Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Направих mxr zakk wylde overdrive по схема от тук http://www.buildyourownclone.com/board/vie...f=8&t=18826 . Eто снимка на моя: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1830/33...iqJVJS9cqpX.JPG и http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1594/18...6S0dn1oRmcN.JPG Ефекна тръгна изкривява но не е приятно към звука от китарата се чува дразнещ звик едно свистене като микрофония. И не звучи добре като чили се мъчи изка да се отпуши но нещо го спира проверявах схемата много пъти всичко си е точно само неможах да намеря германиевите диоди 1n914 и сложих 1n4148 дават ги като аналог. Може би не съм подбрал правилно елементите като гледам на готовата схема са по други като форма но иначе като стойности всичко е точно съпротивлениата който неможах да намеря вързвах последователно по двойки и измервах с уреда и всичко е точно. Според мен има нещо обаркано нарочно в схемата. Eлементите ги оставих по високи ако се наложи по лесно да ги вадя възможно ли е да се смушават от това. Друга схема на ефекта тук: http://analogguru.an.ohost.de/193/schemati...r_ZakkWylde.gif

Редактирано от vlado1113
Отговорено

Ако твърдението ми не е вярно, моля съфорумците да ме поправят, но мисля че тези сума ти и кабелаци са причина за тези смущения. Трябва да направиш схемата върху платка с медни писти, които да свързват компонентите.

Отговорено

^ Не е чак толкова зле. Според мен има грешка някъде но така е трудно да се каже къде. Ако си в София ела ще го видим защо не работи :).

Отговорено

Пробва ли да бутнеш платката в метална кутия и кутията да я свържеш към "масата" (в повечето случаи - минуса на батерията)? Според мен, за да работи добре и да няма шумове, платката трябва да е надеждно екранирана.

Отговорено

Ако се чува свистене от ефекта, значи имаш осцилации. Това може да се дължи или на лоша платка, или на преплитащи се жици във входа и изхода. Просто част от изходния сигнал влиза обратно във входа.

Отговорено (Редактирано)

Провери отново правилно ли си монтирал транзистора и дали ЕБК са точно така за съответния транзистор (особено ако си ползвал аналог), защото имам лекото усещане, че си го обърнал на 180*.

Не виждам проводника, който трябва да свърже масата на ОУ със захранването.

Редактирано от Linchpin
Отговорено

Точно тази схема ползвах, ако съм обърнал транзистора няма да свирне изобщо схемата предполагам.

Ще го прегледам пак и ще пиша.

• 2 months later...
Отговорено

Според мен трябва да провериш и спойките, някъде може да не си направил добро запояване.

Отговорено

1N914 нямат,ама нямат нищо общо с 1N4148!Все едно да кажеш,че дизеловият и бензиновият двигател са взаимозаменяеми!Е,ще подкарат и единия и другия каква да е каруца,ама...Ако не можеш да намериш ГЕРМАНИЕВИ диоди-обади се,ще ти пратя-безплатно!Може и да не са 1N914,но ще са много по-близки до тях от тези,които си ползвал.Въпреки това,мисля,че проблемите ти не идват от диодите!

dandilov ти дава добър джокер!Тия схеми са с голямо усилване и искат добра защита от външни влияния.Евтим също ти сочи правилната пътека-добро опроводяване!Важно е да не се отказваш!

Отговорено (Редактирано)

^ :hysterical:

Tака е, аз забелязах преди години, че са почти идентични като клипери откъм звучене двата диода.

А наистина ли за повторител е ползван дарлингтон транзистора MPSA14 в оригинала?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено
А наистина ли за повторител е ползван дарлингтон транзистора MPSA14 в оригинала?

Не съм го гледал специално него, защото нямам подходяща лупа, но предполагам, че и един BC517 ще свърши същата работа. Аз в моя клонинг съм сложил MPSA14, защото лесно го намерих в магазина, както и чипа.

Погледнах транзистора, отгоре му пише само 1N. Според този дейташит маркировката съвпада:

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MMBTA13LT1-D.PDF

При захранване 8,37В на колектора напреженията са: база - 4,08В, емитер - 3,46В.

Отговорено

Не виждам логика с тези 0.62 волта да е дарлингтон. Освен вотметърът да е с ниско входно, което не вярвам. Ако е дарлингтон, така ще е запушен. За правилна работа на дарлингтона са необходими 1...1.3 волта база-емитер (два прехода).

Но и на схемата има противоречие - графично е нормален транзистор, а в спесификацията е дарлингтон с h21e=20000.

Но каква ли логика търся в китарджийски схеми? Нали се търси нещо да криви по принцип... ;)