Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Днес си напрвихме един амп тест и си надухме главите здраво.

Лично аз се изкефих.

Бяхме обаче само 5 китариста от форума.

Вярно бяхме казали, че помещението е малко. Но отвън в събзиро има коридор,

така че за един такъв тест би могло да присъстват 10 човека.

За повече - ще ходят да пият кафе наблизо и после на смени.

Това, ако има втори такъв шуаут.

Ако сте маниаци на тема лампов звук следващият път не пропускайте.

Поджемихме, научихме нови неща относно апаратурите. И така, двата часа за бяха полезни,

а не загуба на време.

Ето тестваните 5 ампа - Metalhammer amp , Lee jackson stealth, Simon Bradley the hog, Mesa boogie Dual Rectifier,

Peavey 5150- II.

Mesa & Peavey са си на репетиционата, но ги включихме и тях, защото ни бяха интересни.

Как ги харесах -

1. Месата и Саймън Бредли прасчото. За мен са безпорните фаворити.

Изключително учуден съм, че Бредлито не отстъпва като класа на легандарният вече Дуал ректифайър.

Вярно месата, може да им копче, две в повече, три канална срещу четири канала на Бредли.

Обаче в Бредли има едни джангъл (ала Вокс ) звуци, както и Ван Халенски браун саун, които в месата ги нямаше.

Това са подробности, за мен двата ампа финишират абсолютно на равно.

Намбър уан са и нямат грешка.

2. Лий Джексъна - него си го познавам, харесвам си го, прекрасен за хард и хеви, много ме кефи това, че

има бленда за драйв и бленда за соло.

3. Метълхамърският амп. Усети се , че като сила(на ватове) бие Стелта. Звучи по-харш спрямо Лий-то - за някакъв по- агресивен стил е по-подходящ. Доста по-добър от прототипа, който съм чувал преди 4-ри години. Браво Дими, давай

напред.

4. Пиви 5150 - доста ограничено ми прозвуча, предимно за брутален метъл амп(така ми се струва). Май- този малко ме разочарова, чел големите хвалби, пък на практика, не ме изкефи чак толкова.

Предполагам и другите присъствали, ще си кажат кое и как са чули. Не е задължително да ни съвпадат мненията.

Важното, че беше готино.

Отговорено (Редактирано)

Simon Bradley The Hog и Mesa Dual Rectifier са моите фаворити от теста. Те звучат доста балансирано, не успяхме да изкараме лош или дразнещ звук от тях, както и да ги въртяхме. Dual Recto е абсолютна класика, и има дисторшън, който според мен е доста универсален, в смисъл няма някакво силно изразено поведение както други усилватели, а е подходящ за доста неща. Това, с което The Hog ми хареса повече, беше наличието на някои саундове, които ги нямаше в месата - клийн и крънч саундове, които напомнят на Vox, и други усилватели със по-специфично поведение. От друга страна, усилвателя доволно докарваше и много по-изкривени звуци, и дори в едно положение, много се доближи до метъл звука на Марк-овете на MESA.

Dual Rectifier беше в триканалният вариант и имаше наистина много възможности, но точно тези крънчарски звуци, не ги докарваше.

Затова, личната ми оценка според собствения ми вкус е, че The Hog е усилвател с много широки възможности, с който човек може да свири както жици в шумен клуб, така и евъргрийни в пиано бар. Той беше моя фаворит в този шутаут, макар и Месата ужасно да ми хареса.

Усилвателят на Metalhammer и Peavy 5150 II имаха някои общи черти. Имаха повече бас, както и по-режещи високи. Според мен, те са по-подходящи за по-тежка музика, както и за drop-настройки. За такава музика, както и за метъл сола, звука им е доста добър. За рифове стил EVH и свирене на акорди с дисторшън, на мен техните интермодулационни изкривявания ми идват в повечко и там определено бих предпочел горните два. Клийн канала на усилвателя на Metalhammer имаше много интересен характер, много подходящ за чисти линии в тежка музика.

Lee Jackson Stealth беше в средата като звук между горните две категории. Имаше метълски, но не брутален звук. Може би най-добре бих го описал като усилвател за Глем Метъл и Хеви. Много добре се получаваха саундове тип Мейдън и Доккен. Един доста балансирано и малко по-обло(на сола) звучащ усилвател, който според мен също беше доста добър. При някои настройки, добавяше мекота към саунда, подобна на тази, която се получава от единични alnico адаптери. Смятам, че е особено добър за Strat HSS манияци, които обичат да свирят хеви и глем рок/метъл в стандартна настройка, както и в Eb.

Мисля, че звук тип Maiden, Dokken, Axel Rudi Pell, Judas Priest и др. се докарват лесно с този усилвател.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Много интересно сравнение се получи. Явно Меса-та на всички ни е фаворит, много хубав, за моите уши топъл звук, много балансиран амп. Simon Bradley амп-а е другият "All in One" амп адски голямо разнообразие от звуци, много версатилен амп, страхотен крънч и лийд. Усилвателя на Дими е страхотно хай геин бижу, в моите уши беше почти 1:1 с крънч канала на месата (не го казвам за да лаская Дими а просто защото така ми звучеше), усилвател с много топки но и с по ограничено стилово разнообразие. Но дълбоко вярвам, че в бъдеще ще видим и още по добра версия на усилвателя със добавани нови възможности. Peavey 5150II, наистина останах със много смесени чувства от този амп. Определено не е версатилен като Месата и Simon Bradley-то , но и до колкото знаем не е това целта ( :greenangel: EVH ), няма го топлият тон, тонът му е по груб, но може би и в това му е чарът. Според мен на този shootout оставихме усилвателя малко недооценен, а и има малко по особени контроли. Предлагам в бъдеще да му обърнем малко повече внимание. Закъснях и не успях да чуя петият амп и за това нямам мнение за него.

Евтим беше докарал един негов ефект който в някой от усилвателите звучеше убийствено, много бритиш саунд, първото нещо което ми идва на ум като го чуя е Vox и Браян Мей, браво Евтиме.

Искам специално да благодаря на Тони и Дими за shootout-a , определено се чуха неща които не можеш да чуеш всеки ден.

:yahoo: Марио ;)

Отговорено

Няколко думи и от мен за теста на амповете, без да давам оценки.

Силно ме впечатли Peavey 5150II, макар че имаше само един саунд, но със 7 струнна китара зазвуча най-изчистено и стегнато в ниските, имаше много атака на тона. Минусите са му че не може да се постигне друг звук, колкото и да се въртят копчетата. Като заключение ампа си заслужава парите.

Lee Jackson Stealth не можа да ме грабне като звук, не е мой тип.

Mesa Dual Rectifier е чудесен амп с много копчета, но прекалено балансиран, в общия джангър потъва.

Metalhammer, много добър за як метал, с много драйв, лоу енд и агресия. Прекрасен клийн, който в другите ампове не чух.

Мисля че трябва да продължат подобни мероприятия, само че в по голямо помещение.

Отговорено

Събитието определено е интересно, въпросът е новаци-дилетанти каните ли? Обещавам да не нося китара, вместо това ще взема бирата и фотоапарат ...? :greenangel:

Отговорено
И утре като питаш нещо - ще ти кажат да четеш форума :greenangel:

Мисля, че всякакви притеснения са излишни, но все пак благодаря за съпричастието :)

@ Evtim Djerekarov

Евтиме, моля те да конкретизираш, защото в моята сфера "спекулация" означава само "очакване", пък в тоя смисъл не е много оптимистично.... :)

Отговорено

Много съжалявам, че го пропуснах това събитие. Очевидно няма еднозначно мнение кое е по-добро - за всеки влак си има пътници. Аз обаче чакам д ачуя какво ще каже и Дими.

Отговорено

Радвам се че сте си направили кефа на ушите :thumbs_up: , ама дайте малко по-подробно инфо.

С какви кабинети (говорители), китари и т.н.

Идеята е много-добра и до някой и друг месец и аз мога да се включа с моите щайги. ;)

Отговорено

Chieftain, няма проблем да присъстваш на следващата сбирка.

Изглежда ще има такава. Според мен края на месеца (ЧБМ - бели и червени!) или началото на другият.

За да не е прекалено начесто.

Изборът на Събзиро бе продиктуван от това, че там има колони 4х12 с Селешън Винтидж 30.

Като инициатори с Дими, явно най-много искахме да пробваме амповете именно с такива боксове.

5 човека е добре за там, макс 7. Отвън има място за сядане за 3-ма и двама може да пушат прави.

Тоест 10 човека.

В Младост имало нова репетициона с Маршалски боксове - g12 - 75, и май с грийнбеци.

Може тя да е следващата ни сбирка/спирка.

Благодаря на Евтим, че ми помогна в мъкненето на амповете.

Следващият път смятам да взема някой друг.

Добре е да има поне 4,5 или 6 ампа. За два часа е ок.

Наско от Дартс, каза че ще докара следващият път Вокс.(с уговорка да е след 15 часа)

Мюзикмен - интересен ми е твоят Кох.

Подозирам, че в Младостката репетициона има Маршал плекси, което също бих искал да пробвам.

Може да носите и разни стомпове интересни, примерно от правените от хора от форума.

ХРС - кажи какво смяташ да донесеш.

Относно китарите - беше Ibanez ден.

Ibanez - 7 струнна, пак 7 стр. Юнивърс, JEM 777, Reb Beach 10

2 Fender highway - един стандартен и един моднат с даймбъкър.( може да греша и да не е хайуей на Дими фендера).

JEM 777 - според мен беше най- атрактивна, а и най-добре звучаща в моите уши.

Мисля и според Евто. Той ще си каже.

Хубавото на това мероприятие, че освен амповете, си пробваме и китарите.

Запознаваме се, или примерно с марио не се бяхме виждали няколко години.

Ето аз харесех 7-ците, не знам дали ще си купя, ама е яко човек да има и един седмак.

Отговорено

^ Ще дойда но ме предупреди 2-3 дни по-рано. От днес за утре ми е трудно.

А на Наско от Дартс му кажи да донесе оня усилвател дето го продаваше на цената на малка гарсониера, че ми е интересно на мен :thumbs_up:

Отговорено

Мен пък ме радва , че Тони и Дими явно са преодоляли някои различия - вижда се в спора се ражда истината...

и аз бих желал да се класирам с някоя от мойте БГ щайги тип SLO 100 ...