Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Занимавам се с композиране от доста време, макар и любителски, но на базата на различни песни които съм разучавал съм установил някои доста интересни похвати за употреба на акорди в съвременната музика, които определено раздвижват композициите. Отварям тази тема за именно за тях, ако вие се сещате също за други такива, можете да допълните. Давам примери в тоналност До мажор, тъй като ми е най-лесно пък не съм на ти мн-мн със теорията.

1. Използване на A вместо Am. Примерно вместо Am F C G, имаме A F C G ; или вместо Am F G Am> A F G A

2. Вмъкване на G# и после обратно връщане в тоналността: C F Dm G# C F Dm G# (това става като за някакъв завършек на даден мотив)

3. Използване на Е вместо Еm(това е доста банално и често срещано впрочем): вместо Am F Dm Em > Am F Dm E

4. Свободно преминаване между тоналностите До мажор, Фа мажор и Сол мажор (и съответните им енхармонични минорни такива)

пример: Аm C Dm A# F G D и т.н.

5. Четвъртата степен да стане от мажорна в минорна (F > Fm) : C Em F Fm

6. Започване директно от 4-тата степен ако сме в мажорна тоналност:

F G Am C F G Am Dm примерно, или F C G Am

Това се сещам за сега, ако се сетя още ще пиша. Предполагам че хората които са напред с материала ще се смеят доста, но се надявам на някои други да им бъде полезно.

Редактирано от The_Final_Cut
Отговорено

Не знам какъв е терминът на български, но всичките ти примери произлизат от т.н. modal interchange - взаимстване на акорди от различните ладове на всяка степен от тоналноста.

Отговорено

Когато се запознаеш по-добре с хармонията, тези интересни похвати стават най-обичайни такива от основната хроматична хармония. Тях си ги има и в класическата музика.

Мисли функционално и по-добре давай примерите със степени. "Използване на A вместо Am" само по себе си не говори нищо и не е достатъчно ясно, понеже този акорд има различно значение според контекста - трябва специално да споменаваш, че примерите са в C. "VI вместо VIm" или "+SVIвместо SVI в минор" вече е друго. Така в С, А спрямо d e странична доминанта, т.е. D->SII, което може "лъжливо" да отиде към S, а и не само там; може да е последвано веднага от друг такъв акорд.

As ( +SVI ) си е заемка от минора. Но може да се говори и за хармоничен и мелодичен мажор. Има едно нещо, което се нарича "хроматични медианти" - това са два акорда с терцово сродство и еднакво качество на терцата. I-bVI, Im-IIIm, I-bIII са такива.

Минорната субдоминанта в мажор ( 0S ) е най-лекото хроматизиране в хармонията, което може някой да направи, и най-основен пример за хроматизми.

Отговорено

Общо взето разбрах какво каза. :) Да, предварително уточних че съм в C, само че нямам образование и общо взето си ги пиша както съм ги гледал по сайтовете с акорди. Явно имате познания, ако можете още такива неща да ми кажете на прост разбираем език, с примери ще съм ви много благодарен!

Отговорено (Редактирано)

Ето мое предложение за Каденца. Нямам техн. възможност да ви го представя звуково, и ако някой от вас желае бих искал да го представи на пиано или на китара. Аз го измислих на китара и ще го опиша.

Свири се широк, разлят и спокоен арпеж от ниските струни към високите

Капо на 1-ва поз. В скобите са струните. Плюсовете са диези.

Първи акорд: f(6) f(5) b(4) d(3) a(2) f(1)

Втори f(6) f(5) c(4) d+(3) a+(2) f(1)

Трети f(6) e(5) a+(4) d(3) a(2) f(1)

Четв f(6) d(5) a(4) c(3) g(2) f(1)

Пети f(6) c(5) f(4) a(3) c(2) f(1)

:) Дано не съм сбъркал при писането

Може да направите и малки, ама много малки изменения! :) Приятно свирене :)

Редактирано от Лими
Отговорено (Редактирано)

:excl: Предложение! :ok:

Понеже четвъртия акорд вече не ми харесва, измислих друг, но ще го пазя в тайна, :secret: защото ми хрумна една игра - задача! :ok:

Ако желаете да се включите, тя е следната: някой предлага прогресия и \"пропуска\" в средата или в края 1 до 2 акорда! Останалите дават свое предложение, но такова, което допълва емоцията вложена от автора. :blink: Нещо като - музикална емпатия! :) Предложението може и да не е акорд, а двугласно и ли едногласно движение към следващия акорд. В съгласувано(как) избран момент, автора разкрива тайнствения акорд. :bravo::slap: Ще се получат интересни вариации.

Помислете каква награда да получи, позналия! ;) А за този, който даде(чрез гласуване) най-интересно предложение, макар и не като на автора - също награда! :hooray:

П.П. Подготвил съм още няколко такива задачи, от мои композиции, които някой ден ще пусна тук, но са от преди 20год, записани с клошарска техника на вече протъркани касети и не съм ги дигитализирал още.

Редактирано от Лими
Отговорено

Тази прогресия звучи доста криво за моя малък и ограничен музикантски ум. 3тия и 4тия акорд действително внасят малко логика, обаче ми се струва непосилно да измисля по това някаква свястна мелодия...