Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте ,

Не съм сигурен дали темата е за тук или за раздела "изработка и ремонт" , но ако съм сбъркал , моля да ме коригирате.

Та преминавам направо към въпроса :

Басът ми е със стандартна P/J конфигурация -един P-neck и един J-bridge.Потенциометрите са три - два volume , един tone.

До скоро свързването ми беше такова:

2009_Action_Schematics1280.jpg

Видях обаче ,че се различава от стандартното свързване на P/J бас и го преправих на такова , но с моите потенциометри , които са по 500 килоома :

std_p_j_bass1.jpg

Никаква разлика не намерих :)

Сега искам да добавя още един адаптер - пиезо и искам tone потенциометъра вече да не е tone , а да го използвам за volume на пиезото.

Не съм сигурен обаче как точно да си направя схемата и кой е най-удачния вариант.Ако на някой му се занимава ще съм му много благодарен :)

Отговорено

Няма разлика защото двете схеми са еднакви. Има малки разлики в монтажа но електрически са си едни и същи.

Отговорено

Трудна работа с това пиезо.

За да сложиш пиезо ти трябва буфер за него реализиран с електроника, съответно ще имаш и батерия. Изходът от тази електроника ще дойде по-високоомен от пасивните адаптери и ще трябва да сложиш буфери или след всеки адаптер, или след 2та адаптера общ. Първото решение е по-добро. тоест схематичното решение трябва да ти бъде 2 буфера за PJ адаптерите и един за пиезото. сигналите от тях трябва да се смесят и да отидат на изход към китарата.

Отговорено

Евтиме, мисля, че съм съвсем прав. Дали ще го наречеш предусилвател или буфер смятам, че е все едно. Дори май терминът буфер в този случай е по-подходящ. Хвърли пак 1 око на това дето съм написал :greenangel:

Отговорено

Ники, Евтиме - и двамата сте прави за буфера, ама не съвсем :icon_shithappens:

Само преди минути писах по съвсем друг въпрос за една моя китарка, която има и магнитен адаптер, и пиезо. И няма никакъв буфер: по един потенциометър за Volume на всеки от тях и едно 3-позиционно це-ка ключе: само А, само Б и А+Б. И в средното положение идеално си се смесват с дозиране на нивата от двата потенциометъра. Е, влияят се, разбира се - но съвсем приемливо и никой не скапва звука на другия.

Мисълта ми е, че може спокойно да съжителстват пиезо- и електромагнитни адаптери, без активна електроника.

Отговорено

Мдааа...ще трябва буфер май...От когато написах темата до сега изчетох доста за пиезо адаптерите и като цяло всички твърдят , че ОГРОМНАТА разлика в съпротивлението на двата адаптера води до нужда от буфер на пиезото.

Преди малко запоих един пиезо елемент към един жак и започнах да експериментирам.Най-добър резултат имам при монтаж на пиезото в началото на главата , близо до горното мостче.Звук се чува.Като качество е добър , липсват му ниски , но ако успея да го комбинирам с магнитните адаптери мисля че ще придаде на цялостното звучене приятен акустичен отенък.Проблемът е , че нивото на звука от пиезо адаптера е доста ниско и трябва почти да MAX--на усилвателя , което ме връща обратно към идеята за буфер. Пак от това ,което изчетох се предполага ,че още по-добро предаване на вибрациите ще има ако пиезото се монтира под долното мостче , но това не съм го пробвал ,доста трудно ще се монтира там...а и ме съмнява да промени звука значително.

Ето какво открих ,като схема за еедин много лесен DIY буфер за пиезо , някой може ли да метне едно око и да каже дали ще работи ,защото е адски лесен за изпълнение:

Piezo Buffer

Отговорено
Ники, Евтиме - и двамата сте прави за буфера, ама не съвсем :Piano:

Само преди минути писах по съвсем друг въпрос за една моя китарка, която има и магнитен адаптер, и пиезо. И няма никакъв буфер: по един потенциометър за Volume на всеки от тях и едно 3-позиционно це-ка ключе: само А, само Б и А+Б. И в средното положение идеално си се смесват с дозиране на нивата от двата потенциометъра. Е, влияят се, разбира се - но съвсем приемливо и никой не скапва звука на другия.

Мисълта ми е, че може спокойно да съжителстват пиезо- и електромагнитни адаптери, без активна електроника.

Да ме прощаваш ама ти не си прав! Това което си направил е работа наполовина! Както вече беше казано тази работа не е чак толкова проста! Монтирал съм много електроники комбинация на пиезо адаптер и електроматнитни такива и на китари и на бас китари така, че със сигурност го знам и се присъединявам към двамата изказали мнението си по горе! За пиезото трябва преамп за да усили сигнапа защото той по принцип е доста слаб и няма да е равностоен по ниво на този на електромагнитните адаптери особено ако те са с високо изходно такова, освен това той може да играе и ролята на буфер. Същото важи и за активните адаптери които по принцип са с вграден в тях преамп с доста високо ниво, в този случай обаче отпада необходимостта от буфер(и). За пасивните електромагнитни адаптери задължително буфер(и) - без усилване! Може да се мине с един такъв ако преди това същите минат през бленд потенциометър и буферът се постави след него и след съответния потенциометър за усилване! Без този минимум от компоненти не може да се говори за правилно смесване на двата сигнала!

Поздрави,

Петър

Отговорено

^

Нищо не съм правил, това не е самоделна китара. Ако беше погледнал линка, щеше да видиш, че е модел на известната американска фирма Traveler, кято специализира в по-преносими китари от всякакъв вид, акустични и електрически. www.travelerguitar.com Можеш да напишеш на техните конструктори, че са направили наполовина работа. Да се засрамят. (А преди време пробвах и един модел на Yamaha, съвсем неизвестна фирма, в който имаше същата комбинация с 3-позиционен ключ, 2 потенциометъра и без активна електроника. И на техните специалисти кажи, че не разбират).

А иначе на теория си прав (почти), но аз те каня да пробваш моята Traveler Pro и да кажеш какво точно и работи наполовина. Някой ден може да запиша и сампли и да ги пусна в съответния раздел.

Аз не развивам теории (макар да съм ги чел, държал изпити и да имам дипломи), а говоря за нещо, което държа в ръцете си и чувам с ушите си.

:Piano:

П.с. И как обясняваш стотиците марки и модели (електро-)акустични китари без активна електроника (много от тях без потенциометър дори), които се продават и ползват по цял свят?

Отговорено (Редактирано)

А какво ще кажете ако пиезото има трансформстор? А дали все още пиезото е пиезо или не е някоя стара технология?

Не, че искам се заяждам, но време е кръжока по електроника във форума малко да вдигне глава и да промени мирогледа си, да не си мисли че знае всичко както и да се запознае с някои нови технологии :blush:.

Не казвам че съм прав просто е предложение това с трансформатора, но колеги, моля ви, стига сте слагали под съмнение всеки пост хора които не са членове на кръжока.

Между другото сега вече очаквам Parni_Valjak да постне научен труд как се изчисляват трансформатори :Piano:

Редактирано от emil
Отговорено
П.с. И как обясняваш стотиците марки и модели (електро-)акустични китари без активна електроника (много от тях без потенциометър дори), които се продават и ползват по цял свят?

С едно единствено простичко нещо - ИКОНОМИИ а от там по големи печалби!!! Всички тези китари ги правят жълтурковците , а те са абсолютни царе щом става дума за икономии! Може да пише , че китарата е американска но повечето вече не са! Скъпите реномирани марки не правят така! Случайно да си отварял оригинален Паркър например ? Аз съм - и оригинален и корейски - нямат нищо общо помежду си що се отнася до електрониката!Преди два дни при мен беше един нов Мюзик Мен Стинг Рей - същата работа, няма преамп, няма никой - познай къде е правен! Дали звучи по същия начин - изобщо не! Пробвай една китара с пиезо адаптер с и без преамп и ще видиш осезаемата разлика! Чуй една обикновена електрическа китара с и без един простичък буфер особено с по дълъг кабел и ще видиш отново разликата! За мен човек който свири с китара с пиезо без преамп просто не е чул звука на инструмента си! Предполагам, че си чул за Овейшън, Мартин ,Гилд и др., защо озвучените с пиезо имат преамп и защо при много от азиатските им клонинги липсва такъв?

Нямам нито желание нито намерение повече да те убеждавам! Истината обаче е една - вече нищо не се прави така както трябва! Светът все повече се пълни с евтини некачествени играчки които са доста далече от това което всъщност би трябвало да бъдат!

Поздрави,

Петэр

Отговорено
А дали все още пиезото е пиезо или не е някоя стара технология?

А дали все още електронната лампа е електронна лампа или не е някоя стара технология? Приятелю, аз не съм "кръжочник" а професионалист! Същото важи и за други изказали се по темата! Тъй като си изкарваме хляба с това, знаем добре какво мислим, правим и пишем! Не можеш да наречеш нещо старо когато то се е доказало с качествата си във времето и практиката! Няма стари и нови неща - има качествени и некачествени такива!

Ако не си подготвен по темата по добре не се изказвай, още повече пък да отправяш и критики, а ако си прочел някъде нещо което според теб е ново и интересно дай линк - да го прочетем и ние и да го коментираме!

Поздрави,

Петър

Отговорено

^

:)

Спокойно приателю. Аз си изкарвам хляба със същото, както и с развивойна дейност както и с обработка на едномерни и двумерни сигнали и други такива неща, които ако ги няма на пазара вие няма да имате върху какво да разсъждавате по форумите. Знам много добре какво пишете, но моля ви изслушвайте и мнението на другите (дори и да не са инженери, майстори или лютиери) и мислете и от другата страна на нещата.

Относно лампите... не съм говорил никъде за тях. Но ако нямаше съвремените сигнални процесори, АЦП-та и т.н. музиката нямаше да звучи по начина, по който звучи сега, а пък записът на песни в домашното студио щеше да е невъзможен.

Не че не харесвам Битълс например но неискам да запиша парче и да звучи като от преди 50 години.

Концентрирайте се върху темата. Нека човека да каже какво точно иска да сложи в китарата.

Отговорено (Редактирано)
Евтиме, мисля, че съм съвсем прав. Дали ще го наречеш предусилвател или буфер смятам, че е все едно....

Aз не видях някъде да има противоречие между нас...

А иначе и буфера е усилвател, понеже може да усилва по ток :D.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)
Приятелю, аз не съм "кръжочник" а професионалист! Същото важи и за други изказали се по темата!

Аз мисля, че този тип изтъкване(не казвам, че казаното не е вярно) не стои добре в подобни спорове. Аргументите винаги са по-силен начин за доказване на твърдение. Иначе самоистъкването води до лични нападки и напрежение, от което и до нежелание за водене на културен диалог и стигане до заключение.

Редактирано от Evtim Djerekarov