Slide Публикувано Март 24, 2010 Публикувано Март 24, 2010 (Редактирано) Здравейте! Мина бая време, от как не съм писал тук. Днеска се сблъсках с един проблем, който е съществувал от много време, но не съм му обръщал внимание. След дълъг период, в който не бях пипал Squier-а си, днес седнах да посвиря на него. Тъй като до скоро свирих само на Aria-та си (която продадох), му бях забравил гласа. Засвирих пак познатата песен - Sultans of swing и веднага ми се набиха някои неща в слуха - няма динамика Squier-a (това си го знам и не е изненада за мен), но най-много ме втрещи това, че глъхне на първа и втора струна. Нивото на звука определено е по-ниско, отколкото на остналите четири струни. Та мисълта ми е дали проблема е по-скоро в сетъп, въпреки, че струните са сравнително нови, а й погледнах интонацията сега, дали е проблем в дървото/грифа или в адаптерите? Помня, че преди пак ми се струваха по-глухи струните(1и 2), но след като в продължение на 5-6 месеца свирих само на Aria-та, сега това глъхнене ми се струва много натрапчиво и неприятно за свирене. Някакви идеи? ПП: От доста време съм във форума... Избягвайте коментари от типа: "Е, то Squier, кво очакваш?" Поздрави! Редактирано Март 24, 2010 от Slide Цитирай
Jorko_Beliata Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Та мисълта ми е дали проблема е по-скоро в сетъп, въпреки, че струните са сравнително нови Мммм, на какво казваш сравнително нови? Имал съм подобни проблеми (глъхнене, "мяучене"), което общо взето е сигнал за мен да си сменя струните... V Аз съм пас, човек. Редактирано Март 24, 2010 от Jorko_Beliata Цитирай
Slide Отговорено Март 24, 2010 Автор Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Знам, че това е първото нещо, за което всеки би се сетил, дори и аз, но струните са на около 3 седмици. Тогава хванах Squier-a и му смених струните, подрънках на сухо няколко пъти и не го бях включвал до вчера. 99,9% не са струните, защото както казах и преди си го имаше, но явно не съм му обръщал такова внимание, защото не съм хващал много чужди китари (по-хуваби) и не съм свирил продължително време на тях, за да направя разлика. EDIT: Под сетъп имам предвид по-скоро кофти инструмент (нът, бридж и невъзможността за правилно настройване и сет-ъпване), не толкова, че аз не мога да я сет-ъпна. Интонацията си е ок. Редактирано Март 24, 2010 от Slide Цитирай
Tozi Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 Звучи глухо без да включваш китарата или като я включиш? Ако е второто пробвай да си поиграеш с височината на адаптерите докато изравниш звука. Към ниските струни би трябвало да ти е по свален адаптера. Цитирай
inqubus Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 Ами според мен, ако акустично не го фиксираш проблемът, значи е нещо по електрониката. Разбира се, аз не разбирам много, просто така предполагам. Цитирай
Slide Отговорено Март 24, 2010 Автор Отговорено Март 24, 2010 Логично е ако на сухо го няма заглъхването, то проблема да е в електрониката (адаптерите, най-вече). Има го обаче и на сухо, но е едва доловимо. Дори може да се пренебрегне. Ако свиря с повечеко драйв не е проблем, но като свиря на чиста кирата (което правя в 80% от времето), много пречи... Цитирай
Slide Отговорено Март 24, 2010 Автор Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Свиря Leyenda-та и никой друг, освен показалеца ми не разбира, че удрям и Си струната. Редактирано Март 24, 2010 от Slide Цитирай
Slacoth Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Колега, Това, че проблема се проявява при свирене с пръсти обяснява много, а ти го казваш чак сега и то между другото. Squier-и има всякакви.Кажи поне какъв сет са му адаптерите и при коя комбинация е най-фрапиращ проблема. Ако е обикновен купуван нов за 250 лева значи всичко си е закономерно, сменяй ги (адаптерите) с истински и си джиткай на воля. Редактирано Март 24, 2010 от Slacoth Цитирай
hand_of_doom Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 Определено ще да е от адаптерите според мен. Аз на unplugged вадя супер яки pinch harmonics, но като я включа, търся 423707105704502 часа банка, на която да се открояват поне малко. Цитирай
Slide Отговорено Март 24, 2010 Автор Отговорено Март 24, 2010 Колега,Това, че проблема се проявява при свирене с пръсти обяснява много, а ти го казваш чак сега и то между другото. Squier-и има всякакви.Кажи поне какъв сет са му адаптерите и при коя комбинация е най-фрапиращ проблема. Ако е обикновен купуван нов за 250 лева значи всичко си е закономерно, сменяй ги (адаптерите) с истински и си джиткай на воля. Не, не е само при пръсти. Ще драсна май един семпъл накрая... Squier-a беше купен за 258лв. Но преди 4 години. Приличин е, за парите си. Поне е от дърво. Друго за него, не е стандарт, не е афинити, нито пък булет, защото е с 22 позиции, а не 21... Абе, корейска му работа. Цитирай
Slacoth Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Нищо против марката Squier нямам, ако човек има опит да си подбере бройка, си е доста удачна икономия на средства.Но въпросните са си кофти откъм адаптери. п.с. още ме гони носталгия по моя бивш представител на тази марка, въпреки че сегашната метла не си я давам за него Редактирано Март 24, 2010 от Slacoth Цитирай
Slav Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 Той човекът още в началото спомена че е свирил Sultans Of Swing, което предполага свирене с пръсти. Я наистина дай един семпъл да чуем какво точно се случва. Цитирай
Slide Отговорено Март 24, 2010 Автор Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) Така. Занимавах се малко с китарата. Настроих я на ново, интонирах я, понаместих височината на адаптерите и като че ли е малко по-добре. Ето два семпъла от сега: http://www.esnips.com/doc/d0d4709b-917d-44...b1/1-render-001 Ако свиря със еднакво слаба динамика на всички струни - няма заглъхване почти и е добре. (Тъпата програма, с която конвертирах от wav към mp3 оряза 1/2 от записа...) http://www.esnips.com/doc/3e6464c4-d8c1-45...51b84b0d78/4mp3 Ако свиря пък, както тука, с повече динамика, има леко заглъхване, но пак е по-приемливо от преди. (А и първа струна беше най-проблемна, тука не я пипам нея). PS: Първия запис е на позиция среден адаптер плюс нек, а втория запис е среден плюс бридж. И пак не мога да преценя дали в момента си въобразявам или наистина на Leyenda-тa заглъхва малко Си струна. Редактирано Март 24, 2010 от Slide Цитирай
Slav Отговорено Март 24, 2010 Отговорено Март 24, 2010 Глухите ноти може да се дължат на неравни прагове. Цитирай
Slide Отговорено Март 24, 2010 Автор Отговорено Март 24, 2010 (Редактирано) ^ Си е свободна през цялото време. (За втория запис говоря). При първия е ок, защото застъпвания на струни има на малко местa, но на втория постоянно няколко струни звучат почти едновременно и така първа и втора заглъхват повече от нормално, ако се включия и някоя по-ниска струна. PS: Пост 666 Редактирано Март 24, 2010 от Slide Цитирай
Recommended Posts