Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

OFFLINE Джем -----> ONLINE Джем

 

Не ви ли се е искало да можете да посвирите с приятел, докато си стоите в къщи, пред компютъра - в реално време?

(Ама звуча точно, като хората от рекламите!) :greenangel:

 

Причините за такъв джем биха били от образователни, до развлекателни, като например:

- вместо да се срещате с някого на репетиция (и да харчите пари), може да свирите заедно, докато сте по домовете си

- по-неопитните музиканти (като мен) ще могат да свирят с по-опитни (като Tozi, kolio_k и пр.) и да се учат от тях

- а пък по-опитните, ще си мерят размерите на ... струните! :)

 

Относно реализацията - тук има програмисти, които мисля, че биха спомогнали със software или каквото там е необходимо, а ако се налага някакво финансиране - може да опитаме с даренията...пак! (Вече имаше набиране на пари за какви ли не каузи - помогнахме на кого ли не...време е да помогнем и на себе си! Но може и да не се наложи - не знам, но дори и да се - ще е само 1-ж, после ще е за всички!) ;)

 

Организационно - не мисля, че ще е претоварено, но дори и да стане - може да се измисли тема-график, в която хората да си резервират време, за да не се товари системата прекалено. Мисля, че за да свирят 2-ма или 3-ма души едновременно, не са необходими чак толкова много ресурси, но може и да греша! Има си asio4all драйвери за по-ниска латенция - има ли желание, смятам, че може да стане и да се получи нещо много хубаво, дори мисля, че това ще е една от най-яките опции във форума! Може да се вгради както кирилизатора - така всеки, които влиза за различни неща (например да продаде инструмент) ще го види, а защо не и да се включи! Вокално/инструментално - без граници. Нещо, като скайп за музиканти, но без особени екстри, които само да натоварват излишно.

 

Всеки има дружка, с която да иска да свири, но по една или друго причина не може - тук всеки ще може да кани приятели и джема (според мен) ще се развие още повече - ще го научат и музиканти, които не са толква фенове на форуми...

 

И като за край - нали все пак това е идеята на джема - хората да свирят заедно, а не поотделно (като конферентен шах)! :)

 

Как ви се струва?

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 31
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Честно, не си представям какво би представлявал такъв джем като организация, но съм с двете ръце ЗА! :)

Малката подробност е, че сигурно ще остана без работа, щото 'ще вися да зяпам оркестъра'... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С брачеди бехме тръгнали да правиме нещо подобно по скайп и нищо не стана . Ама тука в форума с такива професионалисти може и да стане нещо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То се оказа, че вече има такава реализирана идея, но се плаща с кредитни карти, а не всеки в БГ има такива. Но пък може да се открадне неква идейка от тук: :greenangel:

http://www.ejamming.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ивелинееей, братко: откога 'мрем' за такова нещо, но не е хич лесно, да знаеш!

 

Бях бета-тестер на eJamming преди няколко месеца и дори щях да го предложа във форума - но много скоро го направиха с пари. Нищо не е за тези в чужбина, но в България (както често чета в коментарите) са им много и 10 лева за първокласен концерт, та кой ли би дал пари за джемене онлайн...

 

Те (тези от фирмата зад сайта) добре знаят ценността на продукта си: никак, ама никак не е лесно да се пребори човек с латенцията. ASIO4ALL и подобни решения са локални за даден компютър и изобщо не работят през мрежата. Там закъсненията се наслагват от самото естество на TCP/IP преноса на данни и често могат да стигнат стотици милисекунди, че и цели секунди. Като слушаш стрийминг това не се забелязва (няма спрямо какво), но като свирят двама души веднага се усеща и прави синхрона невъзможен. Ако пък са повече от двама - ела гледай! Много опити са правени - всеки, който е опитал да се джеми през Скайп (и аз наивно опитах веднъж) е разбрал за какво забавяне става дума.

 

В ejamming не се работи през браузър, има си отделна програма; използват и специални протоколи - решили са закъснението (донякъде). Аз не чух такова, но си има (и някой с уши свръхчувствителни за времена като Кольо, сигурно би се дразнил). От фирмата казват, че закъснението е практически нулево до 200 км разстояние (което ще е добре за в България, но мене и тебе май ще ни изолира от съфорумниците, както и един от друг).

 

Не се съмнявам в таланта на родните програмисти (изпитал съм го лично и се гордея с него), дори вярвам, че и във форума има професионали от световна класа - но просто порблемът е тежък, иска сериозна инвестиция и години работа. Ако някой специалист по мрежи и комуникации счита, че има идеи за решение - да ми пише ЛС, навит съм да подкрепя такава разработка.

 

Има едно друго (частично) решение: безплатната програмка NinJam. Вместо да убива латенцията, тя я удължава - много и нарочно. Да стане поне един цял такт (или няколко - прим. един 'хорус'). После идеално синхронизира вече закъснелия сигнал от партньора ти, да е точно в такт с това, което ти свириш. Не е баш като 'реално време', но за много жанрове и стилове става и усещането е като за живо свирене. Ако има мераклии съм готов да я опитаме. (Може би трябват някои предварителни уговорки между участниците - кой какво ще изсвири в повече за интро, кой какво ще пропусне докато се включи и пр.) От опит глава не боли.

- - - - -

 

За такива оити форумният сайт и сайтът на сдружение 'Музикант' едва ли могат да помогнат, защото и те са 'наематели' на чужди сървъри и ползват софтуерни платформи с добра, но ограничена функционалност. Но ако някой експеримент потръгне на някой друг сайт и сървър, тук може да се отвори някой (под)раздел за уговаряне на сеансите - и за публикуване на записи от по-успешните колаборации.

 

Няма нищо по-удовлетворяващо от съвместното свирене заедно с други хора (не е като сам с компютъра) и с две ръце подкрепям всички идеи, свързани с колективно музициране!

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Като видях тази тема се сетих за llcon.

Безплатно е, но няма как да го тествам. Ако има хора, които са правили опити с тази програма, нека споделят.

Иначе съм мераклия за тестването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

 

Това е още едно интересно решение, изглежда като безплатна версия на eJamming. Използват един общ сървър между всички джемещи и казват, че трябва да си до 1000 км от Мюнхен, което (горе-долу?) хваща София и западна България. (Може би стига и до мен, а за Ивелин май ще е проблем :greenangel: )

 

Свалям го, но нямам време да го инсталирам - ще го направя по-късно тази седмица. Дано се намери дотогава някой мераклия да го пробваме.

 

На сайта има интересни линкове: споменават и eJamming, и споменатия по-горе NinJam. Има още един безплатен софтуер - LDAS, но той е само за Linux. Интересно е и хардуерното решение JamLink - с най-ниска латенция от всички (според твърденията им - но има резон, защото се избягват нааслаганите закъснения от външни и вътрешни звукови карти, самия процесор, модеми и рутери за връзка с Интернет и пр). Проблемът с тази иначе примамлива кутийка е, че иска минимум 1 MBps скорост нагоре (от тебе към Нет-а), което при асиметрията на ADSL връзките е почти изключено : (

 

В Ilcon ни е (засега) надеждата - до доказване на противното :)

 

Мераклии за тестове?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма шанс да стане, ИМХО. Има частични успешни опити в ЛАН, но...

Помислете, вие дори с компа сами не можете да свирите без латенция, да не говорим през нетя... :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е не в реално време,ама вижте как са си спретнали джем по известно парче 10 души в ЮТюб-

http://www.youtube.com/user/jun626?blend=2...u/2/j2FNfT3uuhc

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^^За мен има няколко съществени въпроса:

- Как след включването на всеки следващ участник качеството на записа на окончателния микс не пада? Защо няма брумове, пикове, защо нищо не "потъва" в баланса, защо никой не е зацапал целия трак с "неговия си" ефект? Адски хомогенно звучи крайният резултат, независимо от различните стилове на участниците!

Или са си разпределили предварително схемата и всички са си дали записаните сола НА ЕДИН, който ги е микснал накрая и качил в Тубата.

Не че аз съм някакъв отправен критерий по въпроса, но поне за мен качеството на записа е един от факторите, които съществено определят дали да се включвам в джема по-нататък или не, признавам си. И затова, ако участвам в темите, предпочитам да си избера трак, който е "по-близо до източника" (хронологически и като качество), отколкото джем, претърпял идейно развитие, но честотно деформиран.

 

- Участията не са "на случаен принцип", дори да са били поканени повече хора да джемнат върху бектрака, имало е някаква селекция накрая или просто конфигурацията на участниците е "затворена". (Може и да има информация как са достигнали до идеята и са организирали осъществяването й, но аз не съм отваряла да чета).

 

Според мен личат доста уговорки, за да се получи това, което виждаме.

Много съм "ЗА", определено е кеф! :thumbs_up:

Редактирано от Angelina
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Естествено че е с уговорки и доста познания по техниката,човека от чиято страница в ЮТюб го пускам джема е японец,както е известно нямат много общо с мангалите от Китай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лесно може да стане, определя се един не много дълъг джем трак и всеки записва, после всички изпращат само записания трак във "WAV" формат на един човек, който миксва всичко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Епа значи дириме човекО, дето да брише, след като ние... "мажем". :)

Как да го направим?

Ивелине, душо, да вземеш да спретнеш една анкета за набелязване на "канарчета" с подходящ професионален (и психологически) профил? ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Предпочитам да пусна анкета "жените имат ли фалцет или не" :hysterical:

 

Джони, не е тва идеята - така пак е един вид оф-джем. Не могат да се слушат хората в реално време - да си правят разговори, четворки и други перверзии :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.