Jump to content
Българският форум за музиканти

Интернет води до недооценяване на музиката


Recommended Posts

Все пак зависи и от музиката :)

 

Резултатите от изследването на учените излизат след като миналата седмица Пийт Тауншенд (Pete Townshend), китаристът на The Who предупреди, че слушането на рок музика със слушалки може да доведе до глухота.

Изводът => Компенсирайте с по-често ходене на концерти :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е тенденция още от момента, в който открихме как да записваме музиката. Но не мисля, че е чак дотам фатално. Грешки на растежа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех да напиша нещо, което щеше да бъде цялото в стил ***** *** ********* *******

 

Но ще ти го кажа максимално културно- като мога като всеки нормален гражданин на тоя свят с една заплата да си купя 200 лицензирани CDта, или пък 1 много добра китара + много добър усилвател, или пък за 1 година да мога да си купя чисто нова кола... тогава

 

Но докато за 10CDта ще трябва да карам на фотосинтеза, а за да си купя нормално оборудване за свирене, трябва да отида да бера ягоди из Англия няколко месеца, а за кола... може би някой ден на старо... дотогава ще си смуча MP3ки от дата.бг и емуле и никое такова писание не би ме трогнало. И докато положението при 90% от хората в Б-я е такова, коментара ми в 3 думи е "** ** **** *******". Не се отнася лично до теб, така, че не го приемай така :bravo:

 

Айде със здраве, и ако имаш ресурс да купуваш лицензни неща- браво! Хвала! А такива "простанги" като мен... за 1 твое CD ще си плащат интернетче, с което ще свалят няколко хиляди MP3ки :bravo:

 

A, и още нещо- 5 пари не давам за някой, дето вместо да прибира 1000000$ на месец, ще прибере 1000$ по-малко. Пък за Сони и Металика дето съдиха едва ли не съдбата, че е измислен МР3 стандарта... еми без коментар, че не е прилично да псуваме тука, пък и има доста фенове на Металика :bravo:

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

значи,

първо - целта на темата ми въобще, ама въобще не беше да те трогне братле, или който и да е!:bravo:

 

Става въпрос за реалната ситуация в момента. Мислиш ли че аз си купувам всеки месец дузина оригинални ЦДта? Ни най малко! И аз си точа като пич, дет се вика, като става и така, защо да усложняваме нещата като пренасочваме ценните ресурси към някакви дискчета, пък били те и оригинални?!

 

Просто много хора искат да се занимават с музиката на която ще се изкефи най простя селянин дето не знае какво е интернет, за да пазарува кеш... :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мислех да напиша нещо, което щеше да бъде цялото в стил ***** *** ********* *******

 

Но ще ти го кажа максимално културно- като мога като всеки нормален гражданин на тоя свят с една заплата да си купя 200 лицензирани CDта, или пък 1 много добра китара + много добър усилвател, или пък за 1 година да мога да си купя чисто нова кола... тогава

 

Но докато за 10CDта ще трябва да карам на фотосинтеза, а за да си купя нормално оборудване за свирене, трябва да отида да бера ягоди из Англия няколко месеца, а за кола... може би някой ден на старо... дотогава ще си смуча MP3ки от дата.бг и емуле и никое такова писание не би ме трогнало. И докато положението при 90% от хората в Б-я е такова, коментара ми в 3 думи е "** ** **** *******". Не се отнася лично до теб, така, че не го приемай така

 

Айде със здраве, и ако имаш ресурс да купуваш лицензни неща- браво! Хвала! А такива "простанги" като мен... за 1 твое CD ще си плащат интернетче, с което ще свалят няколко хиляди MP3ки

 

A, и още нещо- 5 пари не давам за някой, дето вместо да прибира 1000000$ на месец, ще прибере 1000$ по-малко. Пък за Сони и Металика дето съдиха едва ли не съдбата, че е измислен МР3 стандарта... еми без коментар, че не е прилично да псуваме тука, пък и има доста фенове на Металика 

 

 

Някък си ти колега ми написа и моето мнение :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен със 7thString, но съм съгласен и с въпросното проучване. Даже бих казал още нещо към него - недооценяването идва и от огромното количество музика, което човек може да свали и от недостатъчното време за слушането му. Аз лично напоследък страшно много музика свалих, но признавам, че просто нямам време да чуя всичко, а някои неща ще ги чуя кой знае кога. Така понякога се недооценяват някои ценни неща, защото минават на едно слушане и толкова, а някои изискват повече от едно..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

недостатъчното време за слушането му. Аз лично напоследък страшно много музика свалих, но признавам, че просто нямам време да чуя всичко, а някои неща ще ги чуя кой знае кога. Така понякога се недооценяват някои ценни неща, защото минават на едно слушане и толкова, а някои изискват повече от едно..

Именно... а е факт, че музикалния пазар бълва тонове помия и много малко ценни неща, особено що се отнася до комерса. Веднъж преди време бях засякъл по ТВ някакво малоумно предаване БГ топ 100... еми не издържах и 2 песни- може и да е имало нещо свястно, но 99% помия. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И това е така, но пък аз говоря само за неща, които съм сигурен, че са качествени ама..

Между другото, единствения лицензиран диск, който си бях купил, беше на Rammstein преди доста време. С холограми, стикери, глупости- абе оригиналдЪ. Освен, че се чуваха ясно "артифактите" от МР3, което ме озадачава- значи, не стига, че даваш 10 пъти повече, ами и то записано от МР3ки, се оказа, че цялата втора половина от диска е дефектна- чуваше се само шум и някакви провлачени звуци. Опитах се да върна диска- бил съм го разопаковал- интересно как ще чуя, че е дефектен, докато е в опаковката. Така де- останах си с 20 кинта вътре и с половин полу-качествен албум... но важното е, че е оригинален :metalist:

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еее, тука май говориш за съвсем различно нещо - това, че някой идиот в Блъгария ти продава "лицензирани" дискове, не значи че навсякъде е така, а и е съвсем в страни от темата. Ама аз спирам дотук щото ми стана безинтересна тая тема вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен, че се чуваха ясно "артифактите" от МР3, което ме озадачава- значи, не стига, че даваш 10 пъти повече, ами и то записано от МР3ки, се оказа, че цялата втора половина от диска е дефектна- чуваше се само шум и някакви провлачени звуци.

Никога не съм имал проблеми с дискове, купени от Wizard или SMF. А други просто не си купувам.

 

А това, че изобилието от музика в нета води до недооценяване на музиката - верно е, по простата причина, че за 1 ден можеш да свалиш няколко Гиги, обаче колко от тая музика ще успееш да чуеш? Най- вероятно само ще ги "минеш" по веднъж. И кво ? Оценил си музиката ? Разбрал си това, което иска да ти каже автора ? Даже ако можеш да си позволиш от заплата да си купиш 1000 оригинални СД-та, пак няма да можеш да ги оцениш, просто щото няма да имаш време за многократно слушане. :D

Аз предпочитам да си купувам по 1-2-3 диска на заплата, и през целия месец (до другата заплата) си ги въртя редовно. Точно като едно време с касетките, когато просто нямаше толкова музика. И си се кефя истински, откривам много нови неща в записите (щото хората по света знаят и как да записват), и не ми омръзва. Да не говорим, че въпросните "неща" в музиката просто не можеш да ги чуеш на мп3. Затова и нямам необходимост да тегля мп3, освен ако няма друг начин да се запозная с музиката на нова за мен група.

Просто на хората им е все едно на какво слушат - т.е. липсва вкус към качеството на звука, липсва "култура на употреба" на музиката. Затова и новата музика става все по- непретенциозна, "като за един път", с идеята, че ти така и така няма да я слушаш много - утре ще излезе утрешния хит...

Ама май пак завих настрани от темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сам си противоречиш

Аз като сваля 1000 MP3ки- вярно- ще ги пусна да се въртят и все нещо ще ми направи впечатление. Е това точно ако не е оценка, здраве му кажи. Ще чуя един тон боклуци, които бълва музикалната индустрия и от тях ще ми направи впечатление някоя група, или пък само песен. Щом една песен не може да ме грабне от веднъж, ако ще от платинена плоча да я слушам, ми е през... грифа на китарата какво е искал да каже автора :headbang:

 

Ето ще ти дам пример с Металика- група, която общо взето ми е противна, но пък има десетина техни песни, които не мога да си кривя душата и да не призная, че ме кефят. Откъде съм ги чул- ами минала е дискографията им(на MP3 разбира се, нямам достатъчно голяма стая да складирам класьори с аудио дискове) през ушите ми, от неколкостотинте им песни са ми направили впечатление десетина и... тях съм си копирал.

 

Или може би е по-правилно да си купя един техен албум- при толкоз много техни албуми и при 10 песни общо дето ме кефят, смятай какъв е шанса да ми хареса изобщо албума... та слушам го- казвам си "еййй ............................. толкоз пари за тая боза". Оценил съм го. Купувам още един- същата работа. И по тая логика след 2 албума на групата, трябва да си извадя някакво изкривено заключение, че групата е калпава, без да съм чувал другото им творчество... или може би трябва да продължа да пазарувам, докато, може би, все някъде, все в някой албум ще ми допадне нещо :D

 

Е сори колега, ама предпочитам да изсмуча дискографията и да видя дали изобщо ще ми направи впечатление групата.

 

П.П. Като визирах Металика, просто дадох пример :( Някой да не го вземе навътре... нека да са Корн- и от тяхната дискография имам 2-3 песни, които ми допадат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега доста CD-та се правят от МР3. Отиваш в магазина и:

 

- Имате ли еди-кое-си?

- Нямаме, но предплатете и ще ви го запишем (или ще го има) до 'нам-си-колко дни.

 

Дисковете са с обложки и етикети. Но от МР3...

 

И така... Слухово се дочува "грапавината" на звука и непълният блясък, а визуално закупената музика още по-зле изглежда, ако решите да й направите FFT и да погледате в честотен домейн какво слушате - над 16kHz рядко има нещо.

 

Въпрос на съзнание и уважение, от една страна. Което на запад си го имат. МР3 (и без това вече груб и стар lossy формат) е по-скоро с цел "try before you buy". Безспорно, удоволствие е да си купиш на любима група или композитор оригинален диск, аз с удоволствие бих платил, обаче не и ако след това може да ти се наложи да гладуваш заради него... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:evil:

Щом една песен не може да ме грабне от веднъж, ако ще от платинена плоча да я слушам, ми е през... грифа на китарата какво е искал да каже автора ;)

Е явно сме по- различни. Аз повечето прогресив групи не мога да ги оценя от първо - второ- трето слушане. Често се случва това, което ме грабва отначало, после бързо да ми омръзва (прим. "Odyssey" на Symphony X - вече не мисля че е толкова добър, а на първо- второ слушане ми счупи главата). Други пък албуми ги оценявам след ~ месец слушане...

Така че според мен музиката трябва да се слуша по повече пъти, желателно на качествена система.

:guitar:

 

------

А на Металика са ми любими няколко цели албума: 84,86, 88, 91. Дотук ! :headbang:

 

------

Craig, ебаси, откъде си купувате такива дискове ????? :wow:

Редактирано от Demiurg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.