Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване на малка репетициона


Recommended Posts

Здравейте.

 

Ние сме млада банда и искаме да си Вземем озвучАВАНЕ е за репетиционНата която е една механа 3 на 4 метра. Ние сме 2 китаристи, вокал, бас, барабани, и клавир. Та засега сме решили така- двете китари в две отделни кубета по 50+W и другите неща в пулт и колони. Та засега само пулт сме намерили някакъв старичък 8 канала като за нас супер. Но за колоните и усилватЕля нищо не можах да разбера, освен, че колоните трябва да да са 200 300w+ да са 2 (успях да разбера, че ни тряБват и много пари които ние нямаме).Добро решение ли е това. Ще маже ли много (за вокала, клавира и баса). Колоните какви трябва да са пасивни-активни. Каква е разликата. Какво значИ Full-Range колони. Усилвателя какЪв трябва да е. Каква мошносТ. Обикновен Hi-Fi усилвател става ли. На тези въпроси още не мога да си отговоря. Ако някои успеЕ да ми поразясни...

 

p.s Благодаря предварително и май съм объркал раздела, но не знам в кой трябва да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

1 - Вокал, клавири и бас да са в Обикновен Hi-Fi усилвател - не е проблем. Аз лично предпочитам, при възможност, басът също да си има собствен амп.

2 - За да получиш използваема сила на звука след мишпулта, ти трябва мощен усилвател(крайно стъпало). 150W би ви устроило, като няма да го усилвате на макс - просто ще имате екстра мощност, за да не претоварвате стъпалото. При този случай, тонколоните трябва да са с поне 200W моЩноСТ. Повече, ако планирате някога да надънвате усилвателя до дупка.

 

Крайното стъпало може да го има вградено в пулта, или да е вградено в тонколоните(активни тонколони = тонколони с вграден усилвател). Ако не - трябва да си набавите.

 

3 - Full-range колони са тези, които имат 3 говорителя - по един за бас, среди и високи(т.нар. "пищялка"). Използват се, за да се спести нуждата от закупуване на тонколони от всеки вид и допълнително усложняване на гиър-а. На вас ще ви свършат работа такива.

Редактирано от Valserp
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вокала, баса и клавира може да са в Обикновен Hi-Fi усилвател и Hi-Fi колони демек пулт Hi-Fi колони+усилвател? Каква трябва да е мощностТа на тези колони?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1)Най-важното за което трябва да помислите е шумоизолацията , защото ако покрай вас има хора (живи) гарантирам , че на втората репетиция ще има проблеми и може да се стигне до там да ви прогонят с факли и вили . За шумоизолация има тема направена потърси е .

 

2)Хубаво е да имате един смесителен пулт през който да прекарате вокала , клавира , бас-а (само ако е силна липсата на бас амп и то с някакъв преамп преди да го включите в пулта) и евентуално да озвучите касата на барабана за да се чува по-отчетливо и силно

 

3) Стъпало - за такава малка стая едно 2х150 както каза преди мен колегата е чудно

 

4)Широколентови тонколони с по 50-100 вата резерв над мощността на стъпалото да не ги издухате

 

5)Голи стени не трябва да има покриите ги с одеала или кори за яйца , за да неутрализирате малко или много "reverb"-a на стаята

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте !

Ние също сме млада група и репетираме в малка репетиционна. Големина около 5 на 4 и имаме миксер,и активни колони, но и 2те са от преди новата ера и за това се чудим какъв е най-добрия вариант за смяна.. ако може да говорим в цени :happy: ии...нещо не се сетих за ревърба от предишния пост. При нас барабаните ни заглушават /аз съм китарист/ доста. Дали одеалата,корите или някои други шумоизолатори биха понамалили този проблем ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4)Широколентови тонколони с по 50-100 вата резерв над мощността на стъпалото да не ги издухате

 

Абсолютно ГРЕШНО съждение! Мит и легенда! Колони и по конкретно хорни, се горят именно с по-слабо стъпало когато то започне да премодулира сигнала. Винаги стъпалото трябва да е по-мощно от колоните за да има т.нр. headroom B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашето стидио е 3х3 и нямаме никакъв проблем с озвучаването и то без да ползваме пултове, стъпала, колони и т.н. Барабаните са в единия ъгъл, кабинетите на двете китари са в другите два ъгъла, а баса и вокала са в четвъртия "свободен" ъгъл, включени е едно приличащо на шкаф 460 ватово вокално кубе. Нямаме никакъв проблем с баланса, чуваемостта на всеки инструмент и чистотата на звука. Просто опира до там да намериш точното ниво на всеки инструмент. Поне при нас действа, а свирим така от около 6-7 години B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^ Нерде не шкаф, нерде - вокално кубе.... а един от проблемите на съвременната музика е точно в това - всяка спалня вече е студио, всяко мазе 3х3 е Аби роуд.... накъде вървим...?!

Редактирано от BREAKDOWN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.