Dark Skywalker Публикувано Февруари 1, 2006 Публикувано Февруари 1, 2006 Докато си избирах електрическа китара, ми направи впечатление, че инструментите в магазина на RF са описани по следния начин -- например Squier Showmaster HSS NLT, Squier Affinity Bullet SSS XXX, Squier Tele HH YYY (първият пример е правилен, другите ги давам за онагледяване, понеже не помня буквите от реалните модели). Май и в други магазини съм виждал подобни означения. Ясно ми е, че първата група букви описва конфигурацията на адаптерите от бриджа към грифа, като S е за single-coil, а H за малошумящ (humbucker). Греша ли, като си мисля, че втората група (в случая с Showmaster-а - NLT) описва характеристики като вида на материала на тялото и грифа (основа и fretboard)? Явно не мога да си дефинирам търсенето по правилен начин, понеже не намерих подобно обяснение нито в Google, нито тук. Та бих бил благодарен да ми теглите една... лекция по въпроса Цитирай
Burton Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 (Редактирано) Разгледах в сайта на squire и повече си мисля, че тези означения не са за вид на дървото, а по-скоро вида на адапторите или на тремолото например...абе нещо свързано с електрониката или хардуера :think: но е твърде възможно и да греша. Редактирано Февруари 1, 2006 от Burton Цитирай
Dark Skywalker Отговорено Февруари 1, 2006 Автор Отговорено Февруари 1, 2006 Объркването е пълно, понеже на сайта на Squier моя Showmaster например го няма никакъв. От друга страна, на страницата на Fender има описани няколко Showmaster-а (ЦЪК!) и съкращенията от типа FMT (Flame Maple Top), LWT (Lacewood Top), QMT (Quilt Maple Top) и SMT (Spalted Maple Top) според мен категорично касаят материала на изработката. Само че там не намирам комбинация NLT например, за да си я разшифровам. Нещо не мога да се ориентирам Цитирай
wessy Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 HSS NLT HSS - humbucker, single, single - това ти адаптерите NTL - non-locking tremolo - това ти е задния мост Цитирай
Dark Skywalker Отговорено Февруари 1, 2006 Автор Отговорено Февруари 1, 2006 ОК, благодаря! А някой може ли да изрови някой що-годе универсален списък с подобни съкращения, от който човек да може да се ориентира, гледайки и записвайки си моделите на китарите в магазина? Цитирай
fluti Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 ОК, благодаря! А някой може ли да изрови някой що-годе универсален списък с подобни съкращения, от който човек да може да се ориентира, гледайки и записвайки си моделите на китарите в магазина? Най-добре да караш на фантазия Като игра за раздвижване на мозъка - познай съкращението, много е забавно понякога :hello: Цитирай
Lord_Bad Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 Аз лично смятам че всяка компания си използва собствена схема на съкращенията, така че едва ли има смисъл да търсиш универсална - най-вероятно защото такава няма. И все пак почти винаги имената на моделите се оказват описателни Цитирай
synchu Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 Специално HSS, SSS, HSH, HH са почти общо приети и както спомена Wessy означават, humbucker или single, останалите са "на фантазия" Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 Ibanez имат на моделите си отзад съкращения за цвета. Примерно RB = Reactor Blue... Цитирай
KingdomX Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 доста интересна тема досега не се бях замислял много върху този тип надписи...(ама съм прост :wall: :wall: :wall: )...продължаваите с обясненията много е интересно :arrow: :arrow: :arrow: Цитирай
Hantov Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 аз пък си мисля, че RG серията на Ibanez идва от Regular... Цитирай
DILETANT Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 аз пък си мисля, че RG серията на Ibanez идва от Regular... А пък аз мисля че RG на Ibanez е Rock Guitar а SG на Gibson е Solid Guitar Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 2, 2006 Отговорено Февруари 2, 2006 Сигура? Щото спокойно могат да са Re Guitar (настройва се в D) & Superb Guitar & more... :green: Цитирай
DILETANT Отговорено Февруари 2, 2006 Отговорено Февруари 2, 2006 Сигура? Щото спокойно могат да са Re Guitar (настройва се в D) & Superb Guitar & more... :green: Абсолютна сигурация. Цитирай
Recommended Posts