Jump to content
Българският форум за музиканти

Китарен звук в микса


Recommended Posts

Правя си едни експерименти и имам нужда от странични, непредубедени уши. Та трябва ми мнение за китарите в общия микс. Умишлено не пускам темата в раздела за китарни семпли, защото ме интересува как възпреимате звука на китарата в група, а не просто сам по себе си. Иначе като цяло баланса и смесването на останалите инструменти не са перфектени, но не е и това целта в случая :D Как възприемате китарите като звук и какво впечатление правят? Това ме интересува. Това не е парче, а просто проба, с която си сверявам часовника за различни техники на запис :) Даже по-скоро въпросът е не толкова как е в микса като ниво, положение в 3D картината и тн, а като звук. Абе споделете впечатление. Нека не ви накланям :)

 

СЕМПЪЛЧЕ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми звучат добре като звук.Като микс-няма ревърби-китарите са "отблизо".Ако поразделиш честотно ритъм китарите от солото за да изпъкват всички,добре,иначе като звук китарите както казах са ок-лампов звук и тн,а бе зависи какво търсиш все пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста субективен случай, като игнорираме честотните корекции, закъсненията и панорамното разполагане - останалото си е просто въпрос на вкус. Помага това, че мнозина в тази публика имат близък вкус :)

 

Звукът на ритъм-китарата за моя вкус е перфектен (и за конкретната партия, и избрания маниер на свирене). Не бих го пипал честотно, само пространствено. Звук-трепач отсЕкъде.

 

На солото, пак по мой личен вкус, бих дал една идея повечко 'захапка'. (Не кривоч, а само честотен 'байт'). Или каквото му е нужно, за да е още по-'мачо' на фона на вече доста мъжкия ритъм.

 

Но това са само дребни нюанси и, повтарям, субективни неща. Иначе звукът си е страхотен - за тези партии и стил.

 

:punk_guitar:

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарите не са записвани с усилвател и микрофон, а съм ползвал софтуерен симулатор на кабинет+микрофон на WAVES. Иначе драйва е от хардуерен китарен преамп и е аналогов :) Та затова и ме интересува дали китарата звучи като китара. Аз лично се дразня от разни дефекти в звука й, въпреки че звучи интересно, които я издават като "неусилвателна", но понеже свиря и съм правил записа и обработката, това ме прави тройно по-предубеден много ясно :) Пък и като слушам китара, записана по класичската (каквото и да значи класическа) схема усилвател+микрофон, някак си това ме топли и дори да не е перфектна си викам "ама е истинска, лампова!" :) Признавам си предубеден съм :wub: . Но нали в крайна сметка важното е звука да е хубав и да си върши работата - да предизвиква удоволствие! Какво значение симулиран, записван с микрофони или там каквото и да е, като има толкова хубави китарни звуци правени с какви ли не софтуерни симулатори, а има и един куп зле звучащи и зле записани китарни усилватели! Както и да е - отплеснах се в лирика и лична драма :)

 

Иначе на "симулатора" леко му помогнах допълнително с един два плъгина, пак на WAVES - малко тяга около 150Hz, характерна за реалните кабинети и съм подрязал излишните високи, които в реалната схема на запис на практика отсъстват, и издават повечето от софтуерните симулатори, а нали в крайна сметка именно тази реална схема се симулира. Просто аз като знам, че звука не е минал през въздух и не е хванат с микрофон и така едно от вътре ме чопли :greenball:

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не целя да критикувам, точно обратното и много се надявам поста ми да не бъде разбран така ;-)

 

Саунда е много приятен, чух го почти веднага след като го постна. Но в интерес на истината , никак не ми прилича на лампов амп записван с микрон ( или поне не ми заприлича на това, което обикновено се получава при мен), което разбира не се нищо не означава. Не съм мислил, че става въпрос за плъгин ( аз така или иначе не им разбирам), по скоро реших, че е записвано с преамп в пулта(саунд картата) и след това са сложени умерено количество софт обработки.

 

п.п. :) Ха, сега видях че съм чел поста ти през пръсти и всъщност си написал, че саунда е от преамп, а не от плъгин. Сори за излишните ми обяснения :):D

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не целя да критикувам, точно обратното и много се надявам поста ми да не бъде разбран така ;-) ...

 

Човек - грам притеснения нямам да критикуваш колкото си искаш. В интерес на истината на мен никак не ми звучи като от лампов амп. Просто ми е интересно как се възприема, защото това е част от поредица експерименти, които си правя за собствена забава и собствен "научен опит". Аз ако не искам да ме критикуват няма да пиша във форума. И нали това е цела - да получа непредубедена обратна връзка ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да прозвуча глупаво, но на мен пък ритъм китарите не ми звучат като китари...

Все едно чувам бленда на клавириста на Дийп Пърпъл от ранните им неща .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С риск да прозвуча глупаво, но на мен пък ритъм китарите не ми звучат като китари...

Все едно чувам бленда на клавириста на Дийп Пърпъл от ранните им неща .

 

Изобщо не е глупаво - точно това съм търсил - ем да е китара хем не съвсем!. Е, не бленадата на Жон Лорд търсех ;) , но се стремях да направя звук, който да е китара, но да звучи по-странно. Е - в стремежа си за "уникалност" човек често и се олива - затова и търся мнение ;)

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Малко Офф, ама като споменахте Джон Лорд, ама изобщо не е лесен... с тва B4 на Native Instrument много трудно постигам някъква близка бленда...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен пък ритъм китарката си ми прилича точно ала Стийв Морз в последните неща на Пърпъл. А солото си е 1:1 Сатриани като звук от албума 95-та година, сещате се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.