Jump to content
Българският форум за музиканти

Не мога да си отговоря...


Termy

Recommended Posts

и все пак не си наясно с алта миличък- ниските мецосопрани се наричат алти- алта е мецосопран не е отделен вид глас - обикновено мецосопраните в хоровите произведения ги пишат алти - но просто не виждам смисъл да споря за нещо ,които са част от професионалната музика с хора ,които не са професионалисти-и едва ли не откриват топлата вода- така че пак се извинявам ,че изобщо влязох в този форум и се опитах да дам безплатен съвет- обикновено човек цени съветите като плати за тях - та дето имаше една дума- не прави добро ако не са те помолили за това - в случая това е най- правилното което мога данаправя се оттегля и да не преча на обмяната ви на опит - не съм засегната - просто ми се вижда глупаво да споря с хора които едва ли не знаят всичко за музиката а са само на някви 16-17 години - то нали човек като не знае да плува си мисли ,че морето е до колене ..........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мацка, ти си уникален дразнител! По принцип съм спокоен човек и рядко се дразня от тъпотиите на други хора (особено в интернет), но ти просто отне живота на калкана. Ти, девойче, имам чуството, си излязла от някое ръководство със заглавие "Как да бъдем изритани от форум в три лесни стъпки". Били сме я изгонили. Е не, няма да те изгоним! По-голям дразнител в нета не бях срещал, честно.

 

@adXok:

Съсипа ме нправо с последните постове. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оставете го момичето на спокойствие и не и обръщайте внимание - не виждате ли, че има проблеми и то сериозни. айде мир.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами честно казано на мене вашите изказвания ми се сториха меко казано странни и реших да се намеся ама явно не на място - така че наистина съжалявам, че се регистрирах и искам да го закрия тоя акаунт- моля ако има модератор просто да ме изключи като потребител- нито желая да ви дразня нито да споря с вас както споменах

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специално за тебе изнамерих източник:

http://www.music.vt.edu/musicdictionary/ap...oice/voice.html

В частност:

http://www.music.vt.edu/musicdictionary/te...zzoSoprano.html

Сама можеш да прочетеш какво е написано там. И обхватът е даден.

Редактирано от Craig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

то не всичко дето пише по сайтовете е така- аз не познавам певица дето да е приета в академията като алт- приемат се сопрани и мецосопрани- и съответно такива завършват- мецосопраното пее алтовите партии в хоровите произведения- а по книгите могат всичко да си пишат- важно е как е в живота

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пък и диапазоните дето са ги дали - са също доста смешни - колоратурното сопрано пее 4- та и пет тона по- нагоре от тия дето са дадени - мецосопраното също не пее само до фа изобщо тоя сайт не е верен -така че информацията там не е вярна - питай който искаш вокален педагог- и той ще ти каже същото

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"а по книгите могат всичко да си пишат- важно е как е в живота" - no comment

Редактирано от Craig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това е така:)в хоровете се делят на алт-и и н сопрани.принципно алт-а съществува.това е много нисък женски глас и няма нищо общо с мецосопрана.мецосопрана е микс между алт и сопран.при народното пеене няма мецосопран принерно!не знам за какво ги пиша тези работи....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и наистина няма какво да коментираш неща ,за които черпиш информация от разни псевдосайтове- аз не претендирам да разбирам от пиано или китара и не се изказвам неподготвена в теми ,за които не съм сигурна - но за пеенето - моля моля- мисля че доста повече неща знам от тебе и доста повече певци познавам които и пеят и се занимават с вокална педагогика- така че .............не мога да приема неверни твърдения

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

алта не е много по- нисък глас - а е нисък мецосопран- мецосопран с низини - така да го наречем-едно време са го наричали алт- вече тва не се използва- не виждам какво да споря с тебе - и ак ти казвам ,че диапазоните в тоя сайт изобщо не отговарят на реалните диапазони ,които имат тия гласове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте на всички,

 

първо искам да ви честитя новата година и да ви пожелая всеки един от вас да постигне през тази година всичко, което не е успял да постигне през старата.

 

Стана ми много интересна темата от момента, в който Евтим написа, че теоретично всеки може да пее безкрайно високо, но не и безкрайно ниско. И от там от където Цветина наистина започна злобливо (може би без да иска) да обижда хората във форума.

 

Аз нямам музикално образование, но от доста време се занимавам с пеене, кога в къщи, кога пред публика (за ужас може би на Цветина) и за това време не съм успял драстично да променя диапазона си. То може би се дължи на мързел от моя страна, но мисля, че и с наличните си тонове се справям доста добре.

 

Поводът, поради който реших да се намеся е, че всъщност всички сте прави, но...

 

...до известна степен.

 

Наистина диапазонът може да се разшири в определени граници за съжаление на Евтим не е безкрайно.

 

Това е поради една мнооого, ама наистина много проста причина. Тя се казва АНАТОМИЯ.

 

Не е мястото да изнасяма подобна лекция, но ще си позволя този лукс.

 

Гласа на човек се оформя от няколко основни анатомични струкури, които имат определена роля при формирането на основните му параметри.

 

Първата структура - орган, основно отговаряща за формирането на звука е ГРЪКЛЯНА. Той определя честотата (високи или ниски тонове) на издавания звук.

 

Силата на звука идва от силата на въздушната струя, която преминава през гръкляна - тя се определя от дихателната мускулатура - диафрагма, междуребрени мускули и същинските мускули на гръкляна.

 

Тембъпа на гласа се определя от кухините които се намират на нашия череп - синуси, устна и носна кухини. Посредством техните мускули (на последните две, защото синусите са костни структури) можем - до определена степен - да променями тембъра на гласа си.

 

Та по въпроса на спора. Тъй като височините на гласа се определят основно от гръкляна - те не могат да бъдат безкрайни. Гръкляна е орган съставен от кости и хрущяли, мускули и сухожилия и съединително-тъканни образувания, каквито са гласните връзки.

 

Долната честотна граница на нашия глас е определена от предно задния диаметър на гръкляна. След пуберитета той не се променя при нормални, физиологични условия. Променя се при някои болести свързани с повишаване на количеството растежен хормон и при болестите на натрупванията, но тук не е мястото да говорим за това. Колкото по широк е толкова по ниска е границата. Мъжете и жените с по-голям гръклян (за мъжете - по-голяма адамова ябълка) имат по-ниски гласове. И обрътното тези с по-малки гръкляни имат по-високи гласове. От тук идва невъзможността да се пее по-ниско от определено ниво.

 

При високите тонове играе роля размера - дебелината на гласните връзки. По тънките гласни връзки позволяват по-високочестотни трептения - по-висок глас.

 

Тук е грешката на Евтим. Не можем за съжаление с упражнения да променяме дебелината на гласните си връзки. Това е заложено генетично и при мъжете особено, а и при жените зависи от нивата на тестостерона. От там идва невъзможността да се пее безкрайно високо.

 

Тук е мястото да спомена, че снежанка когато написа, че жените се впечатляват от по-ниските - басови мъжки гласове, без да иска потвърди теорията, че при човека също действат законите на половия отбор. По-нисък глас означава повече тестостерон, от там повече мускулна маса, от там повече сила, по-агресивен характе. Такъв мъж би бил най-подходящия партньор, защото би оставил по силно поколение и би осигурявал по-надеждна защита за семейството.

 

Ами това е в общи линии това, което исках да кажа.

 

Надявам се, че не съм бил много досаден. ;):)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами честно казано на мене вашите изказвания ми се сториха меко казано странни и реших да се намеся ама явно не на място - така че наистина съжалявам, че се регистрирах и искам да го закрия тоя акаунт- моля ако има модератор просто да ме изключи като потребител- нито желая да ви дразня нито да споря с вас както споменах

ГОТОВО... Отлъчена си! Анатема... "Аз не съм писала таквоз нящу! Такива като тебе едно време ги разстрелвахме... ти си фашист(ка)!" (извадка по памет от филма "Вчера", дето го гледах вчера за нам-кой-си път!

 

цевтина,

ако до 24 часа не пуснеш нещо свое като изпълнение в раздел "Авторска музика", ще те помоля да ми измиеш половия орган с езика си, макар че никога не бих си позволил да падна толкова ниско. Ама явно с такива 'фърли-фишеци като теб трябва да се слезне на нивото им.

 

Всъщност, както искаш... правото си е твое. Сигурно като си такава хаплива, мое бубата ми да иде зян... Ръфла!!!

 

Абе момчета, някой знае ли дали Termy дали остана доволен от отговорите ни на темата "Защо всички се вълнуват от това доколко високо може да стигне гласа ти, а не доколко ниско в музикален смисъл?!".

Аз лично не се впечатлявам от високи тонове... или пък ниски за глас, мен ме интересува предимно тембъра и идеите на вокалиста за мелодия в гласа, за екстремни състояния, за спокоен и почти равен баланс.

 

Искам да ви питам и дали някой от вас е стигал до състоянието което се нарича двугласност... Състояние, при което започва да се издават звуци с много високи тонове, наред с нисък глас (нисък спрямо тези високите). Аз си го представям като нещо като хармоници в гласа, които по неведоми или съвсем нормални причини, получават достатъчен резонанс, за да се чуват.

 

Успявал съм само веднъж да стигна до такова "писване", но се уплаших, че си прецаквам гласа и от тогава не съм посмявал дори да го експериментирам пак!

Какво знаете вие по този странен проблем? Дали е впечатляващо!?

Чел съм от книги за Снежният Човек - Йети (Саскуоч) или Голямата Стъпка, както му викат, че издавало това същество такива двойни звуци...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.