Jump to content
Българският форум за музиканти

Стилът на големите


EMEC

Recommended Posts

Искам да повдигна тази тема след като прочетох не малко коментари във форума отнасящи се до марки китари, струни, усилватели, ефекти и т.н., едно ми направи впечатление между редовете на онези от вас, които явно са с повече опит и умения се прокрадват (и то мисля напълно основателно ) мнението, че за доброто звучене не са необходими само добри инструменти и техническо оборудване (безспорно и те са от немалко значение), но и пръсти или казано по друг начин умения. Като казвам умения имам предвид използване на определени музикални похвати, форми, скали, ликове и т.н. Знаем, че зад всеки един известен и голям китарист стои един същи толкова добър учител. Имало е някой, при който е учил или от когото се е учил ако е като мен самоук. Взаимствал е ликове, рифове,скали......

Та да си дойда на думата, нека да коментираме, да споделим, да анализираме стилът на тези големите китаристи. Моля онези от вас, които имат повече знания, опит, които свирят да се включат активно и да помогнат на нас хората, които свирим за удоволствие и любов към определен вид музика, било то блус или метъл.

И ето моят въпрос е какви умения, музикални форми, похвати, скали, ликове използват личности като Джими Хендрикс, Джеф Бек, Карлос Сантана, Ерик Клептън, Б.Б.Кинг, Ричи Блякмор и за други чиито стилове искате да изучите.

Мисля, че една такава информация, ще бъде полезна на всички и ще ни помогне да придобием по-добра музикална култура и практика, защото мисля, че музикантите не са "тъпи глави".

Надявам се да се включите и си помагаме. Вкрая на краищата нали това е истинския смисъл на форума.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джими Хендрикс, Джеф Бек, Карлос Сантана, Ерик Клептън,
В основата на свиренето им е Блуса,а те са си го развили в техен маниер,което ги прави големи..
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за негативизма, но мисля че от подобна тема няма много смисъл тук. Не за друго, но огромната част от хората просто не ги интересува нищо друго, освен да си правят неангажиращ мухабет на общи тематики ( най вече коя е най яката китара и кой е най добрия евтин амп), не че в това има нещо лошо. Тук не е раздела за свирене на китара, а за закупуване на гиър. Дай да не изпадаме в офтопик :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук не е раздела за свирене на китара, а за закупуване на гиър. Дай да не изпадаме в офтопик :)

 

:thumbs_up: Това трябва да стане ясно на всички! Та какво ново при процесорите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето една вече "разработена" тема по този въпрос! "За пръстите..." :)

 

Точно тези неща имах предвид, когато повдигнах темата "Стилът на големите", и не съм много съгласен с казаното от някои, че форумът е да си бъбрим за китарки, ампове и т.н., защото мисля, че целта на форума все пак е да помогне на онези, които тепърва започват или чиито интереси отиват по-далече от "каква китарка" или "какъв амп", китарата иска да изтискаш нещо от нея, да знаеш как да го направиш и да си поизмориш пръстите за да го достигнеш.Може да е най-добрата ако нямаш добро тоноизвличане за какво тие да си я гледаш като мебел ли?

Едно време заведох дядо ми да ми купи китара. Бях се интересувал дори си бях набелязал една. като отидохме дядо ми посочи една и каза "Тази много ще отива на цвета на библиотеката в хола"...........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.....Точно тези неща имах предвид, когато повдигнах темата "Стилът на големите", и не съм много съгласен с казаното от някои, че форумът е да си бъбрим за китарки, ампове и т.н., защото мисля, че целта на форума все пак е да помогне на онези, които тепърва започват или чиито интереси отиват по-далече от "каква китарка" или "какъв амп", китарата иска да изтискаш нещо от нея, да знаеш как да го направиш и да си поизмориш пръстите за да го достигнеш.Може да е най-добрата ако нямаш добро тоноизвличане за какво тие да си я гледаш като мебел ли?.....

 

 

И аз си мислих така едно време, ама ти зачел ли се в последните 50 страници теми? Аз почти не съм видял някой да се интересува от нещо друго освен от китари, ефекти и ампове, сетъп на китари, а също и от въпроси, отговорът на които може да се намери в Гугъл за 2 секунди. Тука стана нещо фоурм за евтин китарен гиър.

 

Не че има нещо лошо и в това разбира се,, мнозинството печели, а то това иска, ама тогава защо да пишем, по теми за които почти на никой не му пука, да търкаме клавиатурата ли?И без това, в момента , в който стане въпрос за нещо мъничко по сериозно, се оказва , че всички свирят между другото и за хоби , никой няма амбиции ,а ученето е глупост (пък и е трудно), защото ние искаме да правим музика, а не математика. Но от друга страна в авторска музика и джем раздела слушам все едни и същи 15тина души от форум с толкова много хиляди членове. Наистина форума, като идея е точно за да си помагаме и споделяме опит, но като никой не иска, какво може да се направи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей това за мен е трагичното.

Колегата го е казал точно.

Проблемът е, че не само във форумите е така...

Младежта има възможността да получи информацията на готово за 2 секунди, не както едно време "ние" сме я получавали.

Мислят си, че и със самото свирене става така и това е наистина жалкото...

Затова и аз се дразня, ама за кво ли се дразня братче.

Файда няма!

 

Мързелива младеж, без никви амбиции, ама иначе с големи претенции!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:slap: Споко, аз поемам цялата отговорност! :ok: Мойто поколение ги възпита такива, защото им "мелеше" непрекъснато - "Учи за да не работиш". ;) А, те нещо чули-недочули и "ни учат, ни работят, сега"! :):D

 

П.П. Не знам, кво ще го учат следващото поколение :no:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първо по темата:Във всички мнения казани за характерността на Големите има по нещо вярно. Важно е отношението между пръстите и струните, там се ражда спецификата,важни са всички части от арсенала, от струните,китара,усилвател,ефекти или процесор, кабели,перца и пр. Умишленно не ползвам английските наименования на гореспоменатите в името на българският език.

Кой ти е бил учител, е важна брънка от процеса ,през който минава един музикант,в случая китарист. Учителят е добър до толкова,до колкото му позволява самия ученик. Работата на учителя в 99% е да изгради китарист-личност индивидуалист ,а не да прави опити за създаване на собственно копие. Уникалното у човека е неговата характерност на гласа, на ириса на очите ,ген и ....Уникално характерен е и тона извлечен от всеки един от споменатите големи имена. За това ,моето мнение и философия в работата ми е ,Големите да са наше вдъхновение и мотивация,но ние винаги да се стремим да отстояваме факта ,че ние сме също Оригинала, Пешо,Жоро и кой ли не още.

:) Позволявям си да споделям всичко това с вас , от позицията на музикант с 30 години зад гърба си, работейки като преподавател по китара и в момента,свирейки през уикендите ,за съжаление доста дълече от България.

Та мисълта ми е, да научиш някого да свири техниките суипинг,легато, тапинг,гами и стари ладове, маками и какво ли още не знам си , са само продуктите ,нека индивида да сготви ястието сам и то да носи неговият белег.

Весело е в този форум :)

Редактирано от Gero
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kolio_k

 

Направо ме разби от хилене.

Факт е че в китарния форум влизам най-вече да се посмея на коментари. Не че се имам за музикант даже не мисля, че съм басист на средно ниво, но е смешно когато хората задават малоумни въпроси отговора на които е обсъждан милиони пъти в форума и има тонове информация като цяло в нета.

 

Ще ми е супер интересно да се развие темата подобаващо. И може 5 човека в форума да им е интересна, но какво от това. Специално часта с тоноизвличането мисля, че дори може да ми е и от полза макар и басист.

От темата за ритмиката примерно попълних няколко доста големи дупки в знанията си (макар и чисто теоритично. И разбира се с бая четене в нета) и се оказа, че суингиране не е точно това (по скоро не само) което си мислех. Така че не обричаите темата преди да е почнала.

 

:yahoo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.