Jump to content
Българският форум за музиканти

III-VI7-II-V7 джемче


Viara Ivanova

Recommended Posts

уточнение :P

става дума за III-VI7-II-V7, но късно видях как съм изписала темата :)

 

много яки неща се чуват тука :butcher:

да се включа и аз с малка закачка:)върху една популярна прогресия :)

Използвала съм бекинг трак на Jamie Aebersold.

"Вдъхновение":

Тия дни една фирма, предлагаща опаковъчни материали за хора, които "местят къща" достави у нас около 50 кашона с различна големина, които в момента са пълни и разположени навсякъде вкъщи, което доста затруднява движението, и при невнимание причинява синини... :(

 

реших да използвам текст и той да бъде съставен от асоциации с присъствието на въпросните кашони вкъщи-нещо хем хумористично, хем " с цел" хахах

напоследък ми е доста интересно кое мозъкът възприема първо( в песните) : текста(т.е. смисъла на думите) или музиката; доколко има значение дали разбираме езика, на който е написан текста и дали дори да го разбираме, ако думите не образуват смислени изречения(чисто лексикално)тази информация се пропуска и се съсредоточаваме върху изпълнението на вокалите и инструментите

 

Надявам се тракчето да ви допадне и да се включите :thx:

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно време моя мозък като чуе вокал и го изрязва като плъгин на кюбейс за да може да чуе какво свирят инструментите. :virtuoz::ok::recourse:

 

Прогресийката за тези които се чудят и имат нужда: Fm7 - Bb7 - Ebm7 - Ab7

 

и моето включване: iiim - VI7 - iim - V7

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:coolp: Не се режете, ами се обединете! :recourse: Направих експеримент, като пуснах двата джема едновременно и макар че, се разминаха ритмически, се възхитих на резултата! :music: Страхотно се допълвате и по инструменти(пол) и по дух! :ok: А и св. Валентин наближава ...:wub:

Горчиво, горчиво :virtuoz::bravo:

 

П.П. Аз пък, чувам/недочувам - Fm7/9 - Bb7 - Ebm7/9 - Ab7 :dance: Но ще ви танцувам :dance:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много сте готини и двамата! :bravo:

 

@Viara_Ivanova: браво за безгрижния freestyle вокал - слуша се с удоволствие. Само (по женски, май : ) забравяш да си поемеш дъх и перкаш без да спираш, като перпетуум мобиле... В което няма нищо лошо, но за джемене трябва да се пеят / свирят и паузи тук-там, че да може и някой друг да се обади :wacko: Всъщност накрая запяваш по малко паузи - може тази част да си крадна и да се обадя..

 

@Tozi: Класа, както винаги! Но и ти нещо си пестелив с паузите :pray: Човек трябва да ви ги 'монтира' при смесването, иначе не млъквате, бе! :cheers2:

 

@Лими: 7/9 е за нас дъртаците дето едно време изписвахме прилежно всяка нота; сега джазмените не се хабят много да пишат и си добавят (и пропускат!) степени колкото си искат, всичко 'се подразбира' :thumbs_up:

= = = =

 

Хубаво става, но както Лими е забелязал: още по-хубаво ще е ако беше колективно музициране. Джемът не е соло импровизация, а свирене на хора заедно. Отдавна апелирам в този раздел да се опитват такива колаборации - като се свири само по един-два хоруса и се оставя празен бекинг за други да се включат (или като се свири по-'рехаво' - с паузи за обаждания). На един-два пъти дори се получи в някои от джемовете и беше много гот. Хайде по-често да опитвамте!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За изпълненията-няма какво друго да се очаква,освен най-доброто!

Но ако Вяра има желание да направи парчето с паузи(по нейна преценка) и да го пусне за сваляне ( щото сега не разрешава даунлоуд) ще се получи този мултифорумен джем.А може и вие(че аз още два дни ще имам много работа) да посвирите малко и да оставите на нея място за пеене.Второто е по лесно,с оглед,че трака го имаме вече свален.

Редактирано от arebegai
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Tozi: Класа, както винаги! Но и ти нещо си пестелив с паузите :bravo: Човек трябва да ви ги 'монтира' при смесването, иначе не млъквате, бе! :)

Обективен както винаги! :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Бицев : напълно съм съгласна за паузите :thumbs_up:

в реални ситуации често ми се налага от самото начало да уточня, че в джема ЩЕ има и певица(понякога и по този груб начин), че иначе доста китаристи и саксофонисти искат целия си живот и всичко, което са научили да разкажат в едно и също парче.:P та и тук...по навик. :greenangel:

следващия път определено ще съм по-пестелива :cheers2:

@всички в темата: записва ли някой паузи или ще караме към следващия джем? :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темичката (прогресията) си я бива и джемът не е изчерпан още - дори ако някой запише соло без двама ви.

 

Стана късно, но като се наспя може да пипна един по-рехав 'ремикс' между двама ви и празния трак - на който и други да се включат. не обещавам, но.. дай Боже да намеря време.

 

:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenangel: супер,дано до утре сутрин профилактиката на саундклауд да е приключила, за да мога да направя и моя трак сваляем
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се включих снощи и записах малко, но има нужда от още ръчкане. Скоро ще пльосна и аз нещо, въпреки че хич ме няма. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много убава манджа се е получила тука... ^Цецо, хайде включвай се, да чуем нещичко. :D

Вяра, много мека и наистина velvet изразност в пеенето и много точни интервали, детско безгрижие в текста - като че ли играеш на някаква "броенка" или "изкупванка" (и оттам - наистина усещането, че небрежно си "изплюла" много фрази на един дъх).

И тракът на Tozi също - с характерния тон, настроение и лекота, но да...

присъединявам се към Бицев за особеностите на много от джемовете изобщо:

Давайте на човек място да ви апострофира..., поне за да му се присмеете после. :thumbs_up:

При тракове над 3 минути (та и по-къси) наистина си се иска, ако човек ги прави сам, да ги гради и композиционно.

Аз не съм особено опитна в този стил - поне нищо системно не съм пробвала, но вече се навъдиха 2-3 неща из раздела, които силно ме провокират.

Оше не съм се преоборудвала докрай, чакам си саундкартата и страдам до полуда. Дано старата конфигурация от "пръчки" не ми дава проблем (защото забиваше), но мисля да пробвам с нея...

А вие не спирайте! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Паузите - човек трябва да ви ги 'монтира' при смесването, иначе не спирате!
А вие не спирайте!

Последно? Спираме или не? :greenangel:

 

 

 

В този стил извадих едно соло на Живко Петров:

 

http://www.scribd.com/full/8758602?access_...pyqwebvmd0zetpa

 

Люси, може да удариш един анализ :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-после намерих време (от миналия уикенд се каня) да смеся двете отделни солови импровизации в единен (въображаем) джем между двамата. Не беше лесно (от звукотехническа гледна точка). А от артистична - това е само един възможен (мой) прочит на въображаемия джем; всеки може да си направи различен свой прочит - и ще са все 'верни' :)

 

Сърце не ми даваше да отварям празни места и за друг участник (камо ли за себе си - само да разваля нещата) - затова повтарям стария апел да си оставяте един другиму 'прозорци' за включвания. Също ще е от полза да си пазите собствената партия несмесена като отделен WAV с по-добра резолюция, за да може да се ремиксват когато излезе нещо сполучливо (сега беше голям зор да ви изолирам от миксовете в 'соло' писти, да възстановявам загинал спектър от МР3-йки и пр.) Ето доколко можах да скалъпя нещо от материала:

 

3,625 кашона

 

Хайде следващия!

 

:punk_guitar:

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.