Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Снощи си поръчах кабел Midi-usb.Нали ще мога с него да свържа друммашината към лаптопа така,че миди файловете от лаптопа да свирят със саунда на друммашината?И ще стане ли с Cakewalk 9?

Отговорено

Така...Сдобих се със кабел midi-usb и със сигурност работи.Направих връзка между друммашината и лаптопа,Разменят се някакви сигнали,но нямам представа дали е възможно това,което искам.А именно,като отворя миди файл с Cakewalk 9 барабаните на 10 канал да свирят със саунда на друммашината.Просто искам плейбеците ми да свирят с по-як саунд,а Alesis SR 18 определено звучи по=добре от друма на Roland VSC.Mоля помагайте ,ако това което искам е възможно.

Отговорено

Доколкото ми е известно е невъзможно само през MIDI връзка да се направи това, което искаш. Един вариант е да пратиш сигнала по MIDI до друм- машината и след това да го запишеш аналогово.

Отговорено

Значи не може.А освен чрез миди има ли друг начин?Дали съм дал правилни настройки,защото като дам на барабаните в миди файла out-midi-usb,барабаните свирят през друммашината,но не целите.Например без бас-каса .Същото е и като пусна друммашината през лаптопа.

Отговорено (Редактирано)

Да не очакваш да чуеш касата през говорителченцата на лаптопа?! Провери си и MIDI mapping - а на трака с барабаните - възможно е Алесиса да ползва малко по-различно разположение на звуците от стандартния General MIDI.

И още един въпрос - през какво слушаш двата източника на звук - лаптопа и дръммашината? Би трябвало да влизат в някакъв смесителен пулт, за да ги чуваш едновременно.

Пробвай и да създадеш един аудио трак, на който да запишеш в реално време аудио изхода от Алесиса - тогава ще ти свири вградения синтезатор и аудиотрака на барабаните.

Редактирано от presly
Отговорено

Май почвам да включвам,благодарение на Пресли.Аз си мислех,че всичко трябва да се чува на лаптопа или на алесиса.Значи ако съм разбрал правилно,като ги вклуча в смесител,ще свирят едновреманно и лаптопа и барабаните от Алесиса. Ще трябва да направя запис от миксера в реално време,така ли?Имам mp3 плеър,който може да записва по този начин.После пак от MP3 плеъра в лаптопа,и готово.Ще стане ли?Това със суздаването на аудиотрак от изхода на алесиса не го разбрах.Моля те да обясниш,като за начинаещ!

Отговорено (Редактирано)

По-лесно ще стане ако свържеш аудио изходите на Алесиса с линейния вход на лаптопа и запишеш сигнала на отделен аудиотрак във Кейкуолка. Но остави само МИДИ трака с барабаните на Соло, за да не се запишат и другите инструменти. После, след като си понагласиш звука можеш да направиш същото - в смисъл да запишеш целия микс на отделен аудиотрак, като провериш в миксера на Уиндоуз да подава на входа това, което е и на изхода.

Аудиото е това, което може да го усили обикновен усилвател. Прегледай някои материали относно основите на звукозаписа - обикновено нещата са описани доста достъпно. Ако прочетеш и хелп файловете и/или някои туториали, които идват с програмите - мисля, че ще е от полза.

Успех!

П.С. Не мога да обяснявам много добре - съжалявам...

Редактирано от presly
Отговорено

Благодаря ти!Това ако успея да го направя е много по-лесно(поне така изглежда).Ще опитам.И още един въпрос:За запис през линейния вход ще ми свърши ли работа вградената саундкарта,или трябва да взимам външна?

Отговорено

На първо време и вградената ще свърши работа, после - както се казва - апетита идва с яденето!

Успех!

• 1 month later...
Отговорено

Защо като задам на 10 канал аутпут-алесиса,се чуват само някакви безразборни чинели?Може-би трябват някакви допълнителни настройки от Cakewalk 9.

Отговорено

Ами може - през миди канала на кейкуолка си определяш разположението на звуците спрямо тези на алесиса. или ако си дръпнеш дръммап също става. С две думи - кейкуолка подава определени номера на звуците , а алесиса не ги "разбира" защото не е дженерал миди. ЗЗЗатова - по отделно, докъто намериш точния звук, и запаметяваш миди файла отново.

Поздрави!

Отговорено
Ами може - през миди канала на кейкуолка си определяш разположението на звуците спрямо тези на алесиса. или ако си дръпнеш дръммап също става. С две думи - кейкуолка подава определени номера на звуците , а алесиса не ги "разбира" защото не е дженерал миди. ЗЗЗатова - по отделно, докъто намериш точния звук, и запаметяваш миди файла отново.

Поздрави!

Искаш да кажеш,че трябва да сменя миди канала на барабаните?,или Или може- би да отворя миди канала и да сменя мястото на каса,чинели,и т.н?