bobore Публикувано Януари 19, 2010 Публикувано Януари 19, 2010 Има една малка джаджа, която се прикрепя към грифа, за да намали диапазона на струните - т.е. играе ролята на нещо като първо прагче. Питам като неандерталец, не знам дали обясних добре, извинете ме, съвсем начинаещ съм. Та въпросчето е - бихте ли ми казали как се казва тази джаджа, рових се в нет-а, но не разбрах.. Благодаря! Цитирай
KiFFlaVmRaKa Отговорено Януари 19, 2010 Отговорено Януари 19, 2010 (Редактирано) Каподастер Редактирано Януари 19, 2010 от KiFFlaVmRaKa Цитирай
bobore Отговорено Януари 19, 2010 Автор Отговорено Януари 19, 2010 еееее, супер си, благодаря за бързия отговор! Цитирай
carnalsoul Отговорено Януари 19, 2010 Отговорено Януари 19, 2010 Това което имаш е Каподастер . С негова помощ можеш да вдигнеш музикалния строй без баре (защото не можеш да го държиш постоянно) . Пимерно ако имаш настроена в E(ми) китара и сложиш Каподастър-а на първи праг ще е "настройш" във F(фа) и така нататака Цитирай
ciriljhonson Отговорено Януари 19, 2010 Отговорено Януари 19, 2010 (Редактирано) Редактирано Януари 19, 2010 от ciriljhonson Цитирай
balombi Отговорено Януари 20, 2010 Отговорено Януари 20, 2010 НА КАРТИНАТА Е НАСТРОЕНА В СОЛ само за информация Цитирай
ciriljhonson Отговорено Януари 20, 2010 Отговорено Януари 20, 2010 (Редактирано) Каподастърът е механично приспособление, което се поставя на грифа на китарата, по рядко на други музикални инструменти, като някои видове лютня, които имат прагчета на грифа, с цел музикалният строй да бъде повишен на определен интервал. Има различни видове каподастри, като общото при тях е, че те притискат струните към грифа преди определено прагче. При отсъствие на каподастър това може да бъде постигнато чрез т.нар. баре, но някои по сложни музикални произведения, особено такива, които се изпълняват в разнороден ансамбъл, изискват употребата на каподастър. Често бива наричан "изкуствено баре". Редактирано Януари 20, 2010 от ciriljhonson Цитирай
IgniteAll Отговорено Януари 20, 2010 Отговорено Януари 20, 2010 2-ма излязоха в почивка заради офотпик, свързан с подправки! Моля, спестете си тези 7 дни и говорете по темата, защото си струва да се знае какво е туй нещо каподастъра, което ще спомогне за липсата на бъдещи въпроси от този тип. Цитирай
Slacoth Отговорено Януари 21, 2010 Отговорено Януари 21, 2010 НА КАРТИНАТА Е НАСТРОЕНА В СОЛ Ще се съобразя със забележката на модератора, но искам да направя един важен : Каподастъра на снимката по-горе е поставен неправилно! Струните са така извити, че строят ще избяга с половин тон нагоре от желаното. Цитирай
Get off Отговорено Януари 21, 2010 Отговорено Януари 21, 2010 И шеста струна изобщо не е притисната Цитирай
Recommended Posts