Spi† Fire Публикувано Август 26, 2009 Публикувано Август 26, 2009 Имам един въпрос Може ли някой да "светне лампата" и да покаже със снимки повечето видове дървесина (по често срещаната и използваната!) (нещо като старите табла по Труд и техника с малки трупчета от дадена дървесина и долу наименованието) Мисля че ще бъде от голяма полза Цитирай
ProjectHamsterdam Отговорено Август 26, 2009 Отговорено Август 26, 2009 Нещо такова? Body Wood Options Цитирай
Mark Avrelii Отговорено Август 26, 2009 Отговорено Август 26, 2009 След 10 октомври мога да ти ги покажа на живо как изглеждат от каталог като фурнири но за снимка е сложно защото няма да се видят всички белези по които се познават има видове които са близки и няма да усетиш разликата например има два вида бубинга както и три вида орех разликите са също така в твърдоста в и порите на самата дървесина.Ако си сериозно заинтересован пиши ЛС. Цитирай
vlex Отговорено Август 27, 2009 Отговорено Август 27, 2009 Мда, каталогът на warmoth е може би най-изчерпателният, който аз лично съм срещал. Сори, че не мога да ти помогна повече. Поздрави, Влад Цитирай
Vrnko Отговорено Август 27, 2009 Отговорено Август 27, 2009 Хубав каталог наистина. Обаче аз сега започнах ремонта на една стара българска красота (не ме корете забавно ми е) и честно казано немога много много да разбера какво и е дървото според този каталог - може би е нещо невиждано досега а може би аз нещо съм дал накъсо .... не знам. Както и да е истината е че каталога им е хубав Поздрави !!! Цитирай
vlex Отговорено Август 27, 2009 Отговорено Август 27, 2009 Дай снимки и ще измъдрим с колегите каква е дървесината - нямаш грижи Поздрави, Влад Цитирай
Spi† Fire Отговорено Август 27, 2009 Автор Отговорено Август 27, 2009 наистина каталога е супер. такова търсех като цяло, утре ще постна 2 снимки п.с. а някой може ли да преведе имената на повечето дървесини(от анг. на бг) Цитирай
SviStyle Отговорено Август 27, 2009 Отговорено Август 27, 2009 (Редактирано) Ето някой преводи, любезно предоставени от речника с който разполагам в момента(не са всички, но толкова са вкарали): Alder - елша Ash - ясен Maple - явор;клен Poplar - топола Redwood - секвоя Rosewood - палисандрово дърво Walnut - орех Мисля, че Евтим беше писал някъде по-подробно. Едит:Махагона няма да го превеждам!Вие си го знаете. Редактирано Август 27, 2009 от SviStyle Цитирай
Vrnko Отговорено Август 27, 2009 Отговорено Август 27, 2009 Еми хубаво да дам снимки но има 2 принципни проблема: 1. Нямам с какво свястно да го снимам. 2. Оставих го за обработка на другия младеж с когото ще работим по тази китарка, тъй като аз замнавам за известно време за София (отново). Но при първа възможност ще кача снимки - имам 2 снимки, на китарата ъъъъъ тялото и грифа които ми бяха любезно предоставени, но правени с телефон (отврат). А и на тях не се вижда дървото - тялото там има 2- слоя боя поне . За българските преводи мисля че най-добрият вариант е да се направи справка по латинските имена. Не знам доколко точно могат да се преведат. Мога да се позанимавам по тази начин и може да видя че резултата ще е същият като да взема тривиалните наменования и да ги видя в речника но аз съм си упорит. А докато реша да го направя това и има и други луди глави може и някой друг да се позанимава и да видим какво ще излезе. Цитирай
SviStyle Отговорено Август 27, 2009 Отговорено Август 27, 2009 (Редактирано) Така, Чичко Гугъл пак се смили над нас: Basswood(Tilia americana) - американска липа Koa - акация Lacewood - някакъв вид дъб(австралииски по произход) Padouk - сандалово дърво Sitka - някакъв вид смърч, населяващ Северна америка и Канада(даже има така наречен град някъде там, и резерват си имат) Wenge - така и го превеждат(венге), расте в тропическите джунгли на Западна Африка, по-специално в Република Конго. Не успях да намеря инфо само за Korina, Bubinga(Освен че е някакво двусемеделно растение от бобовите) и Zebrawood(зебрано), което е пак нещо храстовидно и двусемеделно. Малии какви неща може да научи човек, стига да напише само едно дърво в търсачката..... П.П.Възможно е да съм допуснал грешки в превода, или да не съм разбрал нещо като хората, за което моля да бъда извинен. Редактирано Август 27, 2009 от SviStyle Цитирай
Spi† Fire Отговорено Август 28, 2009 Автор Отговорено Август 28, 2009 ето малко снимки за разгадаване(естествено не е излишно и малко инфо дали и къде - гриф или тяло да се използват) (а комбинации м/у първите два вида?) 1 http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2609/17...UNuKAvPP42B.JPG http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2690/14...VPut0uSnes0.JPG 2 http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2621/42...40cvfa6kW2k.JPG 3 http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2055/18...cqrVhKxlCj6.JPG 4 http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2130/21...hVpLoUaP5Qg.JPG Цитирай
SviStyle Отговорено Август 28, 2009 Отговорено Август 28, 2009 №1 е чам(борче, смърч или подобно иглолистно), познава се по чеповете(имам такова дюшеме вкъщи). №3 прилича на махагонче Цитирай
BassTraffic Отговорено Август 29, 2009 Отговорено Август 29, 2009 (Редактирано) №2 - БУК №1 - е перфектен материал за отопление, както и №2. За музикални инструменти остава махагонеца №3 (незнам защо ми прилича на талашит фурнирован с махагон), който може да се използва и за гриф и за тяло. №4 - ??? прилича малко на топола К. Димитров Редактирано Август 29, 2009 от BassTraffic Цитирай
разбойник Отговорено Август 29, 2009 Отговорено Август 29, 2009 Първото е чам, второто - бук, третото - някакъв вид махагон (дали е достатъчно плътен за да бъде използван за гриф е отделна тема). Ако искаш да помогнем за последния вид дай малко повече информация - още някоя снимка, тегло (поне относително спрямо другите парчета), твърдост (лесно ли оставяш следа в дървото като го натиснеш с нокът или твърд предмет). Цитирай
Spi† Fire Отговорено Август 29, 2009 Автор Отговорено Август 29, 2009 третото е гърба на акустичната ми(фурнир) а четвътото е йолана торнадо! дадох ги като снимки зада знам какви материали са горните две за нищо ли не стават???(изключвам горене) Цитирай
Recommended Posts