rinti Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 (Редактирано) За сега мисля да го направя усилвателчето да е с 2 захранвания едното е 9V Varta дето пише, че е с много по-голяма издръжливост и с ключе да се превключва от батерия към адаптер То може при вкаран моно жак на входа и при наличие на батерия да си работи на батерия, а като се сложи адаптер батерията да се изключва и да работи адаптер. Редактирано Март 20, 2010 от rinti Цитирай
L.K. Отговорено Март 20, 2010 Отговорено Март 20, 2010 kalata23, добре е да сложиш по-мощен говорител с по-голям магнит. Разликата с малкия е в чувствителността. Иначе всякакъв високоговорител с мощност четвърт ват ще издържи. Най-добре е да ползваш най-мощния, който влиза в дупката. Кенчетата от Загорка и Хайнекен са на практика еднакви. Ако имаш вариант да ги тапицираш отвътре с нещо тежко и звукопоглъщащо ще подобриш звука. От 9 волта батерия на 4 ома високоговорител можеш да изкараш и по-големи мощности с други интегрални схеми. С 2 интеграла или стерео чип може да се направи мостова схема с двойно по-голяма изходна мощност. Ето една схема, която ще изкара минимум 8 вата от 9 волта захранване. Батерийката, разбира се, ще свърши доста бързо в такъв режим: Ще се наложи да ползваш кенчето за охладител на интеграла. Цитирай
kalata23 Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 Ами аз имам един 3 Ватов говорител от колонки Genius за компютъра. Недостатъкът му е, че ако го вкарам, за да влиза както трябва, трябва да изрежа дъното, и при свирня да обърна наобратно кутийката и така ще ме е яд за гледката. Другият вариант който съм обмислил е да пробвам говорителчето да е на земята, което може да заглуши звука, или да ползвам някаква кутийка/консерва. Вторият вариант беше Nescafe Classic кутийките, които ми харесват, като визия, но са с по-малък обем. Също така с какво може да се тапицира кенчето ? ПП: Имам една кутия (от тези цилиндричните, в които се прродава алкохол) от Узо. Която е висока и е от картон. И като гледам май май ще трябва да си направя усилвателчето и после да го тествам в различни кутии. Иначе ако искате мога да ви снимам кутийките. Цитирай
L.K. Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 Ако ще се придържаш към външния вид на кенчето не бива да го режеш освен в горния край. Не се сещам с какво можеш да го тапицираш. Ако аз го правех щях да пробвам с разни материали, но не се наемам да ти ги препоръчвам като готов и изпитан вариант. Няма нужда да снимаш кутийките - навсякъде са едни и същи Докато си приказваме братята китайци пуснали реплика на X-mini за 26 лева: Натиснете тук! Не става за бас китара, защото почва от 100Hz. В линка пише за горна честота 200kHz, но явно е грешка. Ако си вземеш едно такова можеш да го напъхаш в каквато си искаш кутийка с диаметър не по-малък от 40мм. Може и в китарата да се вгради стиг ада не се самовъзбужда. Може и на колана да се върже. Вероятно ще трябва да му се добави някакво преампче с 1-2 транзистора. Цитирай
kalata23 Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 (Редактирано) Благодаря ти за информацията, която е полезна, но така или иначе съм, дал пари за частите имам и кутийките, няма смисъл да захвърлям всичко. Пък и с купуване на готовото, няма как да се доближа до схемата, защото кучето като гледало месаря, не станало касапин. Пък и дружко си е аз да съм си го направил вече по-нататък може да мисля за някакви корекции, било по схемата или по дизайна. ПП: Колкото до тия колони, не ги знам колко са 6 Вата, защото имах навремето едни подобни с литиум-йонна батерия зареждащи се от 220 V или USB, и единия им говорител беше 2 W Иначе за тапицерията какъв трябва да е материала в смис фолион някакво или ? Редактирано Март 21, 2010 от kalata23 Цитирай
noflip Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 колкото са по-толеми консервата и говорителя, толкова по-басов и плътен е звука (в рамките на нормалното де, все пак е кен..) . моя кен с размери на кутия от блажна боя и съм сложил едно голямо говорителче отгоре, не знам колко инча около 20 см е. преди това бях сложил цялата платка в кен от бира с едноватово говорителче и така пърдеше, че се бях ядосал, че съм се занимавал въобще с целия проект. когато замених кутията и говорителя с по-големи усетих доста разлика. Цитирай
L.K. Отговорено Март 21, 2010 Отговорено Март 21, 2010 Така или иначе на повече от 1 ват трудно ще разчиташ заради изкривяванията, особено ако търсиш клийн тон. За драйва може и повече да засилиш. Когато говорим за тези кутийки не бива да мерим с мерките за комбо, кабинет или HiFi. Примерите с купешкит етонколонки ги давам за някой друг ентусиаст, който ще прочете темата. За тапицерия бих пробвал с естествена кожа дебела 5-6 мм или кече към 1см дебело. В тези материали ме привлича и теглото им. По-слаби резултати бих очаквал от микропореста гума (неопрен). Като цяло ме притеснява ниската обща маса на цялата система. Тя с инерционния си момент трябва да противодейства на мембраната на високоговорителя, да поема и обира вибрациите в корпуса. Даже си мисля, че една порцеланова чаша или дебела халба за бира ще звучат по-добре. Няколко неща ме спират да си събера един Amp In Can: -в последните години ползвам ел.акустична кухарка с микрофон; -имам си кубе в къщи; -купоните ни са unpluged. В миналото за туристическо свирене сме ползвали разни батерийни транзисторни радиоприемници, на които е изведен вход за китара. Ето! схемата на фендерския АмпКен - кофата, тежаща 6кг с акумулатора. Крайното стъпало е с TDA2005M, свързана в мостова схема. Цитирай
никс Отговорено Юни 25, 2010 Отговорено Юни 25, 2010 (Редактирано) Това е китарна глава с мощтност около 8 вата и дължина на устроиството колкото 2 левчета. Захранва се от класическа букса от китарни ефекти.Включва се с слагането на захранващата букса(вижда се на клипечто)без ключ. Входен жак за инстромент и изходен директно към кабинет(говорител). Потенциометър (тример) за усилване. Усилвателчето е направено за директно включване към кабинет и използва ефектното 9волтово захранване. Ако такова отсъства може да се използва всякакво което дава напрежение от 6 - 18 волта като поляритета е стандартния за ефекти. Използвал съм го със 8 инчов 4 ома средночестотен (китарен) говорител.Пробван с 12 инчов басов при което му идва в повече товара и се получава естествен "овърдраив" и бързо загряване на интегралата.При използване на обикновен 8 или 6 инчов загряването е минимално при 50%усилване. ето и малък семпъл на усилвателчето:симпъл (на клипчето съм влкючил говорителя на кубето чрез кабелче с жак към изхода на усилвателчето) Редактирано Юни 25, 2010 от никс Цитирай
sasli Отговорено Юни 25, 2010 Отговорено Юни 25, 2010 (Редактирано) Хареса ми как е направено. Звучи доста интересно OFF: Някъде из старите издания на "Млад Конструктор" имаше схема на усилвател с мощност към 5 вата, който работи на 1.2 волта. Реализираната схема е по-малка от кибритена кутийка. Значи може и по-малко да се направи Редактирано Юни 25, 2010 от sasli Цитирай
4ofeXx Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 Бих ли могъл да си направя Mini Guitar Amplifier от стар лоукмен ? Лоукменчето си има малка колонка ... Цитирай
Baby Thomas Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 Това някаква машина за правене на локум ли е?!?!? 3 Цитирай
4ofeXx Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 смисъл малко усилвателче със колонка и батерии да мога да свиря по улиците Цитирай
Recommended Posts