно теми, които разискватразличните видове дървесини - коя за какви части от китарата може да се използва, какво влияние ще окаже това на тона и т.н.

Също из някои от големите торент тракери могат да се намерят някои книги, в които е обяснено повече от подробно какво е необходимо да си направиш китара.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще ти е по-лесно ако започнеш от една готова китара. Премерваш и всички разстояния, разглобяваш, изработваш ново тяло, разполагаш компонентите по размерите от старата китарка, дупчиш, монтираш и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква музика предимно ще се свири с тази китара,каква настройка ще се използва,колко струни ще има,какъв тип тремоло?Ето няколко въпроса от които трябва да започнеш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам как да го проектирам и има ли някакви задължителни параметри на тялото.

 

Аз съм си правил китари (общо четири), и когато имах действаща група, съм свирил предимно с тях.

С трудна задача си се заел.

Формата на тялото и главата на грифа нямат пряко отношение към успеха на крайния резултат.

Процеса не може да се опише в един пост, защото за целта съм прочел няколко книги.

Ще ти дам обаче първоначалната насока - първо започни с проектирането на дължината на мензурата, защото това е определящо за всички останали параметри. :whistle:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите , ето и още няколко допълнения :

1. На китарата която искам да направя ще се свири от мен хард рок , хеви метъл и от време на време някоя рок балада .

2. Искам да има 6 струни , защото не съм пробвал 7 и не знам дали ще мога да свиря .

3. Не съм много навътре в тема китари ( в смисъл мога да свиря , но не загрявам въпроса " Каква настройка ще се използва ? " или какво е "мензура" , а "тремоло" мисля че е онова отдоло дето държи струните ) затова моля обястнявайте като за начинаещ :godbless:

Slacoth може ли да ми кажеш кои книги си прочел и къде мога да ги намеря (ако може в Хасково или Димитровград , а ако не мога и в София да търся ) за да понауча малко повече . Мерси . Поздрави :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

кои книги си прочел и къде мога да ги намеря

 

:) - говорим за 1995-1997 година, едва ли се продават някъде вече;

Основните неща прочетох в една "Направи си сам" и касаеше методиката за направата на акустична китара, другите също не си ги спомням, но се отнасяха повече за устройството на китарите.

 

Без да ми се обиждаш, но щом не си наясно с такива термини като мензура, по-добре не се захващай изобщо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не че се заяждам, но не знам какво е мензура и горе споменатите термини , защото не съм чел нищо , а година и нещо се занимавам само с ноти , етюди , скали за техника (общо взето свирене) а не с устройство на китара и тем подобни , затова моля да се обяснява просто ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мензурата е трептящата дължина на струната - разстоянието от нулевото прагче (нъта) до бриджа. Разстоянието от нулевото до 12-то прагче на грифа е 1/2 от мензурата.

Мензурата еднозначно определя мястото на бриджа, а оттам на тремолото, адаптерите, че даже и дупките на потенциометрите (да не ти се мотат под пръстите).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Избягвам да давам отговори в такъв стил обаче тази тема е вече прекалена. Искам да си построя къща която да е уникат, обаче не знам как да си направя чертеж. Не знам какви основни елементи трябва да има и не знам какво са носещи колони, така че ако може по-просто, обаче искам да е на два етажа...

P.S.

Разгледай всички теми за правене на китари от същия раздел. Ако не друго поне ще придобиеш представа с какво се захващаш ;)

Редактирано от the_5th
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отново , не че се заяждам , но чертеж мога да направя ( все пак имам само 6 по математиак и по точно по геометрия :) ) , знам че трябва да е от дърво , но не знам от какво дърво точно ще е най - добре за истински твърд метъл и понякога рок балади . И ако още съм неясен искам да знам трябва ли да спазвам някакви приблизителни размери или да си я правя както на мен ми е удобна ? А относно формата искам да е подобна на тази IMG_7031.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Действително си се захванал да свириш соло без да знаеш как работят пръстите но ако не ти свиди материала няма нищо лошо(то гори има :) ). Пробвай различни китари и си харесай някоя която ти се оказва най-удобна откъм гриф. Вземи параметрите за китарата си оттам и проектирай останалото покрай грифа. А преди това няма нищо лошо това да си нарисуваш една крива рисунка на китарата на фотошоп или на листче,примерно да покажеш на съфорумниците какво искаш, защото на мен примерно ми е много интересно каква е тази уникална форма. Айде приятно :rocker: докато си харесаш настройка и нека да е :) . Успех с брадвата. :butcher:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

По точно искам да е подобно тяло с цялото му оборудване , но с 2 адаптера .

Редактирано от ManowarrioR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.