Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Можеш да пробраш следното:

1. Отваряш таблатурата на едно соло и гледаш как е разделено по тактове фигури, "ликчета".

2. Свириш отделните части на солото една по една в различно темпо с метроном като леко забързваш като почувстваш, че си окей на моментното темпо.

Това според мен е много полезна практика и дори приятна.

Можеш да пробваш и точка 3:

3. Ако някоя част от солото, някоя фигура ти е непосилна, търсиш друга пръстовка или гледаш леко да промениш, но така че идеята да се запази.

Аз лично не съм привърженик на това, когато се прави кавър солото да се изсвири 1 към 1, не само защото човек може да не е способен да го изсвири, но и може да му дойде нещо по-интересно, което да вкара.

Сола, които може би не са толкова за начинаещи, но не са и трудни и съм сигурен, че ще ти помогнат:

1. Iron Maiden - The number of the beast

2. Iron Maiden - The trooper

3. Iron Maiden - Different world

4. Metallica - Nothing else matters

5. Black Sabbath - Paranoid

6. Running Wild - Bad to the bone

7. Running Wild - Uaschitschun

Песните са много яки и са типичен хеви метъл, точно както ти писа най-горе :cheers2:

Някои готини и технични банди, на които можеш да обърнеш внимание. Имат доста трудни песни, но като почнеш да им вадиш по един, по два рифа на песен, по една - две мелодийки, това много ще ти развие техниката:

1. Children Of Bodom

2. Annihilator

3. Megadeth

Особено препоръчвам Annihilator. От тях лично аз научих много неща.

Освен това можеш да погледнеш една поредица от много видеа в YouTube, която се казва "Lick Library". В нея участват мисля, че двама китаристи, които показват солата на много от известните метъл песни и после ги разделят на части и ги показват бавно, точно както аз написах най-горе.

Надявам се да съм бил полезен. Rock On!

• Отговори 30
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)

Guns N Roses - Knocking on Heaven's Door

Metallica - Suicide & Redemption

Ennio Morricone/Metallica - Ecstasy of Gold

Ъ Харвестър, Fade вярно, че е лесна, обаче оня бързия преход на Хамет не ми се струва особено лесен, особено ако започваш тепърва със солата и нямаш бързина.

А на Shred надали вече му трябват, но за другите. :yes: Естествено и аз съм някъде на това ниво, въпреки че вече въртя сола, така че на своя отговорност ми имайте вяра. :D

Редактирано от Yo The Real
Отговорено

Потърси в нета торенти за видео на ''Lick Library''

Имат много DVD-та,в които учат различни песни,със сола и всичко.

Лесни в начало ще ти е например paranoid на Sabbath както предложиха

BTW Licklibrary имат и dvd-та например ''learn to play Randy Rhoads-the solos'' където учат солата на Ранди,и имат бекин тракове с бавно,средно и нормално темпо,което е бест.

Отговорено

извинявам се забравил съм линка :)

http://www.youtube.com/watch?v=6TpYcA9bSaU

някой може ли да обясни как точно се прави това тремало с флойда че не мога да го разбера :huh: как прави влажолетите без да е ударил с перцето по струните
Отговорено
Направи за начало това

Oт този тип музика тръгват повечето неща в рока. Учат на ритъм.

Няма смисъл - повечето ще се откажат от свиренето преди да разберат,че нещата тръгват от преди метълските пози и пилежи.

Бих препоръчал на всеки да послуша и поизвади нещо на Джими Хендрикс,ма не е фешън в днешно време,поне в аграрната ни република.. ;)

Отговорено

Точно солото на тва парче си е пример за олдкул-пилежи :hysterical: . Стига с тая омраза към метъла, само помисли колко хора е вкарал в правия път и ги е накарал да хванат китарите, вместо да хвърлят гюбеци в някоя вмирисана на мастика чалга кръчма :surprise:

Отговорено

^Е и ти си прав :hysterical: ,имам предвид,че първите хеви-метъл групи са тръгнали и са по близо до рокендрола,сега няма нищо общо.

Отговорено
извинявам се забравил съм линка :rocker:

някой може ли да обясни как точно се прави това тремало с флойда че не мога да го разбера ;) как прави влажолетите без да е ударил с перцето по струните

Опитах се да покажа как става това в едно кратко клипче.Значи номера е да дръпнеш (pull off) струната с единия пръст(не знам колко се вижда на видеото) да речем 3-та струна и после отпускаш струната с тремолото(флойда) и като започнеш да повдигаш удряш с другия пръст да речем на 12-то,7-мо,5-то,4-то и т.н.т. прагче за да прозвучи флажолет.

Отговорено
извинявам се забравил съм линка :thumbs_up:

някой може ли да обясни как точно се прави това тремало с флойда че не мога да го разбера :hysterical: как прави влажолетите без да е ударил с перцето по струните

Опитах се да покажа как става това в едно кратко клипче.Значи номера е да дръпнеш (pull off) струната с единия пръст(не знам колко се вижда на видеото) да речем 3-та струна и после отпускаш струната с тремолото(флойда) и като започнеш да повдигаш удряш с другия пръст да речем на 12-то,7-мо,5-то,4-то и т.н.т. прагче за да прозвучи флажолет.

адски много благодаря

е това ми трябваше

понеже като малък не ме биха да науча англииски :hysterical:

мерси много на сонисфиър ще черпа бира