InsArtTure Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 (Редактирано) Респект към всички мнения в темата, но Дарки е този, който уцели проблема на човека. Не е идеята да свири като побъркан на уроците, щото той САМ си казва в началото, че му е станало досадно и тягостно. Идеята е просто да мине онази психологическа бариера, която идва когато спреш да си фантазираш как свириш и докоснеш китарата - и респективно осъзнаеш,ч е не можеш да го изсвириш така, както си си го представял. Та - към автора на темата - тази бариера,з а която говоря присъства винаги - винаги когато учиш нещо ново. Аз лично хиляди пъти съм се отказвал от свиренето, когато ученето на нещо е стигало до степен - фрустриращо. Обаче това е импулс. След малко почваш пак. Въпросът е, че в началото - тия бариери са адски високи, но с времето стават все по-ниски. Така че - не им давай да те отказват наистина. Не си мисли, че си инвалид, но не си мисли и че свиренето е удоволствие през цялото време. Просто минаваш бариера след бариера - и така нагоре. Колкото повече бариери минаваш, толквоа по-ленсо е после. Както с висчко останало. Но това, което Дарки каза е най-важно - има и трудни, има и супер приятни моменти в свиренето - въпросът е да имаш "чувството". да се потапяш през цялото време в ритъма. да свириш най-любимите си неща, да импровизираш - да усетиш как китаристът, който слушаш от колоните го прави. да усетиш неговата емцоия и движения и по някое време свиренето си идва. А дали да хванеш баса. Хващай, разбира се. Но за момента не оставяй китарата. Редактирано Април 21, 2010 от InsArtTure Цитирай
Ev1L4o_ Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 Значи, ако не си ритмичен е трудно, защото баса държи ритъма заедно с барабаните. Аз лично почнах на ел. китара.. продадох я и сега сам на бас Трябва да умееш докато слушаш 1 песен да чуваш не само вокала какво млеви ами примерно баса , барабаните каде бият чинели и тн. Баса просто се синхронизира с барабаните... спох ще се научиш.... сядате с 1 барабанист за 1 месец си ок Цитирай
Zavulon Отговорено Април 21, 2010 Автор Отговорено Април 21, 2010 Блгадоря за мненията, точно от това имам нужда - наистина. В момента у мен има една голяма вътрешна борба. Защото просто да се откажа от музиката едва ли мога - това е една от най-големите ми радости. @ InsArtTure Много правилно мнение. Но аз и никога не съм очаквал да стане. Просто тази бариера се оказа прекалено голяма, направо огромна. Но главното ми колебание е - китарата ли е правилният инструмент за мен? Защото басът като форма, техника и т.н. ми харесва доста повече, за сметка на звука. Странно е. :Д Цитирай
TONY Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 Защо да не хване баса, човека? Физически, с неговият ръст е перфектен за басист. Аз не казвам, че е по-лесно на бас, отколкото на китара. А и басисти винаги липсват, така че като се понаучи, винаги ще е по-лесно да си намери група. Има вариант да пробва успоредно и на двете и ще си покаже, кое по му пасва. Цитирай
Darki Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 (Редактирано) Zavulon, не се притеснявай за ръста си и "големите лапи" Wayman Tisdale, лека му пръст ( http://en.wikipedia.org/wiki/Wayman_Tisdale ) е бивш баскетболист от NBA Но независимо от това е доста добър басист . Така, че действай. Но моят съвет е добре да наблегнеш малко и на академичната подготовка - разбирай уроци. Много помага и решава доста проблеми Редактирано Април 21, 2010 от Darki Цитирай
Gatzo Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 Захващай приятелю баса-аз бях същия, започнах да свиря на китара ,но като се яви Пешето от "Джендема" дето е и консултант в магазина на Фактор видя, че е "голям", най-големия за мен и ...хванах баса. Сега си свирим-застаряващи момчета, когато се срещнем на бира(той си свири много активно като гост музикант с много хора, аз имам друга професия) но баса е "страшен" инструмент. като ти завибрира в стомаха и става"страшно".Почвай и не спирай. Цитирай
Zavulon Отговорено Април 21, 2010 Автор Отговорено Април 21, 2010 Най-вероятно така ще направя. :Д Цитирай
IgniteAll Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 Аз ти пожелавам успех и искам да те помоля да положиш много усилия и да не се отказваш от това, което ще започнеш като начинание. Силово ще се видиш в чудо, но ако си упорит и ВНИМАВАШ, няма да имаш грижи, а ще вървиш напред. Прочети помощната тема в тази секция и обърни внимание на всичко, което е добавено в нея. В този раздел не са писани романи, но са дадени много и полезни съвети от много добри басисти с много голям опит. Разгледай марките и моделите басове и определи бюджета си като знай, че цените при нас са доста по-различни що се отнася до озвучителна апаратура и консумативи, а именно по-високи са. Имаш спасителни кораби винаги, защото сме царе във варенето на струни, което спестява някой лев на моменти Това е от мен, човеко Сега си ти и още едно леко съветче като завършек. Не купувай скапан бас. Събери парички бавно и полечка и вземи нещо, което да е в ентри клас, а не ниско-бюджетен. Наскоро гледах басове като модели за един съфорумник и ако те интересува моето мнение имам съвети, които да напиша тук или на ЛС, но предпочитам като сме започнали темата тук да има повече съветници от знаещите и можещите. Начален съвет ми е следния бас: CORT C4H-BKS - цена - 460лв. Bass guitar - Artisan series • Finish: Black Satin (BKS) CONSTRUCTION: Bolt-on BODY: Mahogany NECK: Wenge • Modern ''C'' Shape NECK WIDTH 1F : 40mm / 24F : 64mm NECK THICKNESS: 1F:20.5mm • 12F:22mm FINGERBOARD: Rosewood • 15 3/4'' Radius(400mm) FRET: 24 / Large (2.7mm) INLAY: Abalone Dot TUNER: Die cast SCALE: 34'' (864mm) NUT: Graphite Black BRIDGE: EB12(4) PICKUP: MBA4(-Alnico (F/R) CONTROL: 1push-pull vol • 1blend • 2-band • mid booster s/w HARDWARE: Black STRING: D'addario EXL165 (105-045) Цитирай
rinti Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 ^ Дам, един добър бас Наскоро имах възможността да го пробвам и останах приятно изненадан. Цитирай
Zavulon Отговорено Април 21, 2010 Автор Отговорено Април 21, 2010 (Редактирано) Meрси, момчета, наистина! Адски много ми помогнахте. Сега ще говоря с учителя си по китара и двамата ще решим дали си струва да оставям настоящия си инструмент. Мерси отново. Имам само едно притеснение. С баса може ли да се свири нещо по-нежно? Знам, че звучи п*ткенски и този инструмент е основата на музиката, но просто винаги ми е било мечта да си седна сам в стаята, да си отворя една бира и да си дрънкам нещо...по-така. Редактирано Април 21, 2010 от Zavulon Цитирай
L.K. Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 Може, но е по-трудно. 5 и 6 струнният бас дават повече възможности за солиране. Цитирай
Zavulon Отговорено Април 21, 2010 Автор Отговорено Април 21, 2010 Toва ме разби Страшно красиво. Могат ли да се свирят много такива неща? Цитирай
ultramega Отговорено Април 21, 2010 Отговорено Април 21, 2010 Според мен няма такъв филм - не съм музикален, нямам слух, не съм ритмичен... значи по-добре да спирам да свиря от рано. Практика и упоритост му е майката и всичко си идва на мястото рано или късно, освен ако не си ултра абсолютно дърво И аз така мисля . За някой ще е по лесно за други по трудно но като цяло всичко се постига с труд, какъвто аз не полагам и затова на никъде не съм И аз искам да си имам един бас и да се уча , ама на пуста криза сега, не си купих като имах кинти Иначе към автора- ако губиш желание за месец два, няма как да стане. Трябва обратното - колкото повече научаваш толкова повече да ти се учи , според мен. Цитирай
Darki Отговорено Април 22, 2010 Отговорено Април 22, 2010 Този "`убавец" чували ли сте го :-) Цитирай
IgniteAll Отговорено Април 22, 2010 Отговорено Април 22, 2010 Целта на темата е друга, драги. Да не изпадаме в дълбок офтопик, моля! Цитирай
Recommended Posts