Jump to content
Българският форум за музиканти

Подсветка на дисплей.


Recommended Posts

Браво, радвам се, че си споделил всичките неща през които си минал. Моя дисплей също пристигна оня ден и утре ще се заема със смяната. Мисля да хвана 5-те волта директно от power board за да си нямам ядове. Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да, така направи, макар че при мен тръгна и от инвертора, макар и с по-слаба светлина. Нов конектор ли ще слагаш или ще ползваш стария? Говоря за 20 пин-овия конектор на дисплея. Ако ще слагаш нов ще ти трябва и нов кабел, какъвто аз не можах да намеря. А свалянето на стария конектор е адски пипкава работа. За всеки случай, ако искаш, пиши пак преди да започнеш операцията, за да ти кажа аз как го направих. Да не разпояваш ненужно кабели и да не ги режеш. Аз лично си оставих вратичка и за стария модел дисплей, ако се наложи да го слагам пак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами мислех да ползвам стария, понеже кабел се намира, но 20-пинови конектори не :/ Евентуално мислех да режа от кабел за флопи, но това в краен случай. Мислех, че стария е просто вкаран в куплунг или не е така? Драсни два три реда ако имаш време. Дано на QS300 да е същото :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В моя случай не беше така. Конектор се прави много лесно. Аз си купих голям конектор, може би 50 пинов и отрязах само 20 пина от него. Виж, кабел не можах да намеря. Предпочитаният вариант е с нов кабел и нов конектор, защото се сещаш как се разпояват 20 пина от платката на стария дисплей. Старият дисплей е направен много гадно. Кабелът и конекторът са в едно, няма разглобяване Трябва да разпоиш всички 20 крачета, трябва да имаш помпичка за разтопения тинол, но и тя не може да дръпне всичко. Напъваш с отвертката между платката и конектора. Аз много внимавах, но няма гаранции, че не съм повредил стария дисплей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От къде си взел конектора? Че тия дето аз ги гледах се фиксират от двата края на самия конектор и ако го отрежеш едната страна не може да се застопори....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих го в едино магазинче за всякакви чарколяци свързани с електроника и електротехника. Намира се на ул. Сердика зад ЦУМ. Тръгва се надолу към Екзарх Йосиф, подминаваш го и вървиш от лявата страна. Те са два магазина един до друг. Единият е с бяла алуминиева дограма и пак е за електрорехника и т.н., а този, от който го купих аз е точно преди него. Една невзрачна дървена врата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Айдеее, още една маймуна на черешата с чисто нов син дисплей ;)

Благодарности на yamahadrums :D

Редактирано от mike_portnoy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, страхотно! Много добре изглежда, нали. Сега не е зле да опишеш цялата процедура за твоя модел синтезатор. Откъде си взел захранване, сменил ли си конектора с нов, това-онова. Това са много полезни теми. А и ако някой мисли, че няма да се справи сам винаги можеш да се отзовеш и да сложиш едно рамо. Тук отново ще вметна, че човекът има още около 100 дисплея от общо 800. Явно се харчат добре и за сумата от 62лв никак не е зле да имаш един за всеки случай. От Динакорд сервизният техник ми поиска 320 Евро за дисплей от стария модел с foil подсветка, която пак ще умре след няколко години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да...и аз проверих в динакорд и цифрата беше същата.

 

Значи за Yamaha QS300 процедурата с нищо не е по-различна от показана в PDF файла по-нагоре в темата. Захранване 5 волта си взех директно от кабелчето към флопито, което идва от захранващия блок. Единствения проблем при мен беше да измайсторя 20-пиновия лентов кабел, понеже нямах куплунзи. Използвах стария, като леко го извадих от предишния дисплей. За да го свържа с новия дисплей използвах един куплунг от кабел за флопи, пак разглобен по обратната процедура. Нищо, че куплунга е с повече пинове, събира се идеално на мястото и се използват само 20 от тях. Внимателно се сглобява куплунга със стария кабел, като се стиска с клещи за да може кабела да се кримпне качествено. После се проверява с мултицет и карфици дали всички пинове работят. Остава само да се сглоби всичко обратно и Бинго! Чисто нов дисплей светещ в синьо. При мен стана от първия път без грешка. 62 лв. както каза колегата по-нагоре си е направо прекрасна цена за такъв ремонт. Ако някой има нужда от помощ винаги може да се свърже с мен или yamahadrums за помощ. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да те предупредя. Следи за температурата на дисплея. При някои модели синтезатори е възможно да започне много да нагрява, което ще предизвика изгаряне на дисплея. Ако започне да грее трябва да се сложи резистор на кабела, който отива към "А" входа на дисплея, за да се намали напрежението. Всъщност при подобно греене дисплеят се осветява в жълто/зелено. А и все си мисля, че ако напрежението е повече от необходимото ще се забележи при замерването с мултицета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такава интересна техническа тема пък аз да я пропусна......

Значи какво представлява тая подсветка- един голям светодиод със нестандартна форма

какво е важно за светодиодите- най-вече отпушващото напрежение и тока

правилно сте забелязали че при по-високо напрежение се изменя цвета на дисплея а яркоста почти не мърда.

Аз бих решил въпроса по следният начин- 7805+ резистор(задължително) или 5V от захранващ модул но пак през резистор.

Поздрави от мен с пожелание за по-малко изгорели подсветки :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм сигурен, че подсветката на новия дисплей е светодиод.... И да, ако видя че започва да свети жълтеникаво, значи напрежението му идва в повече и ще сложа резистор :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Момченца, много ме заинтригува темата за дисплеите, та искам да ви попитам: Мога ли да използувам такъв дисплей, който както разбрах е за SY77 и QS300, и е на добра цена, за QY300, което е секуенсер с модул и дисплея му е фабрично неосветен. Ще ви бъда много благодарен за съвета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.