stomanow Отговорено Май 7, 2010 Отговорено Май 7, 2010 Аз със сигурност съм най-големия аматьор в темата и като такъв ще задам най-аматьорския въпрос-какво ще рече хоризонтално,вертикално и диагонално разположение на скалите ? Цитирай
Tozi Отговорено Юни 9, 2010 Отговорено Юни 9, 2010 (Редактирано) Ако става въпрос за разположението на гамите по грифа на китарата: вертикално е когато сменяш струни и свириш гамите възходящо или низходящо с по 2 или 3 тона на струна -движението се извършва вертикално на грифа (север-юг). Още се казва свирене в позиции (първа позиция, втора и т.н). Хоризонтално е когато се свири в посока изток - запад (от ключовете за настройване към магарето/бриджа или обратно) - обикновено на една струна. Диагонал съответно е всяка от комбинациите - северо-запад, юго-изток и т.н. Когато става въпрос за вертикален и хоризонтален подход при импровизиране, тогава вертикално е когато се мисли всеки акорд от прогресията по отделно и съответно се свирят акордовите тонове или се подхожда към тях с така наречените half step approach notes или scale-wise approach notes т.е. подход към всеки акордов тон с тон разположен на полутон под или над него или тон от съответната скала/гама.Това свирене е типично за джаз (конкретно бибоп) и фюжън музикантите. Хоризонтаното свирене е когато се мисли предимно с гами/ладове - типично за рок музикантите. Редактирано Юни 9, 2010 от Tozi Цитирай
travelcaster2 Отговорено Ноември 6, 2013 Отговорено Ноември 6, 2013 Колко интересно и с ентусиазъм се е говорило през 2010-та! Моя грешка е, че като се включих в 2011-та не съм прегледал по-старите теми. Пък и хората се променят, израстват. Липсват ми добрите обяснения на Tozi. Вероятно ангажименти и концерти не му дават възможност да се включи активно, както тогава... Цитирай
Recommended Posts