Jump to content
Българският форум за музиканти

Програма за правене на платки


Recommended Posts

Коя е най-добрата програма за правене на платки? Имам предвид за направата на схема за пистите, които ще останат след ецването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, няма най-добра програма, има такава, с която ще си свършиш работа :metalist: От по-известните и големите са protel и cadstar, но мисля, че колеги са споменавали из форума и други, по-малки, съответно по-леки, че и безплатни или freeware програмки, от чиито резултати са доволни. Освен това ако не правиш нещо по-голямо и сериозно може, дето се казва, и на Paint да я нарисуваш платката, стига да успееш да я принтираш после в правилния мащаб :bravo: Аз доста платки съм проектирал и нарисувал на ръка...

 

Едит: Ето, 5 теми под тази е даден цял туториал как се прави платка, и там е посочена програмата Eagle PCB, която за малки проекти е безплатна. Ако няма да проектираш нещо метър на два с 8 слоя мисля, че ще ти свърши работа.

 

Линк: Eagle PCB

Редактирано от MaPuHcKu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добрата е altium designer-a

С нея правя платки над 5-6 години и още не съм научил абсолютно всички тънкости.

 

Ако искаш я пробвай, но си вземи отпуска 1 месец, за да свикнеш с нея.

 

Лично аз преди да стъпя на алтиума ползвах eagle,но немците винаги са били много дървени в писането на софтуер и така и не ми хареса. Може нещата да са се променили, макар че се съмнявам. Руснаците пък са фенове на spin layout. За мен и тя е много куца.

 

Все пак на въпроса коя е най-добрата, аз съм отговорил спрямо моето виждане, макар че алтиумът е признат на световно ниво за най-добрата ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз попаднах на тези програмки и ми се сториха доста приятни поне за моите скромни възможности. sprint-layouт и splan Мисля че за малки проекти и не големи платки демо версиите са екстра. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи аз попаднах на тези програмки и ми се сториха доста приятни поне за моите скромни възможности. sprint-layouт и splan Мисля че за малки проекти и не големи платки демо версиите са екстра.

 

Това сигурно са двете най-лесни програми в тази област при това напълно функционални, освен ако нямате намерение да проектирате компютърно дъно. В такъв случай ще ви трябва Алтиум. Eagle за мен е една от най неинтуитивните програми, които въобще съм виждал.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eто една лесна и приятна програмка , напълно достатъчна за любителски цели, при това безплатна:

 

http://expresspcb.com/

 

Поздрави,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има една доста добра безплатна, която я прави един сърбин-фен-китарист. DIY Layout Creator. За съжаление нещо май заряза разработката, но инак доста от хората, които правят китарни ефекти, я ползват и препоръчват. Последната бета е на Java и ще гледам да ви я пратя по-довечера, че хич я няма из нета, едвам съм я намерил.

 

Друга алтернатива е да се ползва Adobe Illustrator. Да, смейте се, смейте се. :bravo: Обаче за прости схеми си бачка СУПЕР. Само трябва да се отдели малко време да се направят няколко настройки - грид, снап, четки за основните типове елементи, отворите и пистите. Силната му страна е, че импортва ПЕРФЕКТНО .pdf файлове (например тия от tonepad.com) и можеш да си човъркаш по тях после колкото си щеш. Полезно е при туикване или отстраняване на грешки. Също така при откровено гадни схеми разпространявани на .jpg/.gif файлове със съмнително качество, от които гаранция нищо няма да излезе при печат. Малко малоумно звучи при наличието на толкова и специализиран софт, но според мен има своето място под слънцето. :bravo:

 

Кала, твойта изглежда супер, тенкс! :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Easy-PC е английска, на Number 1 Systems, и е на сериозно професионално ниво. Има дълъг живот, като започнаха с най-евтиния вариант преди 20 и повече години. Сега има 13-та версия за win, и не е за всеки. Въпреки, че е асоциативна, има много възможности, в това число spice, autorouter, 3D, и какво ли още не...

Преминал съм през целия им развой, като за мен това остава една от най-добрите, работещи(!) програми. И не е безплатна... ама никак...

 

15232403144349718311260876497gXN6PDGT4oS8QJhHxCBr.JPG

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз дето говорех за DIYLC... Можете да свалите по-старата версия ТУК и по-новата бета писана на Java ТУК.

 

А ето нещо правено от мен с Adobe Illustrator - два слоя заедно, слой само мед (за принт и ецване) и слой само части под тях:

AI-PCB.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично, както и Никифена, предпочитам Altium Designer - най-интуитивна и приятна ми се вижда, бая сложни платки съм правил с нея (с по 500 компопнента, вкл. процесор, памети, регистри и т.н.), иначе преди това използвах Оркад, обаче тя далеч не беше толкоз добра (новите версии може и да са по-ставащи, не знам). Досега с Игъл ме докара почти до нервна криза, супер дърварска е, а не е като да нямам известен опит с тия неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.