Steppenwolf Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 Госпожице, В различната литература от различни преподаватели и университети съм срещал известни разлики относно абсолютния праг на гласовете и докъде са си позволили да го означат. Парашкев Хаджиев пише едно, по западни учебници друго има (писани от професори също). С друга цел дадох линка, а не с цел глупави спорове - намерих ти го от google. И това не е "псевдосайт" или лична страница на някой си. Успех. Цитирай
цветина Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 само искам да добавя ,че не толкова диапазона определя някой тип глас - а тембъра определя гласа - например много е трудно да се различи един спинтов сопран от един висок мецосопран -защото и двата гласа имат един дапазон в общи линии - но тембъра и преходите на гласа могат да покажат кой какъв е - освен това много зависи и от естетиката на звука- защото един висок мецосопран за България много често има толкова плътно звучене,че в чужбина диригентите го наемат като контраалт- изобщо не ми се пише повече - само ще ти кажа ,че пеенето не се учи от учебник и няма някой който да се е научил да пее от учебник Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 цветина, това вече бе казано от останалите участници, мисля. adXok, това сигурно ще да е момента на активация и на другите гласни струни. Естествено, добива се и темброва оцветка от вторите, но не знам как се получава това. Нали си виждал по филмите как говорят извънземните. Цитирай
цветина Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 много е прав младежа дето написа ,че всичко е анатомия- и строеж на гласните връзки- не случайно вокалните педагози като не могат да определят какъв е точно гласа на някой го пращат на фонеатър да му види гласните връзки и да му ти измери та да не сбъркат Цитирай
jazzy Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 adXok, това сигурно ще да е момента на активация и на другите гласни струни. Естествено, добива се и темброва оцветка от вторите, но не знам как се получава това. Имам един въпрос. Кои са "другите" гласни струни? Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 (Редактирано) В смисъл, че се касае за едновременна активация на всичките (поне тъй съм чувал). Анатомията тук ми е непозната, следва вокалистите да се изкажат по въпроса (или някой, запознат добре с анатомията). Ако изобщо е възможно да се постигне това физически. И как. Редактирано Януари 8, 2006 от Craig Цитирай
jazzy Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 (Редактирано) Ами пак да се изкажа, въпреки че е офф топик. Гласните струни - правилния термин е гласни връзки - са само две. Прилагам картинка: Сори ама не можах да намеря нещо графично, така че ще ме извините за изображениетно в стил риалити ТВ. Чел съм по дебелите книжки, че раздвояване на глъса може да се дължи на образувани възли върху гласните връзки, което хич не е хубаво нещо. По принцип невъзможни неща няма, но за да се образуват два тона едновременно трабва да се образуват две гласни цепки едновременно евентуално чрез прищъпване на наличната на определено място. Но за да са хармонични двата тона прищъпването трябва да е такова че да има определено соътношение между формираните отвора, което ми се вижда невероятно, освен ако няма мноооооого фина хирургическа намеса. Ако това състояние продължи или се влоши мисля, че правилния подход е да се отида на лекар незабавно. Редактирано Януари 8, 2006 от jazzy Цитирай
CorvusCorax Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 Подхода с отиването на лекар би бил подходящ и в случая с една наша съфорумнчка (това съ- ми е малко обидно, но...). Аз лично и препоръчвам някой от тези. Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 (Редактирано) Да, две са. Това имам предвид - да са активирани максимално и едновременно (за това, дето adXok казва), ама знам ли дали е възможно... Редактирано Януари 8, 2006 от Craig Цитирай
цветина Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 хахаха- ами че то има един лаф ,че за да те приемат в академията трябва да си с диагноза- иначе не става - така че ............. лекарите едва ли ще помогнат- тя диагнозата си е доказана -------------- пък и лечението едва ли ще подейства Цитирай
jazzy Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 По принцип и двете връзки са активирани и работят едновременно. Не е възможно, т.е. не енормално да се получава това което каза adXok. Цитирай
jazzy Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 хахаха- ами че то има един лаф ,че за да те приемат в академията трябва да си с диагноза- иначе не става - така че ............. лекарите едва ли ще помогнат- тя диагнозата си е доказана -------------- пък и лечението едва ли ще подейства Цветина, драга, наистина, не бъди груба. Има хиляди други начини да наложиш своето мнение без да обиждаш хората около себе си. Предлагам ти да преосмислиш подхода си, защото колкото и да си права, а аз напълно сам съгласен с теб, не това е тона, с който ще накараш хората да чуят и осмислят това, което им казваш. Май пак забравих да слагам точки и да говоря с кратки изречения Цитирай
Termy Отговорено Януари 8, 2006 Автор Отговорено Януари 8, 2006 @adXok: Много ми хареса как се беше развила темата. Всеки беше казал каквото мисли по въпроса и си беше поумряла (нормално). Само по едно време някаква чума започна да я вади от вечния и сън и тя се възроди като някакво ужасно зомби, което снове в интернет пространството и дразни музикантите. Цитирай
цветина Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 те пък що се дразнят много са ЛЕСНО ДРАЗНИМИ Цитирай
Steppenwolf Отговорено Януари 8, 2006 Отговорено Януари 8, 2006 По принцип и двете връзки са активирани и работят едновременно. Не е възможно, т.е. не енормално да се получава това което каза adXok. Да. Но нямах това предвид. Така по-скоро се допълват и образуват общата спектрална картина... В смисъл, да са с големи честотни разлики и по-независими, т.е. все едно два различни тона, но може би тука ще са нужни два различни въздушни потока и т.н. (в сферата на фантастиката остава казаното за двугласието). Цитирай
Recommended Posts