Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 (Редактирано) Не мисля, че в този вид, нейното място е там. Има далеч по-информативни мнения дори в говорилня, които не са във Важни. Смятам, че мястото и ще е горе, само ако се систематизира материал в нея. Аз, както вече казах, мога да помогна в това начинание, но само при наличие на достатъчно желаещи. Мисля, че в този си вид, темата е полуинформативна и полуобъркваща. Ако се пинва темата, трябва да се прекръсти на "практически съвети за направа на ефектче за китара", защото информацията е нея няма нищо общо с "първи стъпки в електрониката". Трябва и в началото да се спомене, че преди да чете тази тема, читателят е необходимо да е добре запознат с основни неща в електротехниката като закон на Ом, закони на Кирхов, капацитет, индуктивност, променливотокови вериги и т.н. Ако можете да постнете линкче към скан на една стара книжка на Ат. Шишков - "Първи стъпки в електрониката", мисля, че ще е най-добре, но за съжаление противоречи на правилата на форума. Редактирано Февруари 17, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 На мен например ми е интересно как получаваме изкривяването при дисторжъна и разни други елементи по схемата кой за какво служи. Ясно ми е какво са резистор, тример, интегрална схема, тр-р и т.н. Просто искам да зн със всеки елемент какво постигаме, че какъв ефект да търсим Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 Какво постигаме не е функция на елемента, а функция на схемата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 Имам предвид не какво този елемент постига, а какво постига схемата с него. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 (Редактирано) E там комбинациите са много повече, отколкото елементите и схемите, затова е необходимо запознаването с теорията. А за да знаеш в един ефект, като пипнеш нещо, как това ще промени звука, тогава просто е необходимо да си си екпериментирал с много ефекти. От помощ е и човек да си дръпне един LTSpice и да си пробва. Ако пък и хелпа не го мързи да му изчете, ще е чудо. Редактирано Февруари 17, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Февруари 17, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 17, 2010 Ако можете да постнете линкче към скан на една стара книжка на Ат. Шишков - "Първи стъпки в електрониката", мисля, че ще е най-добре, но за съжаление противоречи на правилата на форума. В един от двата линка, които пуснахме има тази книжка. Линковете са все още тук Искам да попитам може ли отнякъде книжката да се взема, защото си е друго да я имаш. Иначе има много информация и все е полезна, както нещата в първия пост така и работите за които Евтим говореше Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 По едно време я имаше в интернет-книжарниците. Иначе аз я имам на хартия, но някакво старо издание от края на 70-те. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Февруари 17, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 17, 2010 Дам, видях я в интернет книжарниците, но излежда доста по-ново издание, от това което е в линка, то е от 81-ва. Иначе е доста добре структурирано и написано според мен, точно това което ти имаше предвид Надявам се новото издание, което се продава в момента да няма драстична разлика в информацията Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
JustHATEme Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 (Редактирано) Такмо завърших Smoke амп-а ще постна снимки в темата by the way много яка тема ! Редактирано Февруари 17, 2010 от JustHATEme Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emilov_opel Отговорено Февруари 17, 2010 Share Отговорено Февруари 17, 2010 (Редактирано) Дайте да наредим снимки на Смоци-амповете един до друг да видим чий е по - хубав . Утре ше лъсна моя до блясък и ще го снимам пак . Моля ако това добие състезателен характер , да подкрепите моят . Предлагам награди ( страхотна домашна кайсиева )който гласува за мен. Иначе повърхностно да отговоря откъде криви дистера - усилва се сигналът и след това му се отрязват върховете на кривите , при което се образуват и доп. комбинационни честоти ... Редактирано Февруари 17, 2010 от emilov_opel Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Февруари 17, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 17, 2010 Не мисля, че в този вид, нейното място е там. Има далеч по-информативни мнения дори в говорилня, които не са във Важни. Смятам, че мястото и ще е горе, само ако се систематизира материал в нея. Аз, както вече казах, мога да помогна в това начинание, но само при наличие на достатъчно желаещи. Мисля, че в този си вид, темата е полуинформативна и полуобъркваща. Ако се пинва темата, трябва да се прекръсти на "практически съвети за направа на ефектче за китара", защото информацията е нея няма нищо общо с "първи стъпки в електрониката". Трябва и в началото да се спомене, че преди да чете тази тема, читателят е необходимо да е добре запознат с основни неща в електротехниката като закон на Ом, закони на Кирхов, капацитет, индуктивност, променливотокови вериги и т.н. Ако можете да постнете линкче към скан на една стара книжка на Ат. Шишков - "Първи стъпки в електрониката", мисля, че ще е най-добре, но за съжаление противоречи на правилата на форума. Реших да потърся мненията за които говориш. Така може би темата ще почне да придобива друг смисъл. И двете са извадки писани от теб. За тези неща благодарете на Евтим (а и на мен че ги изрових ) Първо се сетих, че беше разяснявал елементите по схема, а е по-добре от мен Схемата е тази - http://www.picvalley.net/u/1506/1014309793...bCi3ZPkOTcJ.GIF Evtim Djerekarov Триъгълните неща в схемата се наричат операционни усилватели. Както виждаш те имат два входа и един изход. Входът, означен с + се нарича неинвертиращ, а този, означен с - се нарича инвертиращ. Най-често, операционните усилватели са поместени по два или четири в един чип. Двойните най-често имат 8 извода - два пъти по три за входовете и изходите на двата операционни усилвателя и още два, съответно за положителното и отрицателното захранване - та общо 8 извода. Четворните са с 14 извода - 4х3=12 плюс два за захванванията. Правоъгълните неща, означени с R1, R2, R3.. се наричат резистори или съпротивления. Те оказват електрическо съпротивление на тока, протичащ през тях. Ето как изглеждат и как се четат цветните им кодове: http://www.pyrouniverse.com/gallery2/data/500/resistors.gif По принцип няма значение в коя от двете посоки ще свържеш резисторът. Тяхното съпротивление се измерва в Омове. Нещата, предсвтавляващи 2 чертички, означени с C1, C2, C3.. се наричат кондензатори. Тяхното основно свойство е, че могат да складират известно количество електрически заряд в себе си. Тези от тях, които имат + до едната чертичка са електролитни кондензатори и могат да се свързват само така, че краят им, означен с + да е свързан с по-положителното напрежение. Обратното свързване обикновено ги кара да изтекат или изгърмят. Иначе нормалните кондензатори могат да се свържат в която и да е посока. Ето снимка на най-различни кондензатори: http://www.mecheng.osu.edu/files/u39/capacitors.jpg Техният капацитет се измерва във Фаради, като освен капацитет, те имат и максимално допустимо напрежение между двата им края, след което настъпва пробив и кондензаторът се поврежда. Примерно кондензатор 100uF(микрофарада)/25V е предназначен за напрежение максимум 25 волта. Диодите са прибори, чието главно свойство е да пропускат ток само в едната посока. Нещата. означени с LEDs на схемата са светодиоди - диоди, специално предназначени да излъчват светлина, когато през тях протече определен ток. Ако този определен ток се превиши, диодът изгаря. Важно е да научиш още някои неща: Да кажем, че имаш единица за съпротивление Ом. 1000 Ома = 1килоом или 1кОм 3200 Ома = 3.2килоока или 3.2кОм или често се изписва като 3К2 5200 Ома = 5.2кОм или 5К2 1 000 000 Ома = 1 мегаом или 1М 2 200 000 Ома = 2.2 мегаома или 2.2МОм или 2М2 ако видиш означение на резистор в схема 120 или 120R, това значи 120 ома. 5.6 или 5К6 или 5600 значи 5.6 килоома 3М3 или 3.3М означава 3.3 мегаома при кондензаторите, фарад е много голяма единица и се използват най-често кратните 1 / 1 000 000F = една милионна от фарада = 1микрофарад = 1uF 1 / 1 000 000 000F = 1 нанофарад = 1nF 1 / 1 000 000 000 000 = 1 пикофарад = 1pF както виждаш, представките са: х 1 000 000 - мега(M) x 1 000 - кило(к) x 1 1 / 1 000 - мили(m) 1 / 1 000 000 - микро(u) 1 / 1 000 000 000 - нано(n) 1 / 1 000 000 000 000 - пико(p) После няма смисъл да копвам, тази цялата тема - http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=55045&hl= А иначе ще говоря с модераторите да прекръстят темата, защото наистина заглавието не съответства напълно на съдържанието. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Февруари 18, 2010 Share Отговорено Февруари 18, 2010 Има вече теми за проектите като SmokeyAMP, не цапайте тук, плс! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kalata23 Отговорено Февруари 18, 2010 Share Отговорено Февруари 18, 2010 Дайте да наредим снимки на Смоци-амповете един до друг да видим чий е по - хубав . Утре ше лъсна моя до блясък и ще го снимам пак . Моля ако това добие състезателен характер , да подкрепите моят . Предлагам награди ( страхотна домашна кайсиева )който гласува за мен. Иначе повърхностно да отговоря откъде криви дистера - усилва се сигналът и след това му се отрязват върховете на кривите , при което се образуват и доп. комбинационни честоти ... Добре, как ги отрязваме кривите? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
emilov_opel Отговорено Февруари 18, 2010 Share Отговорено Февруари 18, 2010 Отрязваме ги примерно като усилим първо сигналът до размах2-3 волта . Тази условно казано синусоида я подаваме на нелинеен елемент - диоди , насрещно свързани които частта над 0.6 в я дават на късо и лсед тях остава трапецовидна крива с размах 0.6в . Този продукт се усилва от Смоки амп, но се запазва новата форма на сигналът. Използват се всякакви диоди - германиеви , силиций , светодиоди ,транзистори в отпушено състояние ,и дори изправителни диоди от електрожен. Ако може да се отвори друга тема за коментари , иначе ще заспамя тази тема , трябва да се обяснява по конкретна схема ... а тука ще стане като чат . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Февруари 18, 2010 Автор Share Отговорено Февруари 18, 2010 Не е лоша идеята за новата тема, иначе първия пост е вече променен Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts