Jump to content
Българският форум за музиканти

Третиране на ранни отражения


Recommended Posts

Здравейте,предстои ми да третирам акустично стаята си в която живея и слушам музика и искам да ви попитам някой въпроси на които търся отговор,Стаята е с размери 3х3,30х2,50м, понеже е малка стая и има 3 врати (едната е входната ,другата е за другата стая а третата е за терасата) съм решил да третирам само тавана със Echopol 4,5cm като си мисля да обработя разстоянието между мен и колоните което е около 2 метра и на ширина също 2 м,това ли е оптималното разположение на материала.Вие как мислите коя част трябва да третирам първо ,пробелмите ми са че имам едно кънтящо ехо при средни и високи честоти поради факта че пода е с ламиниран паркет а стените са на обикновенна мазилка ,за да се намалят тези"дразнители" според вас Echopol-a подходящ вариант ли е или да изработя 2 пана от минерална вата с подходящата плътност с размери 1х2 м с дебелина около 4-5 см и да ги окача с месина която ще вържа на дюбел кукички захванати в тавана .Аз в най-скоро време ще си купя един хубав дебел килим така че отраженията от пода ще ги анулирам .Другия въпрос е дали можете да ми дадете някакво предложения как да третирам ранните отражения от страничните стени като се има в предвид че от лявата страна се пада стъклото на прозореца ,в момента съм сложил вертикални щори ,но едва ли са подходящ вариант,като по принцип ми се иска да не слагам втори корниз със завеса ,по скоро съм съгласен да сменя щорите със някакви текстилни.За ниските честоти мисля да отделя време и средства след като се справя със средните и вискоките честоти.

Надявам се да ми отговорите и дали има нужда освен поглъщащ материал (както е в случая) да използвам и отразяващ или разсейващ,защото съм чел че всеки един тип се прилага за различни части от помещението.

Ето я стаята staqta.jpg

Поздрави от зимна Варна! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чети още (може и да се пита):

http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php

Но не е толкова просто. Освен това Ехобон дефинитивно не е от най-качествените материали за целта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно тук не е мястото на което ще ми се даде отговор на въпросите.

Съжалявам че попитах

Итрийте темата

Малко търпение.... всъщност много търпение трябва докато превърнеш една обикновена стая в добре звучаща такава.

 

Ако имаш достатъчно, то подкрепям Syncho за http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php Ще изгубиш часове и дни в четене, но си струва ако си сериозен.

 

Аз бих те посъветвал да помислиш за всички фактори преди да действаш. Echopol-а като го гледам ще има много ограничено действие. Може и да премахне по-сериозното "ехо", но ще те остави с пълна каша и боза от около 300хз надолу. По-добър вариант са т.нар. broadband absorbers. Лесни за направа са, евтини са и доста по-ефективни от разните дунапрени. Можеш да избереш плат по твой вкус (стига да "диша"). Съветвам те плътността на ватата да е поне 75кг/з, за да седи по-стегната и за да абсорбира и по-ниски честоти, както и да абсорбира по-малко високи, за да не доведе до глухо-звучаща стая. Ако стаята го позволява може да направиш двойни панели (два метра високи вместо един), които да не ти се налага да закачаш за стените, а да седят на пода (допълнителен плюс е, че ще обхващат ъглите между стените и пода, ъглите са особено важни за третирането на ниските честоти). Дебелината е желателно да е 8-10см. Два броя едва ли ще са огромен напредък, макар че определено ще се усетят. Пробвай с 5 и като се убедиш, че е много по-добре ще добавиш поне още 5 :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте ,определено имам търпение и желание ,само финанси нямам :) ще изчета нещата които сметна за необходими ,започнах да се отказвам от Екопол-а с обикновенни пана от минерална вата ще е по ефтино и по ефективно.Как ви се струва идеята да се комбинира със ватата и кори за яйца за тези пана които ще играят роля на дифузери ,които ще сложа на стената зад мен понеже доколкото разбрах се използват най-често за там?

Хубав ден ви пожелавам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свали си този калкулатор, и ще можеш да смяташ разни варианти на акустични елементи -

Acoustic Calculator

 

228727_2.png

Review

The effect of sound produced in a location can determine the quality of the sound. Acoustic Calculator 1.5 is what you need to create the best sound.

 

Acoustic Calculator comes with Helmholtz Resonator to measure various tones and Panel Absorber to control low frequencies. You also get Quadratic Residue Diffuser to take care of the echoes. The Acoustic Calculator package includes a host of other tools as well, like Skyline Diffusor to take care of reflected sounds from back walls, which lets you change the room modes. The program comes with a harddisk capacity calculator to make sure you have enough space for your needs, and a Function Generator. You can even measure the reverberation time with the tools of this package.

 

An included media player can play Mp3 as well as Wav files. System Information will also provide you with the data needed to keep tabs on the system performance. The package also comes with a self updater and a detailed manual.

 

The Acoustic Calculator 1.5 assists you in creating the perfect environment for creating the sound waves of the best efficiency.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.