g_vayov Публикувано Октомври 11, 2009 Share Публикувано Октомври 11, 2009 (Редактирано) Имам една стара гъдулка и сега съм се захванал да я докарам във вид годен за свирене, бяха и сложени някакви струни колкото да прилича на инструмент. Впечатление ми прави една дъсчица прикована на тялото успоредно с първа струна. Тук се вижда за какво иде реч. Чудя се дали да я махна или да я оставя. Каква функция би имала? Според една приятелка гъдуларка тя може би служи като опора на пръстите но пък не съм виждал такаква конструкция другаде. Гъдулката е с осем подгласника което също май е малко странно. И друго нещо. Ще ми трябват ключове за първа и трета струна, а може и всички да сменя. От какво дърво се правят, предполагам трябва да е по-твърдо? Също може да ми препоръчате лютиер който да направи ключовете. Редактирано Октомври 11, 2009 от g_vayov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Октомври 11, 2009 Share Отговорено Октомври 11, 2009 g_vayov, тук мисля, че има хора, които ако не ти помогнат поне ще те насочат към майстори на гъдулки. Мяркал съм координати из темите, можеш да потърсиш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Октомври 12, 2009 Share Отговорено Октомври 12, 2009 Бащата на жена ми е преподавател по гъдулка и сам поправя стари инструменти точно като този. От личен опит ще ти кажа, че каквото и да махнеш от нея, ще я развалиш. Ако нямаш опит с реставрацията на точно този тип инструменти, недей да пипаш Намери лютиер, който знае какво прави и действай. Това е един много сложен инструмент, колкото и невероятно да звучи на много хора и всяка една грешка при поправянето му може да доведе то превръщането в подпалка... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 12, 2009 Автор Share Отговорено Октомври 12, 2009 (Редактирано) Мда, не се и съмнявам че тука има знаещи хора. Вече имам препоръка за майстор в Плевен. Ако се наложи и в София ще намеря че ми е по удобно. Работата върви. Гъдулката вече е шлайфана и с една ръка лак. Магарето е готово, пооправих старото но ако се наложи ще се прави ново. Опората за втора струна и подгласниците е почти готова, трябва да уточня височината и да направя каналите за подгласниците. Ще трябва да взема мерки от една друга гъдулка, тия дни. Остава да се свърши: Да измисля как да преправя струнника защото не е оригинален, правен е за 8 струни, а аз трябва да закача 11. Покрай него върви и осигуряването на машинки за фина настройка. Ако не се получи ще правя нов струнник. Ключове за първа и трета струна. Най-добре всички да сменя защото са събирани от няколко инструмента и са различни. Ще видя дали аз ще ги правя или някой по вещ. Струни, все ще се намерят отнякъде. IgniteAll, нищо кардинално не се прави. Малко освежаване и пооправяне тук там. Тази гудълка баща ми я изнамерил от някъде с много липси. Направил и струнник, лък, сложил и някакви струни колкото да прилича на нещо и така. А бащата на жена ти къде преподава? Редактирано Октомври 12, 2009 от g_vayov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
IgniteAll Отговорено Октомври 12, 2009 Share Отговорено Октомври 12, 2009 Бащата на жена ми преподава в музикалното училище в град Котел. Мога да му ударя едно питане за майстор в Софийска околия ако искаш. Стига да знае такъв ще ти дам информацията веднагически Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 12, 2009 Автор Share Отговорено Октомври 12, 2009 Благодаря, ще ми бъде от полза Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Tsvyatko Damyanov Отговорено Октомври 14, 2009 Share Отговорено Октомври 14, 2009 (Редактирано) 1.Това магаренце трябва да се смени/или да се оправи/-така няма да се свири удобно:1,2 и 3 струна са на една равнина/макар да има някакво малко различие на нивото заради различната височина при навиване на струните на 1 и 3 ,а също така и на "прагчето-опората" на 2-ра стр.-на снимката.Смятам,че е нужно леко заобляне на магаренцето/там където лягат 3-те основни струни/. 2.Не е трябвало да слагаш лак на гъдулката. 3.Ключовете за струните ги направи при някой стругар-не се изискват специални умения за тях.И аз съм правил такива,макар да не се занимавам с изработка на гъдулка,а на гайда и кавал. Редактирано Октомври 15, 2009 от IgniteAll Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 14, 2009 Автор Share Отговорено Октомври 14, 2009 Магарето ще се прави значи... още не съм се добрал до другата гъдулка да взема някои размери. За лака се чудех и накрая попитах моята приятелка която свири на гъдулка. Гъдулката и е правена в Габрово и е лакирана. Ако я изшлайфам пак май няма да има ефект, лака пропива в дървото... Ключовете... да стругар ще ги направи лесно но въпроса е какво дърво ще е подходящо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Tsvyatko Damyanov Отговорено Октомври 15, 2009 Share Отговорено Октомври 15, 2009 трябва да е с твърда дървесина/ясен,дрян/ и да е много добре изсъхнало-няколко години най-малко. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Октомври 15, 2009 Автор Share Отговорено Октомври 15, 2009 (Редактирано) Благодаря. Ще видя какво ще стане с ключетата. Май завърших струнника. Наложи се малко поорязване на стария за да се сложат машинки от виола и от 8 струнен да стане 11. Редактирано Октомври 15, 2009 от g_vayov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Tsvyatko Damyanov Отговорено Октомври 16, 2009 Share Отговорено Октомври 16, 2009 Пропуснах да отбележа,че "дъсчицата"-както я описа,служи за опора на пръстите когато се свири на "позиции" във втора октава и трябва да я добавиш пак. Да,има гъдулки и без такава опора,но забележи-при тях има леко извиване на грифа на инструмента/не е на една равнина с резонаторната кутия/ и по този начин струните не са толкова отдалечени/прогресивно/ в посока на магаренцето и свиренето не се затруднява.В твоя случай обаче това не е така/грифа и рез.кутия са на една равнина/ и затова е нужно нейното поставяне. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
edgecrusher Отговорено Октомври 16, 2009 Share Отговорено Октомври 16, 2009 Бащата на жена ми е преподавател по гъдулка и сам поправя стари инструменти точно като този. ... Викторе, баща ми е решил да поправя една гъдулка, но се е обърнал към някакъв незаен майстор дето май разбира от гъдулки, колкото аз от генно инжинерство. Дай координати на човека да я изпратим на него за ремонта. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluesman Отговорено Октомври 24, 2009 Share Отговорено Октомври 24, 2009 Попитайте ruidolff от форума. Той е спец по народните инструменти и може да се навие стига да ви се идва до Пловдив За лака за гъдулката може много да се теоритизира но аз съм на мнение че е добре да се лакира ( макар и процедурата по покритието да не е точно лакиране)Омръзнало ми е да гледам омацани като мазни баници гъдулки ,като че ли сме в каменната ера и няма алтернативни методи за обработка на дървесината за импрегниране и запечатване на порите на дървото без да натоварим дървесината на инструмента с много лак и спиращи вибрациите интервенции. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
edgecrusher Отговорено Октомври 24, 2009 Share Отговорено Октомври 24, 2009 Абсолютно съгласен за лака! В момента се занимавам професионално с продажба на подобни продукти и възможностите за избор са огромни, а резултатите - надминаващи очакванията. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
онзанага Отговорено Ноември 4, 2009 Share Отговорено Ноември 4, 2009 мисля 4е тази гъдулка,не е наи добрия вариант за свирене,много е стара,и е правена от някои,които не е наясно много с този инструмент,съжалявам ако съм те разо4аровал,но е така.Може би ще ти служи само за украса Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts