Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Еййй.....няколко дена не бях идвал тук...сега идвам и какво да видя....разни "нови" стари лица са почнали да пускат постове. ;)

Първо здравейте на DJ Alex,ecmjazz(ти си по-отдавна тук) и на "черешката на сладоледа" Gee Tee Age! ;)

Както вече разбрахте цялата работа идва от поставените (в някои мидита) Program Change или Control Change, които при проиграване на въпросното миди нагласят съответния саунд. Проблемът се решава с отварянето на миди файла в който и да е редактор за миди (Cubase, Sonar, etc....без значение, всяка подобна програма има почти еднакви модули за редакция на миди) и изтриването на тези контроли. А иначе за редакция файлът задължително се преработва във формат 1(ако по принцип не си е такъв). Формат 0 са всичките 16 (или колкото активни имаме от тях) миди канали събрани в един, най вече заради миди плеърите. Вътре в този един трак имаме разделящата информация за всичките активни в момента канали. А иначе за редактора самият хост си преобразува формата (от 0 в 1) и тогава го виждате разбит на канали и спокойно можете да влезнете във всеки от тях и да си затриете каквото ви се иска.

Не знам дали съм бил съвсем ясен....особено за GTH, който задължително пак ще иска да ме пита разни подробности (само че го направи с РМ в другия форум да не задръстваме излишно темата :) ). Като гледам и DJ Alex има познания за миди, тъй че питащите могат да потормозят и него малко. :D

Редактирано от yamaha
Отговорено

:blink::blink:

Здравей Yamaha, радвам се че те виждам :blink:

Да си призная, никога не съм виждал спецификацията на МИДИ 0. Познанията ми са от практиката, едно време (говоря за преди 10-15 години) нямаше толкова конвертори м/у отделните стандарти и се налагаше тая работа да си я върша сам :P . Та от тогава са ми останали разни интересни неща в главицата. Ако мога да помогна на някой, с удоволствие ще го направя :beer: .

Отговорено (Редактирано)

Мисля, че и във формат 0 си има Program change. Това, което сте описали е вярно по принцип - трябва да се махнат program change съобщенията от всеки трак за да може да си избираш пач за съответния трак само в хоста. НООО, при продуктите на едирол не е така - тук е точно обратно - явно едирол ги е мързяло да имплементират докрай съответните интерфейси (честно казано пускал съм само vst версиите, не знам при dxi и др. дали се държат така..) и не са направили възможност като сетнеш пача в хоста, плъгина да го възприема или по-скоро - плъгина го възприема, но при записването на проекта и при повторното му отваряне инфото се губи. Така че при едирол продуктите единствения по-лесен начин е да работиш именно с program change съобщения - виждаш кой номер в GM стандарта е съответния пач, който те интересува и си слагаш program change с тоя пач. Проблемът обаче поне при мене беше, че едиролските продукти си ползват и роландския стандарт GS и така и не можах да пратя от Кюбейс читаво съобщение, което да ми сетне правилно някой пач от GS-сета, та това беше една от причините да се откажа въобще от едиролските продукти (другата е, че качеството на саунда не е особено впечатляващо..). Нека някой ме поправи ако греша, но поне моя опит това показа..

Редактирано от ecmjazz
Отговорено

Странното е, че при Orchestra-та на Edirol този проблем го нямам... явно там са си взели поука.

Отговорено
...Проблемът обаче поне при мене беше, че едиролските продукти си ползват и роландския стандарт GS и така и не можах да пратя от Кюбейс читаво съобщение, което да ми сетне правилно някой пач от GS-сета...

Признавам, че е трудна тая работа с пачовете, но като свикне човек няма никакъв проблем. Поне при мен на FL-а няма такъв.

А за качеството съм съгласен с теб, не е много добро :godbless: ... но пък има доста пачове, който трудно се намират на други места.

Отговорено
Аз май го имах и с Orchestral-а

Аз пък предимно с него бачкам, даже почти не използвам Canvas (е за бързи preview-та, да :) ).

Признах си вече, че в началото се дразних заради стандарта който ползва, но като свикнах даже не ми прави впечатление. Тъй като не знам с коя програма работиш, не знам и как точно се ползва там. Мога да ти кажа как го ползвам аз, ако имаш време и желание опитай го (при условие, че не го правиш по същият начин де :greenball: ):

Аз лично го пускам, задавам му MIDI IN да е 50 (примерно), и след това си пускам отделни MIDI тракове, който да подават всичките съобщения към този ВХОД (50 в случая). От там нататък го управлявам дистанционно от самите MIDI тракове, сменям си от там пачове, усилвам, пиша си там и нотите естествено :D . И нямам никакъв проблем, всичко си работи перфектно.

Ако решиш да го пробваш (може да го пробваш и в/у всички други подобни VST, не само на Edirol), пусни няколко реда да кажеш как е.