Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Според мен венге е по-добре.Вярно е,че венге-то е дърво с мека и твърда структура,но не съм съгласен,че трябва да се "капсулова" по някакъв начин.Аз имам инструменти с венге и не пускат нито масло нито оцветяват ръцете :greenball: Според мен звукът на такъв фингърборд(разбира се че зависи и какви са дърветата на тялото,механика и т.н.),е нещо средно междо абанос и розууд.

Успех с проекта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с chobbi, както и донякъде с всички мнения написани до тук. Игнат спомена за запечатване на венгето и аз също мисля, че няма нужда, но за махагона е почти задължително да се фиксира или най-добре лакира, защото съм виждал такива кирлясали Фбордове, че не се разпознава, за какво иде реч.

Ако баса беше мой, за избор на Фборд бих подходил първо конструктивно и после бих търсил звукови характеристики. Грифа е доста слаб, тънък и точно поради тази причина, Фбордовете на Рикенбакерите са толкова дебели - за да компенсират тънката дръжка и да се получи удобен за свирене гриф, с необходима дебелина. Да, ама не! Точно там се отслабва грифа и за това почти няма Рикенбакер със здрав гриф. Бих оставил Махагона много на заден план при избора си. Бих се насочил към твърда дървесина, която да компенсира поглъщането на вибрации от слабата дръжка на грифа. Все пак трябва да има стегнат и дълъг тон. Все пак това е мое мнение...

 

П.П. Използвал съм Тик включително и за фингърборд и бих го наместил м/у Палисандър и Венге. Венгето и Тика звънят, като ги чукна... разбира се визирам този наличният материал, който имам и съм показал на снимката.

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо, искам да ви благодаря за мненията и коментарите! :yahoo:

 

Внимателно изчетох всичко, говорихме си немалко и с Енчо ( :dance: ), и в доста колебания се вкарах, но все пак - краен и финален избор, номер 4 !

Вчера набавих и активна електроника за басчето - Vari-Mid 3 на Ibanez. Ще има бая копчалък, муахаха! Налице са Volume, Balance, Bass, Treble и Middle с параметрик.

 

Относно загадката - и аз съм почти убеден, че иде реч за измерване ръст на подрастващи... :rockon:

 

Боби, благодарско за предложението! А бира кога? А кафе кога? :cheers:

 

Айде, до после! :oops:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понапреднахме последните дни. Днес почти подготвих Фборда за лепене, остана изрязване и оформяне преди финалното залепване. Внедрих една технология, която дава резултати в подобни ситуации - при тънък и неособено читав гриф.

 

s7300193.jpg

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Относно загадката - и аз съм почти убеден, че иде реч за измерване ръст на подрастващи...

Да се чувствам ли почти награден с трите оки газиран цвик? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Викам да ги заменим с 3 литра нещо газирано и кехлибарено, доказан диуретик! :thumbs_up:

 

Леле-леле, басО ми вече не е БИ-тръсродиран, само моно такъв, хаха! А и какви са тия подложки отстрани, на някакво талатшитче ми мязат? :girl_witch:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мефи, драги, откъде намери сили да изречеш тая дума "талашитче"? Аааа, недей така, че се засягам :thumbs_up: ! Няма никакви такива .......... (на мястото на точките е онази мръсна дума, горе в кавичките), както и негови производни. Затапих старите канали на тръсовете с орехче, както и ония по-широкия изрез на главата.

Иначе Фборда е залепен, тръса функционира безупречно, остава сега само канали за прагове, байндинг, прагове и едно допълнение - апликацийка на главата с флеймче Явор. Няма да поствам снимки на тези по-горните операции, защото не е нещо ново или по-специално. Ще цъкна снимка на грифа по нататък, като се пооформи малко.

 

К. Димитров

Редактирано от BassTraffic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, орехче, викаш? Ама пресовани ядки и черупки ли? :greenball:

 

Иначе почвай да действаш по рецептата, която ти дадох, прави упражнения - да има с какво да се греем, след дългия път от София! :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аааааа, Мефи, компоти, баклава и зарзавати няма да правим! Какви черупки, какви подпалки те подгониха? Май настана време да изпълня рецептата, че нещо започваш да се отпускаш!

Иначе "Рикардо", или по-скоро грифа, за почна да заприличва на нещо. Лепнах апликацийката и оформих главата. Фборда също е на размер, сега остава само канали за прагове, байндинг и се прехвърляме към тялото.

 

 

s7300239.jpg

 

s7300240.jpg

 

Позволих си лека импровизацийка при оформянето на зоната около нъта. Считам, че така е по-естетично :thumbs_up:

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Игнате, мале, и аз така си мисля, обаче Мефи май неще вече да поглежда в темата - болки има май от гледката. Мефи ето малко болкоуспокояващи снимки, дано ти подействат!

 

s7300242.jpg

 

s7300246k.jpg

 

s7300243.jpg

 

s7300244.jpg

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледа я, Коце, гледа я, брат! Приритва от щастие детето адово :) Язе искам да видя телцето как ще стане, че мий мноооого любопитно. Дотук грифеца става мазен и мега харен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, стига сте ме мефосвали, че ще ви почна с голЕмото дРъво! :)

Коце, брат, признах та! От това май наистина ще стане бас, а? :)

И после жална ни майка на черните дробчета, Викторе - веднъж и ти да кажеш нещо умно! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.