Ивелин Публикувано Февруари 20, 2010 Share Публикувано Февруари 20, 2010 (Редактирано) OFFLINE Джем -----> ONLINE Джем Не ви ли се е искало да можете да посвирите с приятел, докато си стоите в къщи, пред компютъра - в реално време? (Ама звуча точно, като хората от рекламите!) Причините за такъв джем биха били от образователни, до развлекателни, като например: - вместо да се срещате с някого на репетиция (и да харчите пари), може да свирите заедно, докато сте по домовете си - по-неопитните музиканти (като мен) ще могат да свирят с по-опитни (като Tozi, kolio_k и пр.) и да се учат от тях - а пък по-опитните, ще си мерят размерите на ... струните! Относно реализацията - тук има програмисти, които мисля, че биха спомогнали със software или каквото там е необходимо, а ако се налага някакво финансиране - може да опитаме с даренията...пак! (Вече имаше набиране на пари за какви ли не каузи - помогнахме на кого ли не...време е да помогнем и на себе си! Но може и да не се наложи - не знам, но дори и да се - ще е само 1-ж, после ще е за всички!) Организационно - не мисля, че ще е претоварено, но дори и да стане - може да се измисли тема-график, в която хората да си резервират време, за да не се товари системата прекалено. Мисля, че за да свирят 2-ма или 3-ма души едновременно, не са необходими чак толкова много ресурси, но може и да греша! Има си asio4all драйвери за по-ниска латенция - има ли желание, смятам, че може да стане и да се получи нещо много хубаво, дори мисля, че това ще е една от най-яките опции във форума! Може да се вгради както кирилизатора - така всеки, които влиза за различни неща (например да продаде инструмент) ще го види, а защо не и да се включи! Вокално/инструментално - без граници. Нещо, като скайп за музиканти, но без особени екстри, които само да натоварват излишно. Всеки има дружка, с която да иска да свири, но по една или друго причина не може - тук всеки ще може да кани приятели и джема (според мен) ще се развие още повече - ще го научат и музиканти, които не са толква фенове на форуми... И като за край - нали все пак това е идеята на джема - хората да свирят заедно, а не поотделно (като конферентен шах)! Как ви се струва? Редактирано Февруари 21, 2010 от Ивелин Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angelina Sekulova Отговорено Февруари 21, 2010 Share Отговорено Февруари 21, 2010 Честно, не си представям какво би представлявал такъв джем като организация, но съм с двете ръце ЗА! Малката подробност е, че сигурно ще остана без работа, щото 'ще вися да зяпам оркестъра'... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
balombi Отговорено Февруари 21, 2010 Share Отговорено Февруари 21, 2010 С брачеди бехме тръгнали да правиме нещо подобно по скайп и нищо не стана . Ама тука в форума с такива професионалисти може и да стане нещо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ивелин Отговорено Февруари 21, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 21, 2010 То се оказа, че вече има такава реализирана идея, но се плаща с кредитни карти, а не всеки в БГ има такива. Но пък може да се открадне неква идейка от тук: http://www.ejamming.com/ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Бицев Отговорено Февруари 21, 2010 Share Отговорено Февруари 21, 2010 Ивелинееей, братко: откога 'мрем' за такова нещо, но не е хич лесно, да знаеш! Бях бета-тестер на eJamming преди няколко месеца и дори щях да го предложа във форума - но много скоро го направиха с пари. Нищо не е за тези в чужбина, но в България (както често чета в коментарите) са им много и 10 лева за първокласен концерт, та кой ли би дал пари за джемене онлайн... Те (тези от фирмата зад сайта) добре знаят ценността на продукта си: никак, ама никак не е лесно да се пребори човек с латенцията. ASIO4ALL и подобни решения са локални за даден компютър и изобщо не работят през мрежата. Там закъсненията се наслагват от самото естество на TCP/IP преноса на данни и често могат да стигнат стотици милисекунди, че и цели секунди. Като слушаш стрийминг това не се забелязва (няма спрямо какво), но като свирят двама души веднага се усеща и прави синхрона невъзможен. Ако пък са повече от двама - ела гледай! Много опити са правени - всеки, който е опитал да се джеми през Скайп (и аз наивно опитах веднъж) е разбрал за какво забавяне става дума. В ejamming не се работи през браузър, има си отделна програма; използват и специални протоколи - решили са закъснението (донякъде). Аз не чух такова, но си има (и някой с уши свръхчувствителни за времена като Кольо, сигурно би се дразнил). От фирмата казват, че закъснението е практически нулево до 200 км разстояние (което ще е добре за в България, но мене и тебе май ще ни изолира от съфорумниците, както и един от друг). Не се съмнявам в таланта на родните програмисти (изпитал съм го лично и се гордея с него), дори вярвам, че и във форума има професионали от световна класа - но просто порблемът е тежък, иска сериозна инвестиция и години работа. Ако някой специалист по мрежи и комуникации счита, че има идеи за решение - да ми пише ЛС, навит съм да подкрепя такава разработка. Има едно друго (частично) решение: безплатната програмка NinJam. Вместо да убива латенцията, тя я удължава - много и нарочно. Да стане поне един цял такт (или няколко - прим. един 'хорус'). После идеално синхронизира вече закъснелия сигнал от партньора ти, да е точно в такт с това, което ти свириш. Не е баш като 'реално време', но за много жанрове и стилове става и усещането е като за живо свирене. Ако има мераклии съм готов да я опитаме. (Може би трябват някои предварителни уговорки между участниците - кой какво ще изсвири в повече за интро, кой какво ще пропусне докато се включи и пр.) От опит глава не боли. - - - - - За такива оити форумният сайт и сайтът на сдружение 'Музикант' едва ли могат да помогнат, защото и те са 'наематели' на чужди сървъри и ползват софтуерни платформи с добра, но ограничена функционалност. Но ако някой експеримент потръгне на някой друг сайт и сървър, тук може да се отвори някой (под)раздел за уговаряне на сеансите - и за публикуване на записи от по-успешните колаборации. Няма нищо по-удовлетворяващо от съвместното свирене заедно с други хора (не е като сам с компютъра) и с две ръце подкрепям всички идеи, свързани с колективно музициране! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
OlolO Отговорено Февруари 22, 2010 Share Отговорено Февруари 22, 2010 Здравейте! Като видях тази тема се сетих за llcon. Безплатно е, но няма как да го тествам. Ако има хора, които са правили опити с тази програма, нека споделят. Иначе съм мераклия за тестването. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Бицев Отговорено Февруари 22, 2010 Share Отговорено Февруари 22, 2010 ^ Това е още едно интересно решение, изглежда като безплатна версия на eJamming. Използват един общ сървър между всички джемещи и казват, че трябва да си до 1000 км от Мюнхен, което (горе-долу?) хваща София и западна България. (Може би стига и до мен, а за Ивелин май ще е проблем ) Свалям го, но нямам време да го инсталирам - ще го направя по-късно тази седмица. Дано се намери дотогава някой мераклия да го пробваме. На сайта има интересни линкове: споменават и eJamming, и споменатия по-горе NinJam. Има още един безплатен софтуер - LDAS, но той е само за Linux. Интересно е и хардуерното решение JamLink - с най-ниска латенция от всички (според твърденията им - но има резон, защото се избягват нааслаганите закъснения от външни и вътрешни звукови карти, самия процесор, модеми и рутери за връзка с Интернет и пр). Проблемът с тази иначе примамлива кутийка е, че иска минимум 1 MBps скорост нагоре (от тебе към Нет-а), което при асиметрията на ADSL връзките е почти изключено : ( В Ilcon ни е (засега) надеждата - до доказване на противното Мераклии за тестове? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Февруари 23, 2010 Share Отговорено Февруари 23, 2010 Няма шанс да стане, ИМХО. Има частични успешни опити в ЛАН, но... Помислете, вие дори с компа сами не можете да свирите без латенция, да не говорим през нетя... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Февруари 26, 2010 Share Отговорено Февруари 26, 2010 Е не в реално време,ама вижте как са си спретнали джем по известно парче 10 души в ЮТюб- http://www.youtube.com/user/jun626?blend=2...u/2/j2FNfT3uuhc Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Март 2, 2010 Share Отговорено Март 2, 2010 ^ че колко му е и тука да се случи ? Ако не е много над нивото ми(дето хич го няма), с кеф бих учатвал в такова Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angelina Sekulova Отговорено Март 3, 2010 Share Отговорено Март 3, 2010 (Редактирано) ^^За мен има няколко съществени въпроса: - Как след включването на всеки следващ участник качеството на записа на окончателния микс не пада? Защо няма брумове, пикове, защо нищо не "потъва" в баланса, защо никой не е зацапал целия трак с "неговия си" ефект? Адски хомогенно звучи крайният резултат, независимо от различните стилове на участниците! Или са си разпределили предварително схемата и всички са си дали записаните сола НА ЕДИН, който ги е микснал накрая и качил в Тубата. Не че аз съм някакъв отправен критерий по въпроса, но поне за мен качеството на записа е един от факторите, които съществено определят дали да се включвам в джема по-нататък или не, признавам си. И затова, ако участвам в темите, предпочитам да си избера трак, който е "по-близо до източника" (хронологически и като качество), отколкото джем, претърпял идейно развитие, но честотно деформиран. - Участията не са "на случаен принцип", дори да са били поканени повече хора да джемнат върху бектрака, имало е някаква селекция накрая или просто конфигурацията на участниците е "затворена". (Може и да има информация как са достигнали до идеята и са организирали осъществяването й, но аз не съм отваряла да чета). Според мен личат доста уговорки, за да се получи това, което виждаме. Много съм "ЗА", определено е кеф! Редактирано Март 3, 2010 от Angelina Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Март 3, 2010 Share Отговорено Март 3, 2010 ^Естествено че е с уговорки и доста познания по техниката,човека от чиято страница в ЮТюб го пускам джема е японец,както е известно нямат много общо с мангалите от Китай. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
johniebgood Отговорено Март 7, 2010 Share Отговорено Март 7, 2010 Лесно може да стане, определя се един не много дълъг джем трак и всеки записва, после всички изпращат само записания трак във "WAV" формат на един човек, който миксва всичко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Angelina Sekulova Отговорено Март 7, 2010 Share Отговорено Март 7, 2010 ^Епа значи дириме човекО, дето да брише, след като ние... "мажем". Как да го направим? Ивелине, душо, да вземеш да спретнеш една анкета за набелязване на "канарчета" с подходящ професионален (и психологически) профил? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Ивелин Отговорено Март 7, 2010 Автор Share Отговорено Март 7, 2010 ^ Предпочитам да пусна анкета "жените имат ли фалцет или не" Джони, не е тва идеята - така пак е един вид оф-джем. Не могат да се слушат хората в реално време - да си правят разговори, четворки и други перверзии Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts