sw1tched Отговорено Януари 11, 2010 Автор Отговорено Януари 11, 2010 Има разлика в това да си критичен и това да казваш на черното бяло Цитирай
tanov Отговорено Януари 11, 2010 Отговорено Януари 11, 2010 Е все пак мисля, че има малко истина Скоро няма да имам условия да го чуя на колони, но като мога ще го направя и ще си върна думите назад ако си прав Цитирай
fire_garden Отговорено Януари 12, 2010 Отговорено Януари 12, 2010 (Редактирано) Надявам се не говорите наизуст, споменаването на "loudness war" напоследък е не по-малко мода. За подобно нещо не може и да става дума ... "За БГ банда нивото е добро" Не знам това комплимент ли трябва да е, но отдавна не се самооценявам в контекста на нивото тук. Мисълта ми е, че ако искаш да си добър, трябва да се сравняваш с най-добрите, колкото и да е неприятно. Напълно съм наясно, че както спомена "нещата малко се застъпват с продуцентски решения, а в случая почти напълно тази роля изпълняваше самата група". Продукцията е добра, аз само отбелязвам, какво чувам и всеки който рабти с групи се сблъсква с този проблем със смесването на продуцентски, композиторски и всички там етапи да не изброявам какви "-ски" неща. "За БГ банда нивото е добро" отразява цялостния продукт по мое мнение - ясно е, че е в раздел смесване и мастеринг, но няма как на 100% да се отделят нещата. Това сигурно щеше да е същото мнение и да беше смесвано от най-добрия (ако има такъв изобщо) и накрая мастерирано от Боб Кац Както и да е. За "loudness war"-a, не може да се каже, че случая е "Металика" , но тази тема е дълга и се дискутира много. Всеки преценява как да мастерира продукцията си - въпрос на продуцентско решение, както каза ти. А и при зачекването на тази тема никой от нас (или поне аз) няма предвид, че продукциата е предобрена, а че просто с тези нива вече се гони и аз не знам какво - както и да е. Тръгнах да пиша толкова много неща, но ги изтрих, защото и аз самия на моменти се налага да надувам нивото до дупка, а пък теб съм зачекнал - въпрос на продуцентско решение както каза ти. Нещо, което трябва да се отбележи - много похвално, че сте се обънали към мастериране от човек, различен от този който смесва. Това е много правилно и често се заобикаля по нашите ширини. Естествено, че мастерирания вариант звучи по-добре от само миналия през един лимитър. За това и дума не може да става. Всеки може да намери един куп недостатъци, кои основателни кои не. А и ние често лице в лице не можем да се разберем като хората, какво остава с постове. Който не е правил цял албум със сигурност не знае за каква къртовска работа става дума, още повече за албум от самопродуцираща се груба с, при всички случаи, ограничен бюджет, и записан не с най-добрата възможна за стила техника. Винаги ще има какво да се критикува, много от нещата и ти си ги знаеш. Важното е, че албумът е готов и както гледам, феновете го приемта добре - значи си свършил работата. Редактирано Януари 12, 2010 от fire_garden Цитирай
tanov Отговорено Януари 12, 2010 Отговорено Януари 12, 2010 (Редактирано) Като спомена за loudness мисля, че е ясно кое подтиква мастеринга към това - нуждите на потребителя. Явно масата се кефи нещо да звучи силно, а не динамично и качествено Същото важи и за артистите - ако се направи динамично, артистът ще чуе нещо на конкуренцията, звучащо по-силно и ще нахрани човека, който е правил мастера Редактирано Януари 12, 2010 от tanov Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 12, 2010 Автор Отговорено Януари 12, 2010 Нещо, което трябва да се отбележи - много похвално, че сте се обънали към мастериране от човек, различен от този който смесва. Това е много правилно и често се заобикаля по нашите ширини. Естествено, че мастерирания вариант звучи по-добре от само миналия през един лимитър. За това и дума не може да става. Ясно е защо се заобикаля... като дадеш няколко хиледи за подготовка, техника, записване и смесване, още $1-2k за мастъринг са последния пирон в ковчега, така да се каже. Цитирай
tanov Отговорено Януари 12, 2010 Отговорено Януари 12, 2010 Това за мастеринг на една песен или на целия албум Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 12, 2010 Автор Отговорено Януари 12, 2010 За цял албум, но пак не е малко Чел съм че в Sterling взимат по $500-600 на час и им трябва около половин час на песен + до колкото разбрах 700$ за мастър CD за дупликация. Има и хора които го правят за 50$ на песен има и доста хора между двете крайности, но изглежда за наистина качествен мастъринг отиват поне 1000 долара за албум с 10 песни. Цитирай
IgniteAll Отговорено Януари 12, 2010 Отговорено Януари 12, 2010 Като абсолютен лаик ще кажа следното. Първият вариант на обработката на песните с народни мотиви ми харесва много повече отколкото на финалния микс. Причината, най-вероятно, се крие във факта, че групата имаше директни изисквания към теб и те, както и ти сте запознати с идеята на родния ни фолклор и имате по-нашенско(ако мога така да го нарека) виждане за звука на точно тези песни. На миксът ми звучаха леко като хеви метъл, а те не са tanov, групата има един великолепен барабанист, който е краен що се отнася до моделирането на барабаните. Да кажем, че звучат в главата му. Ако го чуеш лайв, ще ме разбереш Гого е машина за свирене и отговора за моделираните барабани е просто един - момчето свири просто перфектно и лично аз рядко съм засичал човешка грешка в свиренето му. Както е казал народа - Гого, робот си, момче Това е, което аз имам да кажа като мое си лично мнение. Ако трябва да съм максимално искрен и двата варианта ми харесват. Кралят Гарвам във финалния микс е направо убийствен. Не очаквах да постигне такъв слухов ефект. Боби, пари като вестници имаме музикантите, ееей! Да ги горим по-често по такива хубави поводи Много време отдели на този албум. Много нерви изхабихте заедно с групата и смятам, че постигна наистина голям финален ефект. Друже, за мен си критерий за обработка на звук. Цитирай
sw1tched Отговорено Януари 12, 2010 Автор Отговорено Януари 12, 2010 Мерси за добрите думи! Това за първоначалния вариант на Хайдушката чешма и Мими го спомена и се опитах да разбера каква е причината да се хареса повече, но безуспешно. Дали не е, защото сте привикнали към старата версия, не знам. (btw ако сте свалили мастерираните парчета веднага щом Сашо ги обяви в темата то най-вероятно са неокончателната и много усилена/компресирана версия, в последствие е качил правилната) Цитирай
IgniteAll Отговорено Януари 14, 2010 Отговорено Януари 14, 2010 Ами не, просто вие сте постигнали нещо по-добро според мен Акцентът на народните инструменти е по-силен във вашия вариант. Това ме радва лично мен. Кара козинката да настръхва! Цитирай
Recommended Posts