Bass Hero Публикувано Ноември 28, 2009 Share Публикувано Ноември 28, 2009 Привет! До няколко дни ще си купя нов бас.Готов съм да отделя до 1000 лева и се бях спрял твърдно на един ESP LTD F-104.Днес обаче, когато го пробвах, забелязах, че главата и грифа са от две различни парчета дърво.Предишния ми бас (Squier MB4), също беше в 2 части и се разлепи точно там.Един лютиер го залепи наново (срещу немалко пари) и ми обясни, че именно там е слабото място на басовете, защото главата е подложена едновременно на напрежение от струните и на вибрации от свиренето.Той беше категоричен, че никога не трябва да си купувам инструмент, който е с такава сглобка.Та, сугласни ли сте с него и мислите ли, че има опастност новия бас да се счупи по същия начин, защото имам лошия опит със стария и не искам пак да имам такива проблеми. Трябва да се има предвид, че МНОГО си пазя инструментите, но въпреки това пътувам много и шока е налице ежедневно.Също така, въпреки разликата в класовете на squier-а и esp-то принципа си е същия и според мен опасността е реална Благодаря предварително. P.s Скоро squier-а се разлепи втори път...тоест стане ли веднъж, явно е неизлечимо (или яде много пари за поддръжка) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Ноември 28, 2009 Share Отговорено Ноември 28, 2009 За да се строши гриф на това място възможностите са следните: 1. Да е дефектен. 2. Да си пренатегнал тръсрода. 3. Да пренатегнеш струните тонове нагоре, което оказва немалко напрежение. LTD басовете в този ценови клас не са лоши и надминават баса, който така нелепо се е изпочупил в ръцете ти поне с 2 класи. Много производители изработват грифовете по този начин и само при грешки в производство или обслужване на баса може да се случи сакатлък. Не мисля, че това е повод да отбягваш бас, който си харесал. Старият ми бас е точно с такъв гриф и за 4 години, докато ми служеше вярно, не мръдна грам, а го теглеха 5 струни, милото Уошбърнченце. Моето мнение не е краен критерий, затова ще изчакам да мине и някой лютиер, който наистина знае какво говори. Напоследък се нагледах на скъпо взимащи лютиери, които нямат идея какво правят, но го правят и дават съвети, които са крайно нелепи. В този форум има трима лютиери, на които имам вяра и ако искаш питай тях. BassTraffic, zvetano, Dikata. Ако съм изпуснал някой друг като име, то е защото се крий и не си каза какво може Поздрави, Виктор Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Ноември 29, 2009 Share Отговорено Ноември 29, 2009 Бюджетът ти не е малък, за тези пари имаш доста голям избор на среден клас инструменти. Предишният ми бас Стагг беше с такъв гриф и не съм имал проблеми и не мисля, че трябва да се притесняваш особенно. Все пак няма две мнения кой вариант е по-добър. Бих ти препоръчал да поразгледаш още малко. Ибанез имат добри инструменти които ти влизат в бюджета. има и оферти в форума втора ръка които са доста примамливи. http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=49360 ...примерно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Ноември 29, 2009 Share Отговорено Ноември 29, 2009 сори за двата поста, но бутона за редакция нещо ми се бъгна. http://www.muzikalniinstrumenti.com/index....rt&Itemid=1 Ето още един вариант който може би си пропуснал да разгледаш. Въпросните басове нито съм ги чувал нито съм ги хващал, но с кеф бих се сдобил с един такъв ако не друго заради якия "топ" на тялото, че е и НТ на това отгоре. П.С. линка в горния пост е с малко старички оферти които едва ли са още активни (просто да го имаш предвид) аре стига толкова съм флуудил темата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zeuglodon Отговорено Ноември 29, 2009 Share Отговорено Ноември 29, 2009 Моят съвет е да спестиш още малко( ако имаш тази възможност,разбира се), и да си вземеш Ibanez SoundGear (SR) от серия 500 нагоре. Грифовете им са от 5 парчета(най-често бубинга и венге). Тези дървета са изключително здрави и масивни, и обикновено се използват в най-престижните марки. Изключително стабилни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Ноември 29, 2009 Share Отговорено Ноември 29, 2009 Само ще поясня за сглобкта на две парчета дърво- при правилно залепване, каквото и да правиш, ще се скърши дървото на всяко друго място, но не и там, където е залепено. Това го казвам доколкото имам опит с лепене на дървени детайли. Дали е добре точно там да е слепено и дали това влияе зле на звука е друга тема, но по-скоро си попаднал на кофти свършена работа Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Ноември 30, 2009 Share Отговорено Ноември 30, 2009 Този тип конструкция на грифа най-често е резултат от стремежа на производителите да спестят от материали при производството (нужно е по-малко парче дърво, отколкото при "цял" гриф) и е характеристика на евтините инструменти. Има и изключения - сещам се Bee Basses - скъпа марка, която е избрала подобен подход. Bass Hero, като изключим 35 инчовата мензура (което ще е полезно ако искаш да използваш по-нисък строй), не виждам нищо забележително в избрания от теб инструмент. Тялото е от кофти материал, електрониката и адаптерите също не ме впечатляват. 1000 лв е приличен бюджет за бас втора ръка, а ми се струва че за тези пари би могъл да се намери и нов по-добър инструмент от ESP LTD F-104 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Bass Hero Отговорено Ноември 30, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 30, 2009 Да, отказах се от LTD-то още преди да напиша темата.Притеснява ме, че дори да приемем че Squier-а е бил дефектен, не беше редно да се разлепи втори път след като лютиера го оправи.Разликата в класите ми е ясна, но принципа е същия-явно тази сглобка си е слабо място.В крайна сметка реших да увелича бюджета и да се метна на някой Fender. Благодаря за помощта. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Ноември 30, 2009 Share Отговорено Ноември 30, 2009 Дотук добре Умната с избора на модел и скоро те чакаме в раздел "Фукня" - да видим придобивката. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
BassTraffic Отговорено Декември 1, 2009 Share Отговорено Декември 1, 2009 Наистина има много чести случаи на отлепване на главата, точно на Скарф ждойнта, но това опредлено не е характерна черта на тази конструкция. "разбойник" и "IgniteAll" съвсем точно са описали ситауцията. Наистина е въпрос на това кой, как си е свършил работата. К. Димитров Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts