Lekov Публикувано Декември 10, 2009 Публикувано Декември 10, 2009 Коя е най-добрата програма за правене на платки? Имам предвид за направата на схема за пистите, които ще останат след ецването. Цитирай
MaPuHcKu Отговорено Декември 10, 2009 Отговорено Декември 10, 2009 (Редактирано) Колега, няма най-добра програма, има такава, с която ще си свършиш работа От по-известните и големите са protel и cadstar, но мисля, че колеги са споменавали из форума и други, по-малки, съответно по-леки, че и безплатни или freeware програмки, от чиито резултати са доволни. Освен това ако не правиш нещо по-голямо и сериозно може, дето се казва, и на Paint да я нарисуваш платката, стига да успееш да я принтираш после в правилния мащаб Аз доста платки съм проектирал и нарисувал на ръка... Едит: Ето, 5 теми под тази е даден цял туториал как се прави платка, и там е посочена програмата Eagle PCB, която за малки проекти е безплатна. Ако няма да проектираш нещо метър на два с 8 слоя мисля, че ще ти свърши работа. Линк: Eagle PCB Редактирано Декември 10, 2009 от MaPuHcKu Цитирай
Nikifena Отговорено Декември 11, 2009 Отговорено Декември 11, 2009 Най-добрата е altium designer-a С нея правя платки над 5-6 години и още не съм научил абсолютно всички тънкости. Ако искаш я пробвай, но си вземи отпуска 1 месец, за да свикнеш с нея. Лично аз преди да стъпя на алтиума ползвах eagle,но немците винаги са били много дървени в писането на софтуер и така и не ми хареса. Може нещата да са се променили, макар че се съмнявам. Руснаците пък са фенове на spin layout. За мен и тя е много куца. Все пак на въпроса коя е най-добрата, аз съм отговорил спрямо моето виждане, макар че алтиумът е признат на световно ниво за най-добрата Цитирай
bluelemon Отговорено Декември 11, 2009 Отговорено Декември 11, 2009 Значи аз попаднах на тези програмки и ми се сториха доста приятни поне за моите скромни възможности. sprint-layouт и splan Мисля че за малки проекти и не големи платки демо версиите са екстра. Цитирай
Gregg Отговорено Декември 12, 2009 Отговорено Декември 12, 2009 (Редактирано) Значи аз попаднах на тези програмки и ми се сториха доста приятни поне за моите скромни възможности. sprint-layouт и splan Мисля че за малки проекти и не големи платки демо версиите са екстра. Това сигурно са двете най-лесни програми в тази област при това напълно функционални, освен ако нямате намерение да проектирате компютърно дъно. В такъв случай ще ви трябва Алтиум. Eagle за мен е една от най неинтуитивните програми, които въобще съм виждал. Редактирано Декември 12, 2009 от Gregg Цитирай
KAE Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 Хвърли един поглед и на тази: www.diptrace.com Не я ползвам, но чувам, че я хвалят, а има и free лиценз. Цитирай
smartpeter Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 Eто една лесна и приятна програмка , напълно достатъчна за любителски цели, при това безплатна: http://expresspcb.com/ Поздрави, Петър Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 Има една доста добра безплатна, която я прави един сърбин-фен-китарист. DIY Layout Creator. За съжаление нещо май заряза разработката, но инак доста от хората, които правят китарни ефекти, я ползват и препоръчват. Последната бета е на Java и ще гледам да ви я пратя по-довечера, че хич я няма из нета, едвам съм я намерил. Друга алтернатива е да се ползва Adobe Illustrator. Да, смейте се, смейте се. Обаче за прости схеми си бачка СУПЕР. Само трябва да се отдели малко време да се направят няколко настройки - грид, снап, четки за основните типове елементи, отворите и пистите. Силната му страна е, че импортва ПЕРФЕКТНО .pdf файлове (например тия от tonepad.com) и можеш да си човъркаш по тях после колкото си щеш. Полезно е при туикване или отстраняване на грешки. Също така при откровено гадни схеми разпространявани на .jpg/.gif файлове със съмнително качество, от които гаранция нищо няма да излезе при печат. Малко малоумно звучи при наличието на толкова и специализиран софт, но според мен има своето място под слънцето. Кала, твойта изглежда супер, тенкс! Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 (Редактирано) Easy-PC е английска, на Number 1 Systems, и е на сериозно професионално ниво. Има дълъг живот, като започнаха с най-евтиния вариант преди 20 и повече години. Сега има 13-та версия за win, и не е за всеки. Въпреки, че е асоциативна, има много възможности, в това число spice, autorouter, 3D, и какво ли още не... Преминал съм през целия им развой, като за мен това остава една от най-добрите, работещи(!) програми. И не е безплатна... ама никак... Редактирано Декември 15, 2009 от Parni_Valjak Цитирай
Pandemonium Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 А OrCAD ? Имам спомени че за нея се говореше като най-сериозна в това отношение. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 Аз дето говорех за DIYLC... Можете да свалите по-старата версия ТУК и по-новата бета писана на Java ТУК. А ето нещо правено от мен с Adobe Illustrator - два слоя заедно, слой само мед (за принт и ецване) и слой само части под тях: Цитирай
abductor Отговорено Декември 15, 2009 Отговорено Декември 15, 2009 Аз лично, както и Никифена, предпочитам Altium Designer - най-интуитивна и приятна ми се вижда, бая сложни платки съм правил с нея (с по 500 компопнента, вкл. процесор, памети, регистри и т.н.), иначе преди това използвах Оркад, обаче тя далеч не беше толкоз добра (новите версии може и да са по-ставащи, не знам). Досега с Игъл ме докара почти до нервна криза, супер дърварска е, а не е като да нямам известен опит с тия неща. Цитирай
Recommended Posts