Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем със слушалки - голяма мистерия


Recommended Posts

Значи след дълго време следене на форума за добри оферти, най-накрая се натъквам на AKG K300 Monitor, че и на доста добра цена. Накратко за тях - студийни слушалки, half-open, circumaural, 100 ома. Пристигат ми слушалките по куриер и аз се кефя, че на живо изглеждат дори по-яко от колкото на картинка. Ръгам ги в компа и... ауу много добри. Обаче след няколко минути слушане на различни парчета, започвам да забелязвам нещо странно... В лявата слушалки на моменти с повече ниски честоти, започва да се появява странен шум. Наподобява дразнещо резониране на пластинка (малко тъпо описание ама за това се сещам най-напред). Или представете си да се направи цепчица на мембраната на спийкър как би зазвучал той. Най-напред си викам, може нещо да ми е от саунд картата нещо да криви, но връзвам ги към другия си компютър и същата работа. Следва тестване със GSM-a ми като player, пак така. На единия компютър картата е стандартна вградена, на другия creative soundblaster live 5.1 (испробвах я без драйвери и с KX). Викам си аз, явно няма да е от хардуера или софтуера ами от слушалките да не е. Прочетох в някои форуми, че подобен проблем може да възникне при проникнала и заседнала коса в драйвърите на слушалките. Отварям слушалките, но драйвърите си изглеждат перфектни като чистота и структура. Казах на човека от който ги купих какво е положението, а той ми отговори, че при него са си работили перфектно. В последствие ми се отвори възможност да отида до студиото в което той работи, пускаме ги там на един добре изглеждащ CD player, въртиме различни парчета, и нито той нито аз можем да чуем гореспоменатия проблем. Също трябва да се има впредвид, че player-a беше достатъчно мощен, че да могат слушалките да се усилят до прилично високо ниво (с компютъра или GSM-a неможеше да направя това вероятно поради по големите омове на слушалките). И аз сега се чудя къде е проблема в цялата работа. Вчера се сетих да пробвам да ги включа в телевизора. Осигорява прилично ниво и това шумене при ниските се чува една-две идеи по-слабо от колкото при компютъра и GSM-a.

Някой ако има каквато и да е идея, не си пестете коментарите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми не е ли ясно - не ползвай вградени карти. И Креативски боклуци - също. А и ГСМ-то не е точно референсен източник на сигнал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мислех, че не трябва да има такива проблеми с GSM-a, понеже съм чел тук из форума, че примерно ако отиваш да си избираш монитори в магазина, вземаш един mp3-player с любими песни и ги подхващаш. А забравих да спомена, че с ефтини слушалки и колони не съм имал такива проблеми с компютрите и GSM-a, ама то може да е било точно защото са ефтини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пусни саунда през спектрален анализатор-electri-q е доста добър и е съчетан с екулайзер,може да работи и самостоятелно/без хост/-така веднага ще можеш да коригираш някои честоти,които излизат от диапазона-на мен при над 10дб ми стърже,та не се трае.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пусни саунда през спектрален анализатор-electri-q е доста добър и е съчетан с екулайзер,може да работи и самостоятелно/без хост/-така веднага ще можеш да коригираш някои честоти,които излизат от диапазона-на мен при над 10дб ми стърже,та не се трае.

 

Да ама нали целта е да слушам на чисто без баране на еквилайзери, иначе се губи малко смисъла на линейните студийни слушалки. И проблема го има и при слушане на парчета от световно ниво, които си мисля че през целия период на мастъринг и т.н. трябва доста добре да са изпипани и да не избиват така дадени честоти (ниски в моя случай).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами точно това е смисъла на мониторните слушалки-няма надути басове,няма лоуднеси,така да се каже-все пак си има определени граници-пусни анализатора и ще разбереш кое ти бяга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пуснах, нищо нередно няма според мен :mellow: А и друго интересно е защо ще бучи (малко силно казано де) само лявата слушалка, когато има еднакви ниски и в двата канала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С цел още по-точна локализация на проблема, моята препоръка е да чуеш в студиото същите парчета, които са звучали с проблем у вас, за да изключите тази точка от сценария.

 

Колкото до избирането на монитори само по MP3, това изглежда като практика на тези с дефицит в чуването от 15 kHz нагоре, понеже там този формат най-старателно осакатява музиката. Моят подход би бил да си нося за източник компилирано CD с различни стилове музика, но същото и в MP3.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да за студиото и аз го имах като идея, но след кратко разпитване, съмненията ми че нямаме такова в Казанлък се оказаха верни :S

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Случайно попаднах на тази си стара тема, и тъй като все още притежавам дадените слушалки и вече почти 3 години проблема не се е оправил, викам защо да не ударя един UP. От тогава насам, това е което съм остановил е:

 

-Бръжденето го има при наличието на повечко ниски честоти (< ~100Hz). То и при по-малко предполагам го има, но вероятно не се забелязва просто.

-Има го само от ляво, в дясно всичко е екстра.

-Пробвал съм слушалките включени във всякаква апаратура - от професионална, през непрофесионална, до играчки за 10 лева от пазара, проблема е наличен винаги.

-Проблема е в самия говорител, отварял слушалките сигурно 6 пъти вече, в различни периоди, всеки път с надеждата, че ще разбера какъв е проблема. Като е изваден самия говорител, пак си го има бръжденето. Единствения друг теоритичен вариант е, проблема да е в кабела/жака, но това не го виждам как може да стане на практика.

-Мембрана изглежда здрава, с лупа съм я гледал, никакви видими дефекти няма. Пробвал съм да продухам отворите отзад на говорителя, с идеята че може да има нещо заседнало зад мембраната, тъй като до задната част нa мембраната нямам достъп. Резултат нямаше...

 

Причините за които толкова много държа на слушалките са, че ми харесват много, свикнал съм, нямам особено средства в момента за купуването на нови слушалки от същия клас и т.н.

 

Знам че ми е доста тегаво положението, но все пак, ако някой има идея, казвайте. Обмислял съм и варианта за купуване на резервен говорител и смяната на стария, но идея си нямам от къде и дали изобщо може да се намери такъв някъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След толкова еквилибристики не ти ли дойде на ума да се измерят слушалките?

Или поне да се пуснат различни честоти; после пак с по-високо ниво и така докато се появи проблема.

Дистанционо не може да се решават технически проблеми. И да откриеш, че се проявява дефекта при определени условия, какво можеш да направиш?

Може да е отлепена част от намотката на шпулата да речем. Как мислиш, че ще се оправиш с това? Да наклепеш с нещо и после ще остане само да ги изхвърлиш...

По-добре не се опитвай да правиш това, за което не си подготвен и екипиран. Слушалките са финна работа и никак не е лесно да се справи всеки с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сам нямам с какво да ги измеря. А където съм в момента, дори и да намеря къде може да става такова измерване, няма да ми е хич рентабилно, като знам тукашните цени. А и както каза, надали мога да направя нещо сам, дори и да знам при кои честоти и какви амплитуди и т.н. се появява резонанса.

Това с отлепената намотка звучи добре като предположение. Абе усещам си аз отдавна, че трябва да се сменя говорителя. Той е и капсулован, не знам дали изобщо има практичен начин да се отвори, дори и да се знае какъв точно е проблема, да е отстраним и отсраняването да е рентабилно.

Та някой ако знае, от къде може да се намерят подобни говорители (то си ми трябват направо същите де), да казва. Че и направо на същия модел слушалки, но работещи, бих се навил евентуално. Но нещо са старичък модел и не ги намирам по сайтовете, нито нови, нито втора ръка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смяна на преобразувател - единственно чрез AKG, през специализиран, авторизиран сервиз.Съмнявам се обаче изобщо в рентабилността на действието. Не само тамошните, но и нашенските цени няма да са малко..Е, ще има разлика, но като цяло все е тая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.