Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнения


Bass Hero

Recommended Posts

Привет!

 

До няколко дни ще си купя нов бас.Готов съм да отделя до 1000 лева и се бях спрял твърдно на един ESP LTD F-104.Днес обаче, когато го пробвах, забелязах, че главата и грифа са от две различни парчета дърво.Предишния ми бас (Squier MB4), също беше в 2 части и се разлепи точно там.Един лютиер го залепи наново (срещу немалко пари) и ми обясни, че именно там е слабото място на басовете, защото главата е подложена едновременно на напрежение от струните и на вибрации от свиренето.Той беше категоричен, че никога не трябва да си купувам инструмент, който е с такава сглобка.Та, сугласни ли сте с него и мислите ли, че има опастност новия бас да се счупи по същия начин, защото имам лошия опит със стария и не искам пак да имам такива проблеми. Трябва да се има предвид, че МНОГО си пазя инструментите, но въпреки това пътувам много и шока е налице ежедневно.Също така, въпреки разликата в класовете на squier-а и esp-то принципа си е същия и според мен опасността е реална :) Благодаря предварително.

 

P.s Скоро squier-а се разлепи втори път...тоест стане ли веднъж, явно е неизлечимо (или яде много пари за поддръжка)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се строши гриф на това място възможностите са следните:

 

1. Да е дефектен.

2. Да си пренатегнал тръсрода.

3. Да пренатегнеш струните тонове нагоре, което оказва немалко напрежение.

 

LTD басовете в този ценови клас не са лоши и надминават баса, който така нелепо се е изпочупил в ръцете ти поне с 2 класи. Много производители изработват грифовете по този начин и само при грешки в производство или обслужване на баса може да се случи сакатлък. Не мисля, че това е повод да отбягваш бас, който си харесал. Старият ми бас е точно с такъв гриф и за 4 години, докато ми служеше вярно, не мръдна грам, а го теглеха 5 струни, милото Уошбърнченце. Моето мнение не е краен критерий, затова ще изчакам да мине и някой лютиер, който наистина знае какво говори. Напоследък се нагледах на скъпо взимащи лютиери, които нямат идея какво правят, но го правят и дават съвети, които са крайно нелепи. В този форум има трима лютиери, на които имам вяра и ако искаш питай тях. BassTraffic, zvetano, Dikata. Ако съм изпуснал някой друг като име, то е защото се крий и не си каза какво може ;):)

 

Поздрави,

Виктор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бюджетът ти не е малък, за тези пари имаш доста голям избор на среден клас инструменти. Предишният ми бас Стагг беше с такъв гриф и не съм имал проблеми и не мисля, че трябва да се притесняваш особенно. Все пак няма две мнения кой вариант е по-добър.

 

Бих ти препоръчал да поразгледаш още малко. Ибанез имат добри инструменти които ти влизат в бюджета.

 

има и оферти в форума втора ръка които са доста примамливи.

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49360 ...примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сори за двата поста, но бутона за редакция нещо ми се бъгна.

 

http://www.muzikalniinstrumenti.com/index....rt&Itemid=1

 

Ето още един вариант който може би си пропуснал да разгледаш.

Въпросните басове нито съм ги чувал нито съм ги хващал, но с кеф бих се сдобил с един такъв ако не друго заради якия "топ" на тялото, че е и НТ на това отгоре.

 

П.С. линка в горния пост е с малко старички оферти които едва ли са още активни (просто да го имаш предвид)

 

аре стига толкова съм флуудил темата ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е да спестиш още малко( ако имаш тази възможност,разбира се), и да си вземеш Ibanez SoundGear (SR) от серия 500 нагоре. Грифовете им са от 5 парчета(най-често бубинга и венге). Тези дървета са изключително здрави и масивни, и обикновено се използват в най-престижните марки. Изключително стабилни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само ще поясня за сглобкта на две парчета дърво- при правилно залепване, каквото и да правиш, ще се скърши дървото на всяко друго място, но не и там, където е залепено. Това го казвам доколкото имам опит с лепене на дървени детайли. Дали е добре точно там да е слепено и дали това влияе зле на звука е друга тема, но по-скоро си попаднал на кофти свършена работа :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този тип конструкция на грифа най-често е резултат от стремежа на производителите да спестят от материали при производството (нужно е по-малко парче дърво, отколкото при "цял" гриф) и е характеристика на евтините инструменти. Има и изключения - сещам се Bee Basses - скъпа марка, която е избрала подобен подход.

 

Bass Hero, като изключим 35 инчовата мензура (което ще е полезно ако искаш да използваш по-нисък строй), не виждам нищо забележително в избрания от теб инструмент. Тялото е от кофти материал, електрониката и адаптерите също не ме впечатляват.

1000 лв е приличен бюджет за бас втора ръка, а ми се струва че за тези пари би могъл да се намери и нов по-добър инструмент от ESP LTD F-104

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, отказах се от LTD-то още преди да напиша темата.Притеснява ме, че дори да приемем че Squier-а е бил дефектен, не беше редно да се разлепи втори път след като лютиера го оправи.Разликата в класите ми е ясна, но принципа е същия-явно тази сглобка си е слабо място.В крайна сметка реших да увелича бюджета и да се метна на някой Fender. Благодаря за помощта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дотук добре :thumbs_up:

Умната с избора на модел и скоро те чакаме в раздел "Фукня" - да видим придобивката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина има много чести случаи на отлепване на главата, точно на Скарф ждойнта, но това опредлено не е характерна черта на тази конструкция. "разбойник" и "IgniteAll" съвсем точно са описали ситауцията. Наистина е въпрос на това кой, как си е свършил работата.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.