Jump to content
Българският форум за музиканти

Що е кубе и дистер?


Evtim Djerekarov

Recommended Posts

Абе вие луди ли сте?!?! Не знаете ли какво е кубе?! Я отваряйте един тълковен речник и модераторите да трият тия постове, че ако някой види какво се изписа ще ни се смее! :killyou:

 

http://asterope.bajaobs.hu/astrobase/termkep/mahal.jpg ей тва отгоре се казва кубе................... :) шапката

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

//off-topic

Абе на тая тема не и ли липсва първия пост или на мен така ми се струва?

//on topic

Аз лично си мисля че терминът кубе наистина е свързан с Roland Cube. А за момента че един добър амп и дистер вършели работа, колкото един процесор почти - въобще не съм на това мнение. Моя даскал по китара ми е оставил у нас за няколко дни неговия Digitech и с моето кубенце Фендър се получава чудничък звук, който някакси не бях в състояние да извадя само с дистър и reverb... Просто DSP си е DSP... :):D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

//off-topic

Абе на тая тема не и ли липсва първия пост или на мен така ми се струва?

//on topic

Аз лично си мисля че терминът кубе наистина е свързан с Roland Cube. А за момента че един добър амп и дистер вършели работа, колкото един процесор почти - въобще не съм на това мнение. Моя даскал по китара ми е оставил у нас за няколко дни неговия Digitech и с моето кубенце Фендър се получава чудничък звук, който някакси не бях в състояние да извадя само с дистър и reverb... Просто DSP си е DSP... :bravo:;)

тука не сме съгласни - ДСП е нещо ЛОШО за китарата.... Така че ДСП си е ДСП звучи за мен като лайното си е лайно... Процесора е по-ефтин вариант от аналогова верига, аз също използвам такъв. Но ДСП на китара бих сложил само след като излезе от кубето звука и ми влезе в микса :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

един каза за тоя ROLAND CUBE и след него всички и те разбраха и станаха на това мнение, макар да не са чували за него никога :bravo: готини хорица има тук. да не останат по-назад ;)

лично мен трудно може да ме убедиш че и най-добрият процесор може да замени 2-3 добри аналогови камйончета :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вие сте доста предубедени и каквото и да ви кажа ще е все едно да говоря на гората вероятно. Във всеки случай работата ми е тясно свързана с цифровата сигнална обработка, образованието ми също - знам доста добре за какво иде на реч. Истината е че един DSP на Тексас, като тези които позлваме на работата ми а именно TMS320C6474 на 600Mhz може да семплира аналоговия сигнал с уникално добро качество, да не говорим за невероятна скорост с която ще го обработи после - забугата в качеството е такава каквато не може да бъде усетина с слух, а само с предубеждения, но всеки си има право на мнение. За сравнение в популярните ефектни процесори на Digitech обикновено се ползва процесорче на около 25Mhz и пак върши работа за която на вас ще ви трябва един шкаш с камиончета(което според мен си е по-тъп термин и от кубе(наистина не знаех за Roland Cube, мислех че името е свързано с формата, ивсе пак това че съм го разбрал сега не пречи познавайки нашенските нрави и езикова култура да се съглася)). Та така де, не искам да се впускам в суха техническа дискусия, която малцина биха разбрали. Не ме разбирайте пограшно аз не твърдя че аналоговата е история вади по-лош звук, това само кретен би го казал - казвам само че DSP-тата не вадят по-лош ако са качествени, а заемата доста по-малко място и струват доста по-малко - все пак аз мога да си сложа процесора в джоба, а вие къде ще мъкнете шкафа с "камиончетата"? Мир, братя, и нека Силата бъде с Вас! :think: ;) :killyou: :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, ето човек, който може да си защити мнението. И моето образование е свързано с ДСП :) И работата ми също. Но когато говорим за китара нещата са по-различни.... Има и доста успешни модели процесори - Лайн6, Босс ГТ-нещо си....

Проблема при китарните процесори е в качеството на конверторите - най-често недостатъчно. Иначе алгоритъма на един дилей е нещо не много сложно. А ДСП ревербите достигат съвършенство напоследък. То и дисторшъна също е нещо много лесно за програмиране. Ама не звучи както требе....

А ти ако успееш да построиш сравнително ефтин конвертор с качествени ТИ чипове давай насам, ще му измислим некви алгоритми за ДСП-тата и ще стане чудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лорд Бад наистина ги разбира тия неща, и това му е работата. И на мен са ми казвали, че нищо не може да замести добрите камиончета много хора, но пък от друга страна и обратното съм чувал, и то от хора с много опит с китарата и звука...Така, че всичко е въпрос на вкус и приоритети. Ясно е че, аналоговото си е аналогово, но то си има цена, сега ако искам да си взема 10 маркови камиончета и лампа ще ми трябват повече пари отколкото за висок клас процесор , който може би няма да свири толкова добре, но пък ще ми е много по-удобно с него и ще е добра подготовка за времето когато ще мога да си позволя нещо повече, а и бъдещето все пак си е цифровото. В момента тези технологии напредват с адски темп, навлизат все повече и предлагат все по-добро и добро качество и удобство, таа процесорите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да се 2^16-мя (повторя на 16-та степен) - всеки си има собствен чифт уши. Като те кефи звука от процесора - няма проблем - но не е наложително и на мен да ми харесва нали така :D Не визирам точно себе си, а по принцип де...

Т'ва е положението - аз може да ти казвам, че ВАМП-а е шит и по-добре да си вземеш Маршал (или ) ама ти не си длъжен да ми вярваш нъл тъй? Като ти харесва - взимаш дрънкаш и т'ва е...

 

....иначе лампов усилвател forever :P:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....иначе лампов усилвател forever :P:)

Точно така,никви процесори!!!Според мен това са детски играчки(процесорите),те така си и звучат де :D !!!Не съм видял или чул някой от великите китаристи да свири с процесор!!!Или поне тези които аз харесвам не свирят с такова!!! :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разликата е такава че домашната ти стерео уредба е направена за слушане на музика. възпроизвежда пълнен спектър честоти - примерно от 50 хз до 20000 кхз.

китарните усилватели - било то комбо или глава с отделна колона са малко по различни. те са снабдени с китарни говорители. китарния говорител има строго специфична честотна характерситика. промерно реже високите над 2 кхз. ако сложиш обикновен говорител на китарен усилвател - ще свири но ще вади отвратителен звук. така че - по-добре най евтиния китарен усилвател отколкото най-скъпата хай фи уредба :)

След като разликата е само в говорителя,тогава какво става ако сложа на обикновен HIFI усилвател китарен говорител?Ще изкара ли нужния звук или пак същата работа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък да си кажа мнението на компОтурджия :D В уни-то дето (не) уча има един пич дето е аудиофил ли как се вика и има физически симулатор на лампов усилвател. Както каза колегата горе, само предубеждения биха породили разлика. Що? Щото не се симулира звука с разни еквалайзерчета а се симулира физическия процес- пентодите и токовете, дето минават през тях, държанието на самата схема. Ама само ADDA конверторите струват колкото един не-лош лампов усилвател. Така, че не се изхвърляйте прибързано за "ЦИФРОВАТА" техника- само ще спомена, че един професионален АЦП струва колкото едно лампово кубе :)

 

 

+ това... да кажеш, че на Eventide оня големия сандък Harmonizer е боклук...... :P те сигурно затова Vai, Satriani, Petruci и още десетки ползват по няколко. Има неща, за които аналоговата техника е по-добър вариант. Но има неща, в които цифровата има много по-голямо предимство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да се 2^16-мя (повторя на 16-та степен) - всеки си има собствен чифт уши. Като те кефи звука от процесора - няма проблем - но не е наложително и на мен да ми харесва нали така smile.gif Не визирам точно себе си, а по принцип де...

Т'ва е положението - аз може да ти казвам, че ВАМП-а е шит и по-добре да си вземеш Маршал (или <квото-там-е-най-добро-според-тези-с-опита-дето-казват>) ама ти не си длъжен да ми вярваш нъл тъй? Като ти харесва - взимаш дрънкаш и т'ва е...

Какво значи звука от процесора??? Как може да псотавяш всички процесори под общ знаменател??? Дали няма и кофти аналогови ефекти - така като се замисля има... Аз се съмнявам някой тук да е ползвал hi-end ефектен процесор за китара че да коментира така сигурно... И аз не съм, ама поне съм наясно за какво става дума. Процесора(DSP) просто прави сметки, изпълнява алгоритъма за дистер, за ривърб и т.н. Той може да е бавничък и това да е проблем, но това е рядко срещано, по-често алгоритмите които имплементират преобразуването и ефектите не са кой знае какво - обикновено с цел да може да ги изпълнява по-евтин процесор. Ако се ползва сложен алгоритън без оптимизации на здрав процесор и Стив Вай няма да направи разликата. Това че всеки си има уши е факт, но е факт и че на подсъзнателно ниво хората май усещат повече отколкото на физиологично, което не е съвсем нормално... Аз нямам както казах и преди нищо против сандъците, просто ми е смешно как някои хора само си повтарят като навити латерни каквото си знаят и отказват да приемат че иам и друга истина освен тяхната... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

все пак си мисля че темата е за това че човека може да прави ефекти....а не за това кво е кубе кво е процесор и т.н.

 

 

Та Евтиме интересува ме моиш ли да направиш хмм....Rocktron някво камионче

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.