Jump to content
Българският форум за музиканти

Издържани/интерпретирани кавъри в „Кавъри”


Recommended Posts

Предложението ми за „Кавъри" е в раздела да се прилага изискване за интерпретирани кавъри или поне за правдиви и издържани изпълнения и като минимум публикациите да съдържат ЦЯЛАТА ФОРМА на композицията, а не просто „солото" (ако говорим предимно за китарни кавъри).

 

Вокалните и инструментални опити да бъдат канализирани като подтеми (примерно „Опити, идеи, упражнения") във форумите за отделните инструменти и форум „Вокали", както си беше и преди това.

 

ЗАЩО е необходимо това?

 

„Авторска музика" и „Кавъри" са двата раздела, които в най-голяма степен СТИМУЛИРАТ публикации, идентични или близки до краен продукт.

 

1. Според мен предназначението на тези раздели е:

 

- да се гради РЕСПЕКТ към труда на съфорумците, които публикуват;

 

- да доставят удоволствие на слушателите, които посещават раздела;

 

- да представят музикална есенция и профил на личните предпочитания и мислене на форумистите под формата на ЗАВЪРШЕН РЕЗУЛТАТ.

 

2. В специализираните подфоруми градивните опити и желанието на съфорумците да се учат ще получават максимално конкретен коментар от хора, които „практикуват същия занаят" и са склонни да се отзоват.

 

В противен случай, аз лично се демотивирам да прослушвам темите, които са актуални и да търся НОВИ ИМЕНА, които смятам, че си струва да бъдат чути и насърчавани.

 

За жалост в момента стопанисването на раздел „Кавъри" много наподобява принудителното съжителство в кооперация, където споровете и кавгите между съседи са непрекъснати, защото един ремонтира, друг има теч в банята, трети не си е платил вноската за асансьора, а пети ти разправя: „Ти ли ше ми кажеш да не си хвърлям боклука през терасата?"

 

И все пак:

017287612.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Аз съм за(ако има значение).

Много записи на упражнения попадат в раздела. Като да кажем - момче седи на леглото и свири върху запис на Металика. (Може ли това да се нарича кавър?!)

Също така отрязък от бекинг трак от нета само със солото или Интро + соло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Има, разбира се.

 

А и това не е въпрос, който се повдига за първи път.

И моля администрацията на форума да започне да го обмисля в практически аспект.

Все пак са необходими някакви критерии за организация на публикувания материал според предназначението му.

 

Ще си позволя да дам още един пример. Неотдавна една колежка преводач, която преподава и в катедра в СУ по друг език (различен от английски), се оплака, че катедреният съвет е взел решение да допусне студентите от първи курс да запишат втората година с двойки на изпита по основния предмет - езика. Тя проверяваше писмени работи и се беше хванала за главата...

 

Според мен това е катастрофална безотговорност! Смятам, че подобно занижаване на стандартите в недалечна перспектива вещае невероятно обедняване на нацията - икономически крах!

 

С нарастването на популярността и числеността на форума, рискът да възпроизведем този модел става все по-съществен.

 

Пак повтарям: целта на предложението е организиране на публикуваните адуио/видео материали 'по предназначение'.

Изпълнението на предназначението е минималната мяра за качество (не някаква фикс идея!).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз гласувам ЗА,понеже много хора си пускат опитчета и чакат коментари,а на много други хора им е омръзнало да гледат една и съща тема на нескопосан,лошо записан или непълен кавър и в нея различни хора да одобряват или не кавъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^,^^,^^^ - Вие сте лумпени! Ако някой не е толкова "велик" колкото ВАС....какво няма право да попита ли? Ами сори ама го обърнахте на махленска седянка.Между другото първия ми пост в този форум беше на тази тема и тогава попитах " Колко сте велики , че да обяснявате , кой колко е некъдърен , не се ли събираме тук за да си помагаме?" Издишате , колеги...издишате!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, не става дума за комплекси и за "кой е по-по най" и дали е достоен да си пуска изпълненията.

По- скоро за някаква нова структура - упражненията да не са при кавърите.

 

ПП.А като нищо и моите напъни да се класифицират като упражнения... нямам нищо против.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лумпен съм. :thumbs_up:

Желаещите да ми помогнат да спра "да издишам", да заповядат на ЛС!

------

А сега призовавам към концентрация ПО ТЕМАТА.

Можем да правим предложения за критериите, които дефинират публикуваното НЕЩО като "кавър".

 

- Кога според вас онова, което слушате, е КАВЪР?

- Какъв процент от публикациите в раздел "Кавъри" отговарят на персоналните ви представи за кавър?

- Какво говори това за качеството на раздела?

- Какво да се промени: подходът към съдържанието или заглавието на целия раздел?

Редактирано от Angelina
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-приятно за мен е да преглеждам разделите за авторска и кавъри. С удоволствие слушам и начинаещите и експертите във форума. Имало е много случаи в които нещо не ми е допаднало , но не мога да се произнеса по въпроса , по причина , че не познавам съответния стил или просто не ми харесва , но не знам какво точно. Тогава просто не пиша по темата и чета следващата. Винаги ми е било неприятно да чета такива теми , в които някой мишок си е пуснал първия запис , и Корифейте му обясняват , че за нищо не става. Лично на мен ще ми бъде приятно да слушам записите , както на Експертите , така и на мишоците. ^ Извинявай за определението "лумпени" взимам си думата на зад и я сменям с " пристрастени" Просто речника ми е по-недодялан , какъвто съм и самият аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Извинявай за определението "лумпени" взимам си думата на зад и я сменям с " пристрастени"

Вярно е, че съм пристрастена... (и абстиненцията ме трови...) :thumbs_up:

Но не съм "експерт".

 

При все това, съществуването на обективни изисквания към раздела, приложими за всички, ще даде възможност на желаещите САМИ ДА ПРЕЦЕНЯТ дали да публикуват поста си като "кавър" или като "опит".

 

Подразделът за опити може да бъде и в "Кавъри". Не си го представям като пинната тема, по подобие на "Пясъчника", защото в пясъчника не могат да се правят дискусии. А хората, които се учат, наистина имат нужда от внимание - и то адекватно.

----

А що се отнася до случая с последния "мишок" (дето бил без претенции), онова, което ми преля чашката, беше, като си плю на пръстчето и взе да сочи кой бил музикант и кой - не (Бицев, в случая).

 

Заедно със сдружението и хората, които работиха на място, Бицев направи МНОГО, за да има фестивал "Кръстопът"! (Ама толкова много, че ми е неудобно от себе си...)

Не може така...

 

Иска ми се отнякъде да почнем, та тематичното структуриране на форума и правилата - включително и специализирани, за отделните раздели - полека-лека да стимулират хората към самодисциплина!

За всички ще е по-прегледно и по-леко.

Нека и модераторите да кажат КАКВО Е НУЖНО, и доколкото можем, да си помогнем, за да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Колега не съм човека който да ти го казва,ама със снимката в подписа ти страницата се увеличава и трудно се чете какво си написал и трябва да ползвам скролера отдолу и само да помоля без такива обиди.Ти сам казваш,че не ти е приятно да четеш теми в които на някой "мишок","курифеите" му обясняват.На мен също ми е омръзнало и затова съм за предложението на Ангелина.Плюс това не знам дали забелязвате ама никой не се учи от това което му казват,а само се обижда и мисли че хората тука са се събрали да му сринат стремежа и егото.Просто не знам как някой иска обективно мнение,а после се сърди и не приема критиките и съветите.

 

Сега по темата.Кавър според мене е интерпретацията на някаква вече създадена пиеса,мелодия или каквато и да е музикална част.Мисля,че има два вида кавъри - точни копия или променени версии с нещо допълнено от изпълнителя.За кавър приемам цяла песен или цяла част,ако е по-сложно произведение.Само солото или само интрото или края не мисля че е кавър.После за да е кавър трябва тази партия която свириш/пееш,да не звучи едновременно с оригиналната,защото не може да се отличи дали правиш нещо или дублираш изпълнителя.Има достатъчно бекинг тракове из интернет,а някои колеги доста добре си правят свои.

Ако е версия трябва да си написал това като обяснение,че не слушаме песента 1:1,а е попроменена.

Не знам какво трябва да се промени за да стават по-добри кавърите и да не се спори излишно в темите,но предполагам,че когато записваш нещо и го представяш пред хора,трябва първо на теб да ти харесва и да си убеден 100% че е ОК.След това,ако някой ти даде съвет за нещо, което не е добре първо виж така ли е не е ли,дали ти помага да изпълниш музиката по-добре или се заяжда.Мисля че тези неща биха подобрили нивото на кавърите както и СЛУШАНЕТО и СВИРЕНЕТО на много музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз гласувам ЗА,понеже много хора си пускат опитчета и чакат коментари,а на много други хора им е омръзнало да гледат една и съща тема на нескопосан,лошо записан или непълен кавър и в нея различни хора да одобряват или не кавъра.

 

аз съм ЗА всеки да посочва дали иска песента му да бъде коментирана като професионално изпълнение( т.е. да се дават съвети, да се коментира техника, т.н.) или просто я е пуснал да види какво ще стане.

не ме интересува кой е мишок, кой е "курифей" и кой за какъв се смята.

Кавъри и авторска музика ми харесват, съответно когато видя пост, който ми хареса влизам да чета.

Когато видя заглавието на песен, която не ми е позната или звучи заплашително метълски не чета.

Когато нещо ми направи впечатление като заглавие примерно влизам.

След което прочитам единствено написаното от този, който търси мнение за това, което е пуснал.

И ми става леко тъпо когато написаното е от сорта на :

"събудих се преди 10минути и записах тва парче, знам, че е "леко" фалшиво на места и не съм си научил текста, и английския ми е много зле(т.е. ако това е което имате да ми кажете, не си правете труда, дори да е истина)"

Общо взето вече имам пред вид и това, което в подобни случаи много хора не пишат, но имат наум с пускането на песента(както и става ясно в последствие).А именно:

"Ако след чуването някой реши да ми напише нещо готино, да заповяда.Ако не-недейте да ме обиждате, защото нищо не разбирате!!!"

 

Аз нямам никакво намерение да обиждам когото и да било.

Ама ако някой пита за мнение и аз съм там, няма да го подмина.

Да не говорим, че когато пееш, в малки изключения, търсиш реакция...от себе си, от съседите, от котката, от публиката.Когато пък пееш И запишеш нещо, И го качиш във форума не го правиш, за да те слуша баба ти и да ти се радва.

НО!Ако все пак има хора, които го правят именно затова може би е добра идея да има две или три възможности за класификация на песните, които пускаме, за да няма нужда от оправдания и обяснения, и естествено няма да има място за обидени.

 

За кавърите: Задължително в песенна форма... т.е. не кавър на припев примерно...

На мен и двата (1:1 и интерпретирани) биха ми били интересни, даже бях предложила на едно място, защото забелязах едни леко смешнички сравнения кои били "по-яки": мъжките или женските гласове .... :rockon:

Та ми се прииска тези, които все пак искат да споделят нещо качествено (за да можем НАИСТИНА да се учим един от друг) да има къде да го направят без да се почувства някой пренебрегнат или по-малко "велик".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам, че подобно занижаване на стандартите в недалечна перспектива вещае невероятно обедняване на нацията - икономически крах!
Това беше направено още с връзването към МВФ и сега жънем резултатите - младото поколение в голямата си част са тъпи и необразовани келеши със самочувствие,които мислят само за $,Но точно във този форум има интелигентни и възпитани млади хора,най-вече с желание за развитие и познания,което ми поддържа надеждата,че БГ не е най-големия кенеф на планетата :girl_cray2: ,но както знаем,изключението потвърждава правилото.Баси изречението нащраках (с много запетайки,не ги четете) :rockon:

Да,кавър е цялостно изпълнение на дадено парче/тема изкривено през субективното усещане/изсвирване.Някои световни хитове са кавъри,първото за което се сещам е "Хей,Джо"с което доста хора са чули за Джими Хендрикс.Отделно някои песни си плачат да бъдат изпълнени от други музиканти за да се усети красотата им - примерно почти цялото творчество на Бийтълс :D (Йоцо да не ме убива с камъни-майтап,бе)

Тъпото е,че под кавър или "свириме кавъри" повечето разбират да изкарат нещата 1:1 и да звучат като на записа,който самите автори даже не повтарят 1:1 - пак за Джими да се сетиме.

Когато видя заглавието на песен, която не ми е позната или звучи заплашително метълски не чета.
И аз така. Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята за някакъв тип класификация е добра, според мен. Идеи за реализация?

Разделянето на подфоруми не е достатъчна идея.

Какви са критериите, според които интерпретациите влизат или не влизат в даден подфорум и така да се каже "подзаглавията" на подфорумите?

 

П.П.

 

:):D аре отекох съвсем окончателно. Ангелино, искаш да ме ма'анеш от тоя подфорум и това си е ...подсмрък... ама ще си открия 'Гавъри' ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Почти всички идеи са находчиви и да добавя:

 

Нека автора на кавъра/гавъра да изяснява за какво иска мнение. Дали върху вокала му, свирнята му, пр...нята му, или върху аранжимента. Така ще се намалят излишни коментари и претрупани оправдания от страна на автора - "не съм се разпял/из..ал". А ясно да поясни, че представя само нов аранжимент в Z-бекар и "маркира" с глас/китара или маньол за хфистежи. Това дава възможност за изяви и таланти на хора, които не могат да свирят/пеят професионално(виж Х.Берлиоз, например), защото ги е страх от критики само върху изпълнението им. Хем и мен няма да ме е страх да пусна кавъра си на Ратка-Пиратка :D

;)

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

;) Лими, разби ме!

 

Обобщавам критериите на база постовете дотук:

1. Като минимум публикациите да съдържат ЦЯЛАТА ФОРМА на композицията (подкрепено от ultramega, Heartman); или ЦЯЛАТА ПЕСЕН (Heartman, Viara Ivanova)

2. Да представляват 'интерпретация на някаква вече създадена пиеса, мелодия или каквато и да е музикална част';(Heartman, Hillbilly)

3. Налице са два вида кавъри: (1) точни копия или (2) променени версии с нещо допълнено от изпълнителя; (Heartman, Hillbilly, Viara Ivanova)

4. Изпълнението да е върху бекинг-трак (собствен или чужд), но не върху ОРИГИНАЛНИЯ ТРАК – заедно с вокалната партия или с музиката; (Heartman);

5. Качество на записа. Предлагам като минимум да се приеме формат: mp3, Bit Rate, 192 kbps, Sample Rate: 44100 ('лош запис' – Heartman, цитиран и от Viara Ivanova); Забележка: Поне такива бяха изискванията за фестивала и кандидатите ги спазиха, с минимални и обосновани изключения.

Авторът да поясни:

- дали кавърът е интерпретация или версия 1:1 (Heartman);

- дали желае постът му да се коментира като професионално изпълнение (Viara Ivanova)

- дали желе коментар 'върху вокала му, свирнята му, пр...нята му, или върху аранжимента' (Лими :D ).

Зло да те забрави, Сънче, че ме подсети! Желая, искам, отдавна бленувам да запиша няколко Гавъра, желая да се превъплътя в личността на доста свои кумири, но не намирам подходящия раздел… :)

 

P.S. Снимката в подписа на Басурендер и на мен ми „разтяга" лейаута на форума.

 

Пише се: корифей (ед. ч.) – корифеи (мн. ч.) :pray:

 

-----

А относно „мишките и хората", и аз искам да участвам в 'Като лъвовете' и да залавям бандитите с пластмасов пистолет, но като ДЕЦА в този форум мога да третирам например Yo the Real (13) или mindblow. (15)

 

И си признавам, че адски ме кефят и даже ме респектират!

Ако си говорим за съвсем пълнолетни лица, които системно демонстрират 'сомнамбулична ориентация' в пространството, аз съм последният човек, склонен да им поддържа това състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.