Jump to content
Българският форум за музиканти

"Нестандартни" струни


Свилен Бас

Recommended Posts

Идеята за темата е стара, но се доизбистри и реших я пусна, след затварянето на темата "бас струни" в момента, в който стана въпрос за черни струни и препоръката беше за DR без обяснение...

Лошо няма, самата тема беше и с друга цел, но се сетих, че не зная много за черните DR, а свиря с черни, найлонови True Bass - Rotosound, които са доста специфични и има поне за тях какво да споделя.

В същото време има още една тема за всякакви бас струни, но там се обсъждат предимно "стандартните" такива с леки отклонения. Тук смятам да разгледаме по-крайни решения.

 

Например:

 

Силиконови струни, с ултра ниски честоти и къса мензура, но те си вървят и със специален инструмент, все пак - Ashbory Bass - 18" скала.

Някой пипал ли е такова нещо и би ли споделил впечатления?

 

 

Други интересни струни са фабричните на Warwick, които са четворка, но от Фа диез (.175). Мисля, че и още някоя фирма предлагаше такива (четворките от Си май вече се водят почти стандартни - поне ги видях на няколко места).

Warwick Black Label Stainless Steel Dark Lord, (.085, .105, .135, .175) Не ги открих на сайта им, обаче?

 

Нещо, също любопитно е струната от Conklin, която е .195 и е от суб-контра октава - До-диез (има я на линка на Conklin, по-долу).

 

Half-round - около мен се оказа, че повете дори не са чували за такива, а пък аз съвсем изненадващо дори ги видях да се продават в София (проблема с наличните струни на пазара ми е много мъчна тема и това е също една от причините за пускането на този пост. Общо взето, като попиташ за струни се стига до "Имате ли струни за бас", "Имаме", "Дайте ми едни". Ако се интересуваш от конкретни, марка, модел, размер и още нещо изглеждаш "неадекватно", меко казано). Става въпрос за струни, намиращи се по средата на round-wound (стандартните, с намотка) и flat-wound (гладките) - т.е., тези са също с цилиндрична намотка, но изпилена и като тон и качества се намирала по средата? Някой ползвал ли е такива?

Става въпрос за Half Rounds - D'Addario

 

Нещо, което също ме е дразнило е прекаленото наличие на твърде стандартният размер, плъзнал навсякъде - .040, .060. 080. 100 и вариациите му +/- .005. Преобладават и комплектите, които с отиването към по-ниската струна, тя изтънява ненужно (не-пропорционално) спрямо останалите...

За мен, а и според повечето днешни стилове басът трябва да е със струни, на които дебелите са по-дебели от "стандарта" и тънки - по-тъки от "стандарта". Дори познавам колега, който си взима 6-струнен комплект за 5-струнния бас и не ползва 3-та от него - настройва го стандартно.

По тази причина, винаги съм искал да пробвам модела на Били Шийн - смятам, че ще е почти перфектен за моя начин на свирене - (.043 .065 .080 .110.) -> Billy Sheehan Signature Set. (за сега любимите ми са, поради липса на други - (.045, .065, .0 80, .105) и заради това...)

Конклин, обаче бият всички в това отношение - например (.035, .055, .080, .110) Power Steels

 

На същата страница има и Snakeskins Sets - "...or the ultimate in piano-like tone, super sustain and snare-like snap and pops". Подобни изказвания съм срещал и при разни модели от други производители?

 

 

Вниманието ми грабаха и Steve Harris Signature Set (Monel Flatwound) - .50 .75 .95 .110 - Рано или късно ще ги сложа на фретлеса, за сега съм поръчал по-класически.

Тук е редно и да обсъдим различните flatwound струни - дебелина, марки, качества, недостатъци. Мога да изброя няколко марки и вида още, които са ми направили впечатление, но нямам досег с тях...

 

Фендер, например имат едни найлонки Nylon Filament Roundwound, които освен, че са roundwound са с особено особен размер (.070, .080, .090, .100) - мнения?

Rotosound също имат опит за намаляне на крайните граници - (.045, .065, .080, 100), което ми се струва малко грубо и като техника, и като евентуален баланс (освен, ако не си с пресижън-тип адаптери), но не съм ги пробвал - не посмях.

 

Любимият ми басист - Rocco Prestia и неговия "сигначър" - NPS RoundCore™ Bass Залагат на това, че струните били с по-голяма маса, поради цилиндричната основа (не се бях замислял това рядкост ли е, наистина?).

 

Та, такива неща - споделете по същество опита си, а и откриването на още видове "интересни" струни, смятам, че е повече от нужно.

 

...намерих сини струни за бас, мръзнали на минусови температури, които така и не разбрах дали са сини или само така се казват (дадох един бас на художничка да го изрисува за подарък на друга художничка и той взе, че стана предимно син и така ми хрумна идеята за сини струни).

Dean Markley Blue Steel™ Bass

Пише, че са с удължен живот няколко пъти и други подобни, но сини ли са наистина и с какво се отличават?

 

Който го влече, може да пише и за зелени, червени и т.н. струни - мен повече ме вълнуват звуковите характеристики.

 

Черните DR - впечатления?

 

Разбира се, ако на някой му се занимава, би могъл да преговори нещата за различните материали и техните качества - предимства/недостатъци в различните случаи и кое за кое е по-подходящо, но това са стандартни работи и не ми се спира на тях. Въпреки това, би било полезно, смятам.

Последно, биха могли да се сравнят и отделните струни с покритие, до колкото е възможно.

По-късно ще обърна внимание на екстремно тънките струни за бас и смятам малко и пиколо-струните да подхванем, както и ще напиша ревю за TRU BASS 88 - (.065, .075, .100, .115)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rotosound също имат опит за намаляне на крайните граници - (.045, .065, .080, 100), което ми се струва малко грубо и като техника, и като евентуален баланс (освен, ако не си с пресижън-тип адаптери), но не съм ги пробвал - не посмях.

 

Доколкото знам това са стандартните дебелини струни за Music Man StingRay басовете, a кой ли не свири с такъв: Music Man Artists. Наскоро си напазарувах същия комплект (като дебелини) Ernie Ball за моя SUB... и се свири доста приятно :)

 

P02834.png

Редактирано от Pacista
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента ползваме Дийн Маркли Блу Стийл. Има и китарни такива. На цвят са най-обикновени, на размер и цена също. Като звук и качества пак не намирам особена разлика. Третирани са при -237* и може би във връзка с това е синьото, явно посиняват от студ. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм ползвал Dean Markley Blue Steel,ама не са нещо особенно,и "животът "им е като на обикновенни струни.DR произвеждат различни по цветове струни(не само черни) и са от така нареченият coated тип.Имат леко по "мютнат" звук от нормалните,и "животът им наистина е 2-3 пъти по-дълъг.По-нестандартни струни освен като размер,но и като дължина в момента ползвам Dingwall Woodoo-0.45,0.55,0.75,0.95,0.130,които могат да се ползват за иструмент до 38" скала,tapered(с изтъняване) към бриджа на 4-та и 5-та струна.

Ето един сайт,от който пазарувам от време на време,където има единични струни,и можеш сам да си направиш комплекта.

http://saitenkatalog.de/shop1/index.php/cP...584907bf71ab41c

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Half Rounds - D'Addario - от чисто любопитство си всех такива и съм с малко смесени чувства - според мен са по-близко до томастик. Като звукови качества са ОК, имайки предвид какво харесват моите уши ;). Не са за метълисти (като мен), щото нямат присъщия за никела звън. Звучат по-меко! Но това което най-не ми допада е, че се свири по-трудно от Nickel Round Wound които ползвам основно! Струните са доста по-стегнати и това се отрази и на грифа (няма разлика в размерите който ползвам).

 

Темата е супер!!! Тука ще има кво да се чете!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала за темата.

 

Аз тия черните на DR съм ги ползвал 2 пъти на различни басове и в сравнение с Елексир 5 String Medium 045; 065; 085; 105; 130, с GHS Bass Boomers 45-130 и с някакви Ernie Ball, който се прецаках да купя, са най-добри.

 

Покритието всъщност е такова, като на елексир струните, просто е оцветено. Дълъг живот на тона, както и на физическото състояние на струната. Проблемите, който срещнах са, че при слайд това покритие направо ми пари пръстите (нещо, което не съм срещал при други струни); също, като пада боята, отива по тялото и адаптерите и къде ли не и ако не го чистиш често, става като брокат. Във всеки случай, сега съм за смяна и ако не си харесам нещо за проба от тая тема, ще си взема пак такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса с ДР: като тон поне според мен са страхотни всички честоти са си на място високите не са прекалено ярки и дразнещи. С две думи тона, поне от струните които съм ползвал до момента е най-близо до тона който търся.

Едни комплект с покритие издържа МНОГО ама МНОГО повече тона се запазва с месеци особенно ако ги чистите преди и след свирене с Дънлоп 65 лошото е че покритието започва да се излющва по някое време и стои супер грозно. Другото лошо нещо е съпротивлението при слайдване наистина пали пръсти ( kmfb това не е от покритието от намотката на струната е ама не знам точно защо се получава) придружено с бая скърцане (Уаруик черен етикет са също така че дори и по-зле в това отношение), не че не може да се свири ама не е същото чувството някак.

С две думи хубави струни са, дори много хубави, но все се намира по нещо дет да не ни кефи.

Сега ще си взема елексир да ги пробвам и тях и ако и те не ме кефят се връщам на ДР само дето не знам от къде ще си внеса Хай Бийм 135'' ама да пробвам първо Елексирките и ще видим.

 

Друго нещо за ДР хубаво забравих да спомена... перкусиите илизат супер ама супер хубаво можете с часове да си чаткате и да си тупкате :)

 

Тъй като скоро се занимавах с проучване на "теншъна" на струните (с тоя СИ бемол) и се чудех какви струни ми трябват... ето едно линкче с калкулатор за струни

http://wahiduddin.net/dance/guitar_string_calc.htm

Редактирано от Coprophagus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черните DR - впечатления?

 

Само хубаво мога да говоря за тях, пореден комплект ползвам. Запазват тон дълго време, яко cool вид, а и колегите по-горе са се включили добре. Минуси - цената. :greenangel:

 

Иначе вчера ми подариха едни SG Strings, бразилски, .045 - .125. Не знам колко са "нестандартни", ама аз не ги бях чувал. На сайта им се блещи Андреас Кисер от Sepultura. Ще тествам и ще кажа. :)

 

http://sgstrings.com.br/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

 

Вниманието ми грабаха и Steve Harris Signature Set (Monel Flatwound) - .50 .75 .95 .110 - Рано или късно ще ги сложа на фретлеса, за сега съм поръчал по-класически.

Вапросните струни могат ли да се намерят някаде в България и някой дали има представа каква им е цената ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам, че си фен на Стийв, и аз с него почнах (даже още имам татус на лявата ръка с името му :rocker: ), но мислиш ли, че с неговите струни(Flatwound!) ще изкараш неговия звук?Без Trace-elliot-a му и всичката му постпродукция?С едни истински струни би бил много по-щастлив ;)

Редактирано от Abbath
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз не се стремя към неговия звук (поне не винаги :cheers: ) ,а просто самите струни ми харесват . :godbless: Може и да се вслушам в съвета и да си взема обикновени струни ,но ще потарся още малко :godbless: !

Редактирано от IgniteAll
Цитат на предходен коментар. Това не е разрешено според правилата на форума. Моля, не го превръщай в навик при писане тук.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм експериментирал много със струни на фретлес , но в момента съм попаднал на страхотно попадение - струни за контрабас , резнати и сложени на баскитара - фретлес естествено . Много краисив звук , с много наситени ниски , и при желание , с корекций /не много/ излизат стрхотни високи , средите си ги има по рождение . На допир също са приятни , имат и хубав състейн също така ...

 

имам желанието да сложа такива на маркъса ми , понеже неговите фендерки се "поомърсиха" :thumbs_up: но е скъпо и има време докат стане тва ;)

 

скоро ще си сложа едни спирокор на контрабаса , че на него имам некви къстъм немски и са ми тънички нещо , че ще ги сложа на фендера , ще слепва доста стабилно , слушайки ги как свирят на контрабейза . Ще пиша като напрая още извращения .

 

Поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.