Jump to content
Българският форум за музиканти

Да хвана ли баса?


Zavulon

Recommended Posts

Респект към всички мнения в темата, но Дарки е този, който уцели проблема на човека.

 

Не е идеята да свири като побъркан на уроците, щото той САМ си казва в началото, че му е станало досадно и тягостно.

 

Идеята е просто да мине онази психологическа бариера, която идва когато спреш да си фантазираш как свириш и докоснеш китарата - и респективно осъзнаеш,ч е не можеш да го изсвириш така, както си си го представял.

 

Та - към автора на темата - тази бариера,з а която говоря присъства винаги - винаги когато учиш нещо ново. Аз лично хиляди пъти съм се отказвал от свиренето, когато ученето на нещо е стигало до степен - фрустриращо. Обаче това е импулс. След малко почваш пак.

 

Въпросът е, че в началото - тия бариери са адски високи, но с времето стават все по-ниски. Така че - не им давай да те отказват наистина. Не си мисли, че си инвалид, но не си мисли и че свиренето е удоволствие през цялото време.

Просто минаваш бариера след бариера - и така нагоре. Колкото повече бариери минаваш, толквоа по-ленсо е после. Както с висчко останало. :rocker:

 

Но това, което Дарки каза е най-важно - има и трудни, има и супер приятни моменти в свиренето - въпросът е да имаш "чувството". да се потапяш през цялото време в ритъма. да свириш най-любимите си неща, да импровизираш - да усетиш как китаристът, който слушаш от колоните го прави. да усетиш неговата емцоия и движения и по някое време свиренето си идва.

 

А дали да хванеш баса. Хващай, разбира се. Но за момента не оставяй китарата.

Редактирано от InsArtTure
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Значи, ако не си ритмичен е трудно, защото баса държи ритъма заедно с барабаните.

Аз лично почнах на ел. китара.. продадох я и сега сам на бас :thx:

Трябва да умееш докато слушаш 1 песен да чуваш не само вокала какво млеви ами примерно баса , барабаните каде бият чинели и тн.

Баса просто се синхронизира с барабаните... спох ще се научиш.... сядате с 1 барабанист за 1 месец си ок :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Блгадоря за мненията, точно от това имам нужда - наистина. В момента у мен има една голяма вътрешна борба. Защото просто да се откажа от музиката едва ли мога - това е една от най-големите ми радости.

 

@ InsArtTure

Много правилно мнение. Но аз и никога не съм очаквал да стане. Просто тази бариера се оказа прекалено голяма, направо огромна. Но главното ми колебание е - китарата ли е правилният инструмент за мен? Защото басът като форма, техника и т.н. ми харесва доста повече, за сметка на звука. Странно е. :Д

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо да не хване баса, човека?

Физически, с неговият ръст е перфектен за басист.

Аз не казвам, че е по-лесно на бас, отколкото на китара.

А и басисти винаги липсват, така че като се понаучи, винаги ще е по-лесно да си намери група.

Има вариант да пробва успоредно и на двете и ще си покаже, кое по му пасва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zavulon, не се притеснявай за ръста си и "големите лапи" Wayman Tisdale, лека му пръст ( http://en.wikipedia.org/wiki/Wayman_Tisdale ) е бивш баскетболист от NBA :) Но независимо от това е доста добър басист:)

. Така, че действай. Но моят съвет е добре да наблегнеш малко и на академичната подготовка - разбирай уроци. Много помага и решава доста проблеми :) Редактирано от Darki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захващай приятелю баса-аз бях същия, започнах да свиря на китара ,но като се яви Пешето от "Джендема" дето е и консултант в магазина на Фактор видя, че е "голям", най-големия за мен и ...хванах баса. Сега си свирим-застаряващи момчета, когато се срещнем на бира(той си свири много активно като гост музикант с много хора, аз имам друга професия) но баса е "страшен" инструмент. като ти завибрира в стомаха и става"страшно".Почвай и не спирай. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ти пожелавам успех и искам да те помоля да положиш много усилия и да не се отказваш от това, което ще започнеш като начинание. Силово ще се видиш в чудо, но ако си упорит и ВНИМАВАШ, няма да имаш грижи, а ще вървиш напред. Прочети помощната тема в тази секция и обърни внимание на всичко, което е добавено в нея. В този раздел не са писани романи, но са дадени много и полезни съвети от много добри басисти с много голям опит. Разгледай марките и моделите басове и определи бюджета си като знай, че цените при нас са доста по-различни що се отнася до озвучителна апаратура и консумативи, а именно по-високи са. Имаш спасителни кораби винаги, защото сме царе във варенето на струни, което спестява някой лев на моменти :thumbdown:

 

Това е от мен, човеко :thumbs_up: Сега си ти и още едно леко съветче като завършек. Не купувай скапан бас. Събери парички бавно и полечка и вземи нещо, което да е в ентри клас, а не ниско-бюджетен. Наскоро гледах басове като модели за един съфорумник и ако те интересува моето мнение имам съвети, които да напиша тук или на ЛС, но предпочитам като сме започнали темата тук да има повече съветници от знаещите и можещите. Начален съвет ми е следния бас:

 

CORT C4H-BKS - цена - 460лв.

 

Bass guitar - Artisan series • Finish: Black Satin (BKS)

 

 

CONSTRUCTION: Bolt-on

BODY: Mahogany

NECK: Wenge • Modern ''C'' Shape

NECK WIDTH 1F : 40mm / 24F : 64mm

NECK THICKNESS: 1F:20.5mm • 12F:22mm

FINGERBOARD: Rosewood • 15 3/4'' Radius(400mm)

FRET: 24 / Large (2.7mm)

INLAY: Abalone Dot

TUNER: Die cast

SCALE: 34'' (864mm)

NUT: Graphite Black

BRIDGE: EB12(4)

PICKUP: MBA4(:)-Alnico (F/R)

CONTROL: 1push-pull vol • 1blend • 2-band • mid booster s/w

HARDWARE: Black

STRING: D'addario EXL165 (105-045)

 

 

cort.c4hbks.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Дам, един добър бас :) Наскоро имах възможността да го пробвам и останах приятно изненадан.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Meрси, момчета, наистина! Адски много ми помогнахте.

Сега ще говоря с учителя си по китара и двамата ще решим дали си струва да оставям настоящия си инструмент.

Мерси отново.

 

Имам само едно притеснение. С баса може ли да се свири нещо по-нежно? Знам, че звучи п*ткенски и този инструмент е основата на музиката, но просто винаги ми е било мечта да си седна сам в стаята, да си отворя една бира и да си дрънкам нещо...по-така.

Редактирано от Zavulon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма такъв филм - не съм музикален, нямам слух, не съм ритмичен... значи по-добре да спирам да свиря от рано. Практика и упоритост му е майката и всичко си идва на мястото рано или късно, освен ако не си ултра абсолютно дърво ;)

И аз така мисля . За някой ще е по лесно за други по трудно но като цяло всичко се постига с труд, какъвто аз не полагам и затова на никъде не съм :angry:

И аз искам да си имам един бас и да се уча , ама на пуста криза сега, не си купих като имах кинти :(

 

 

Иначе към автора- ако губиш желание за месец два, няма как да стане. Трябва обратното - колкото повече научаваш толкова повече да ти се учи , според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.