L.K. Отговорено Март 25, 2010 Отговорено Март 25, 2010 Колкото повече - толкова повече. Това важи само за кондензатора в захранването. 1000 микрофарада е добре. За да намалиш радиосмущенията към него паралелно можеш да сложиш един 100 нанофарада за колкото си искаш волта. Не е зле да пишеш ТЕС-а, защото не те разбрах от първия път. Цитирай
kalata23 Отговорено Март 25, 2010 Отговорено Март 25, 2010 Извинявам се за грешката, тогава И благодаря за предложението! Още утре ще взема 2-та кондензатора. А евентуално какъв резистор да сложа на светодиода да не изгори от 9-12 волта? Цитирай
L.K. Отговорено Март 25, 2010 Отговорено Март 25, 2010 R=(Uзахр.-2,5)/0.01 На практика нещо между 600 и 1000 ома ще ти свърши работа. Лошото е, че ще ти смуче ток от батерията. Цитирай
guitard Отговорено Март 25, 2010 Отговорено Март 25, 2010 (Редактирано) С цел да не смуче толкова ток, може да сложиш 1500, 2000 ома. Поне с 1500 съм пробвал, свети си идеално. С 2к също не би трябвало да има проблем. Редактирано Март 25, 2010 от guitard Цитирай
emilov_opel Отговорено Март 26, 2010 Автор Отговорено Март 26, 2010 За най - начинаещите да допълня ... масата на входът , минусът от батерията , маса на говорител се запоява в една точка . Иначе има брум или самовъзбуждане . Светодиод - през 1ком не е критично , но без него забравяш включена батерията и край . Електролитите проверете за утечка задълж. , изходният конд. 220- 470 мкфд ( и без това звучи скапано така ч1е няма полза от обемисти конденз. Между + и минус 220-1000 Мкф , в изходът без Ер-це група . Включвате сичко, ослушвате се( като свиня в тикви ...) и ако се самовъзбужда(малко вероятно) - добавя се 0,1мФд паралелно на захранването , ако продължава - 10 ома и 0,1 микро - в изходът. Диодите са ми германиеви задължит - 0,15 волта отпушени , проверете ги ! тримерът 1 Мом пробвайте и по- голям 5 Мома - по - добре . Цитирай
L.K. Отговорено Март 28, 2010 Отговорено Март 28, 2010 Kalata, ти да не си му закачил 4 омов говорител на изхода? Може и от това да бражди. Виж тази схема - малко по-развита е и има повече числа за размисъл: В този PDF са параметрите на чипчето и още примерни схеми. Цитирай
L.K. Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 Оглеждай се за следващата схема, която ще реализираш. Тази май се изчерпа откъм качества, а за недостатъците вече знаеш. ЛМ386 е подходяща за НЧУ за слушалки или малки високоговорителчета без претенции за качество и с батерийно захранване. Когато беше актуален се срещаше в някои джобни радиоприемници. Цитирай
kalata23 Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 Вързах успоредно ел. кондензатор и плосък (1000 микро и 100 нано както писа), обаче като че ли заглъхна,и ми прави впечатление, че свири чисто но някои честити ги криви. Може да е от говорителя. ЕДИТ: Наистина е говорителя, защото отстрана на шумове и радио - няма такива, обаче мн бръжди където има ниски тонове... Иначе си е чист звука на средните тонове. За момента го тествам с компютъра. Цитирай
emilov_opel Отговорено Март 29, 2010 Автор Отговорено Март 29, 2010 Но Кала конкретизирай с кой интеграл го правиш , понеже Л>М> ти пише за ЛМ386 , а аз за 768 мисля , и къде ги слагаш тия части , че не се разбира . Наистина неграмотно/непълно съм я чертал схемата , но тя е типова , и като свирне дзвукът е такъв , че Мадоня ще получи оргазъм , а ЗЗ Топ ше си изядът брадите . Цитирай
L.K. Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 Kalata, за чист бас се иска мощно захранване, мощен усилвател и подходящ високоговорител. Ако нещо не е налице при удар на баса се появяват изкривявания, понякога нетърпими. Така и така си събрал инерция - вземи пробвай някоя по-яка схемичка. Цитирай
L.K. Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 (Редактирано) sorry, дублирах постинга Редактирано Март 29, 2010 от L.K. Цитирай
kalata23 Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 Схемата е на малка платчица сложена в кутийка с говорител от колони Genius (за PC). Въпросът не е в големия бас, а в баса. Това е, че като че ли ниските тонови бръждят, средните са добре. Давам пример: Песента Runaway на Bon Jovi. Там където е пияното - ок, ама като се пусне дист китарата и има леко бръждене, което се усилва при наличие на по-ниски тонове. За интеграла- говоря за тази, която Емил Опел е написал. Вярно с кондензаторите не хващам радио, обаче като че ли и звука стана малко по-тих, ама както и да е - понася се. Въпроса е, че има гадно кривене на ниските тонове. И няма как да намаля, заради потенциометрите. Май не съм взел правилния тука имам едни логаритмични (ако са такива пише B на тях). Никъде няма линейни (А). Второто което е за 386 (LM) Имам LM386N-1. И мисля направо да си направя смокито. Руби ампа също ще го довърша, ама тоя полевак не мога да го намеря никъде и от софия чак ми пратиха един еквивалент на заместителя на MPF102 пък 10 лева не ми се дават на някакво тр-рче. А освен както каза L.K да е от товара (говорителя) не знам. Защото тоя говорител принципно нали е от колонки за комп а те си вадеха приличен звук, като за 3 вата. Ако си намеря TDA2005/2003 мисля да направя схемата със 2003/2005. Цитирай
L.K. Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 Потенциометърът за усилване е логаритмичен. Линейните се използват за тонкоректори най-често. Ако говорителят е 4 ома ти трябва усилвател за 4 ома. Ако усливателят ти е за 8 ома ще ти трябва говорител за 8 ома. Няма мърдане. Цитирай
Fender_str Отговорено Март 29, 2010 Отговорено Март 29, 2010 L.K. Maй май ми се струва, пишеш за да трупаш само постове, а? Чудя се щом трябва мощен усилвател за добри баси, защо усилватели по 2 вата (дори по-малко) струват 10000$, че и нагоре!? Захранването трябва да е толкова колкото трябва, ако ти трябват 100 вата да захраниш даден усилвател и 1000 да е захранването все тая... Да с говорител 5 санта няма, какви баси да се очакват. Ще ми е интересно да се обосновеш какъв е проблема на транзисторен/интегрален усилвател предвиден за 4 ома да се сложи 8 ома говорител!? Цитирай
Recommended Posts