Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Все още не мога да схвана, как по-дяволите може да се изсвири бързо с пръсти някое солце като тия на Paco De Lucia. Искам да чуя мнения и опит. Казват ми, че ставало с два пръста (показалеца и средния), обаче това ми се струва напълно невъзможно от чисто физически аспект, особенно като се има в предвид и силата с която Paco дърпа струнните.

В чисто технически аспект искам да разбера. Затова си търсих негови видеота, ама никаде не намерих.

Отговорено

пич и аз дълго свирих на класическа китара и се упражнявах, обаче ми беше много трудно да се доближа до неговата скорост, явно в много свирене е истината, няма никаква тайна.

Междудругото ще се радвам, ако някой ме светне откъде мога да дърпам концерти на класическа китара или изобщо класически концерти на видео фаилове, има ли ги в някои торенти...... :D

Отговорено
гами гами и пак гами ...

и след 5 години става "от само себе си" :D

:D

представи си перото и как го ползваш. всеки тон е удар на перото. (не говорим за пул он и оф). с перото имаш 2 страни, с които става съприкосновението със струните.

сега си представи пръстите.

в класическата китара се ползват четири от тях. всички, без кутрето.. чисто математически нещата са в полза на пръстите , нали? всеки пръст има съпрокосновение със струната.

в музиката обаче тази математика никога не е имала значение.

важно е какво свириш, не как.

пръстите дават повече възможности от свиренето с перце, но това не значи че е по-добро.

свиренето с перце не е по-лесно. просто е различно.

ако искаш да си бърз като Джон Петручи напр, не се впечатлявай от тоя пост и да си хвърлиш перото, за да станеш ултра бърз (то аз съм популярен като пропагандатор на бавното свирене), защото е малко вероятно да стане. Прави го както го правят тези, които ти харесват. Това не е имитиране и не те обезличава като творец (ако искаш да си такъв), така имаш шанс да удовлетвориш вкуса и потребността си от музиката и собственото ти свирене.

да, определено фламенко китаристите са най-бързи сред тези, които свирят с пръсти. мен лично това не ме влече. повече ми харесват китаристи, които използват полифоничност в пръстовото свирене. това с перо не може да стане по този начин или поне НЕ ТОЛКОВА ЛЕСНО. ако някой свири полифонично с перо, той би трябвало да е изключителен. или с много ръце ;)

ако се кефиш на Пако де Лусия... пътя е труден и си роден в неподходяща страна. Е, да не забравяме, че любовта е по-силна от всичко. ако те кефи - гоу фор ит :) За техниката формулата е проста - много свирене.

Аз фламенко никога не съм свирил, а класическата китара, като постановка я промених доста, да не говорим че предпочитам акустични китари с метални струни, но пък и правя шашми с ноктите си,... така че за съжаление не мога да съм ти много от полза. аз свиря по друг начин.

желая ти успех!

ПС

сори за офтопиците

Отговорено

никой не отговори на човека

техниката на бързо свирене с пръсти на една струна се нарича тремоло

става чрез последователно редуване на безименен, среден и показалец. развива се за години. някои използват и кутре. после е лесно да се правят скоците между струните. това е . успех .

Отговорено

Но в крайна сметка с два пръста се свирят бързите пасажи а или с три или си зависи? Питам кое е по разпространено и защо примерно се предпочита с два(както ми бяха казали) след като три са повече от два. Ей ти такива тъпи въпроси :D

Отговорено

Според мен бързите пасажи с два пръста..показалец и среден. а, и апояндо ( тва е когато пръста след като дръпне струната се опира в горната съседна - ако свириш на 1ва , пръста се опира след удара на 2ра).

доста е трудно да постигнеш бързина по този начин, но това е техниката или поне пако свири така...затова гами здраво.:)

а и се предпочитат се два, защото безименния (а) е ще пречи на координацията..

пък и двата пръста са напълно достатъчни.

тремолото е с трите пръста безименен, среден и поклазалец и безименен . или a, m, i, m и тирандо (тва е когато пръстите не се опират в горната съседна)

http://www.gitarre.kleemil.de/tirando.html

http://www.gitarre.kleemil.de/apoyando.html

Отговорено

Просто исках да се уверя, че Paco наистина свири с два пръста, щото ми изглежда невероятно, но щом казвате всички, че е така.. вярвам ви :)

Затова се надявах да мога да дръпна някое негово видео, я концерт или нещо друго. Ама нищо не намерих.

Отговорено

От Guitar.com дръпнах 4 видео файла с обща големина 258МВ на една скромна женица Sharon Isbin. Много добра, свири перфекто. Класикал гитар, нема жици. :)

Та за феновете - потърсете ги тия, интересно е. Няма фастър_дан_да_спийд_оф_лайт моменти, ама си заслужава!!!

Отговорено

Sharon Isbin - гледал съм я- кефи

Бояне - мнението ти е точно и добре обосновано и съвпада с моето виждане

не съм свирил с пръсти от сумати време - поне 4-5 месеца - трябва да почна пак