Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за настройка на Tom-tom барабан


Recommended Posts

Здравейте, вече втори ден се опитвам да изкарам точния за мен тон от том-чето, като звученето, което търся е ниско. Става въпрос за 12" Tom-Tom Amati.

 

С какво разполагам?

 

Evans Genera G2 Coated - бойнаа

Remo wheather king - резонаторна

+ http://wirepesho.snimka.bg/automobiles/kup...262693.16361675 (Ludwig, 12")

+ http://wirepesho.snimka.bg/automobiles/kup...262693.16361676 (Tacton (?) 12")

 

Чел съм материалите в сайта по въпроса, искам да постигна плътен тон, с продължителен sustain и най-вече pitch-band ефект, който по мое впечатление прави томчетата толкова особени и любими на барабанистите, а и на слушатели. Ясно ми е, че височината и качеството на основния тон зависи предимно (като изключим самия корпус, рингове и др.) от натягането на бойната кожа, а sustain-a и цвета на тона от това как е настроена резонаторната.

 

Аз настройвам горната по отпусната от долната, но никога не успях да чуя това, което искам. Правих какви ли не комбинации - в момента съм със бойната Evans, а резонаторната е Tacton-ката. Друг проблем е, изключително дразнещите обертонове и по-конкретно вибрациите породени от тях, каращи пружините на барабанчето да жужат ужасно, познат ефект на всички може би.

 

Та, въпросите са ми:

- Понеже няма универсален начин за настройване на кой да е барабан, ще съм благодарен да споменете с няколко думи как настройвате дадено томче за ниско звучене, колко опъванете бойната, резонаторната, ползвате ли демпфери и т.н.

- От изброените кожи, някой може ли да ме посъветва каква е най-добрата комбинация, като се има предвид, че всички кожи за употребявани, но първите две са си почти като нови.

- На какво се дължи различието в звука, който чуваме като сме зад комплекта и този който чуват хората пред барабаните, прочетох нещо за "дикей", но идея си нямам какво е това, а и нищо не успях да намеря в интернет.

 

За музиката която свиря - не свиря леко, но не свиря и силно - дали има нещо междинно? ;-)

 

Палките са ми 5B.

 

Едно линкче, за да чуете какво всъщност искам да докарам (поне колкото се може подобно на това):

[ където се обаждат томчетата ].

Ясно е, че това са семпли и с моите Amati не мога да изкарам звук 1:1, но просто да добиете представа за какво говоря, горе-долу.

 

---

 

Може на някого да му се стори глупав въпрос, но наистина от два дни се опитвам да го настроя и все не мога да докарам подходящия тон, какви ли не комбинации пробвах, на къде ли не ги въртях тези болтове - не ми допада и не ми допада. Благодаря предварително! :cheers:

Редактирано от krisku
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баце, като не можеш да изкараш тон, просто смени томчето.....

Майтапът на страна, имал съм Амати, ама само с едни кожи съм се изкефил, това са ebony pinstripe нa remo. Пробвай каквото искаш, но не забравяй, че това е морално остарял барабан и тона който търсиш просто може да не му е по силите. Също така голяма роля играе и резонаторната кожа. Най - доброто според мен е diplomat на горе посочената фирма.

Поздрави. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си настройвам всички барабани(без касата) на кварта(интервал от бойната към резонаторната кожа)

Ако бойната ти е настроена на тон "ре", резонаторната трябва да е на тон "сол". Резонаторната трябва да е по натегната, иначе тома ще ти отзвучава до утре и не можеш да го озаптиш! Тона който чуваш, е тона на резонаторната кожа, не на бойната( до този извод стигнахме с Блади от Динакорд - Дружба )

Ето на кои тонове си настройвам аз моя сет - като това е тона на бойната кожа, всички резонаторни трябва да са кварта нагоре!!

Tom's

8" - G

10"- D

12"- C

13"- H

14"- D

16"- C

18"- G

 

Snare

14"- D

12"- Е

10"- G

Да поясня, това е моето виждане, без критики и т.н., нека всеки напише как си настройва барабаните, дадените от мен тонове съм ги променял на моменти, но това ми е основното което търся като тонове.

Дано да съм помогнал, УСПЕХ!!

п.с. Кожите са въпрос на вкус, няма стандарти за определени марки, има стандарти за звукът който можеш да изкараш от тях, отново това е мое мнение, не го натрапвам!

Редактирано от drumvarna
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата drumvarna е дал много полезна информация, която може да е от полза за всеки барабанист. Не бива да се забравя, че настройката на комплект барабани си е цяло изкуство което може и да не се отдаде на този, който е започнал да го изучава. По - въпроса за кожите е ясно, че няма стандарти, то няма как и да има. За добрият тон на барабаните резонаторната кожа играе наистина много голяма роля и е добре да бъде подбрана правилно.

Поздрави. :greenangel::):greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм доста различни варианти, но на този етап ги настройвам резонансна на полутон по-високо от бойната. Всичко е толкова относително, че е невъзможно да ти даде някой точен отговор как ще засвучи точно както искаш. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Реших, че имам какво да кажа по темата, затова написах една статийка. Надявам се да откриеш нещо полезно и за твоя случай. Успех! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Често ползвам една алтернативна техника за настройване на томове. Отпусни бойната кожа до максимум и настрой първо резонансната на желания тон (ако искаш да звучи ниско намери най-ниския тон, който да резонира добре). После започни да настройваш бойната, като търсиш същия тон като на резонансната. Забелязал съм, че тази техника позволява доста дълъг състейн на тома!

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.